Blue Moon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Begrebet Blue Moon ((Engelsk): blå måne) betegner i den moderne betydning det, at der er to fuldmåner i samme kalendermåned. Betegnelsen er sjældent benyttet på dansk, men anvendes ofte på engelsk, hvor det kan henvise til heromtalte fænomen eller som metafor for en sjælden begivenhed. Der går godt 29 døgn fra en fuldmåne til den næste, hvilket vil sige at fænomenet med en dobbelt fuldmåne forekommer gennemsnitligt hvert 2,5 år. Der er således ikke tale om et meget sjældent fænomen. Der vil dog ikke altid gå så længe mellem to dobbelt-fuldmåner, og i 1999 indtraf der en i både januar og i marts, hvilket også vil ske i 2018.

Selve begrebet Blue Moon stammer fra årskalenderen "Maine Farmer's Almanac", hvor det blev brugt til at beskrive det fænomen, at der var fire fuldmåner på en årstid i stedet for de normale tre. At begrebet har fået den moderne betydning skyldes sandsynligvis en uheldig formulering i en artikel fra 1946, hvor begrebet blev diskuteret.

Senest man kunne opleve Blue Moon var august 2015, hvor der var fuldmåne den 2. og den 31. juli. Næste gang fænomenet indtræffer er i 2018, hvor der er fuldmåne den 2. og den 31. januar, men også den 2. og den 31. marts.

Mystikken omkring "Blue Moon" bliver brugt i bogen Blue Moon, der er skrevet af succesforfatteren Alyson Noël. Bogen er del i en bogserie på seks bøger der hedder "de udødelige" eller på engelsk "the immortalseries".

Se også[redigér | redigér wikikode]

Ekstern kilde/henvisning[redigér | redigér wikikode]