Bolesław Bierut

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bolesław Bierut
Personlige detaljer
Født 18. april 1892
Lublin, Polen
Død 12. marts 1956 (63 år)
Moskva, Rusland
Gravsted Powązki militærkirkegård
Politisk parti Polske socialistparti, PZPR, Polens kommunistiske parti, Polske socialistparti – Venstre, Polska Partia Robotnicza
Ægtefæller Małgorzata Fornalska
Janina Górzyńska-Bierut
Partner Wanda Górska
Uddannelses­sted Den Internationale Leninskole
Religion Ateisme
Underskrift
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Bolesław Bierut (født 18. april 1892 i Rury Brigidkowskie ved Lublin12. marts 1956 i Moskva) var en polsk kommunistisk politiker, stalinist og Sovjetallieret som ledede Polen efter 2. verdenskrig.

Liv[redigér | rediger kildetekst]

Bierut rejste i 1925 til Moskva for at få kommunistisk skolering ved Kominterns skole. Da det polske kommunistparti blev opløst af Josef Stalin i 1938, undgik han Stalins udrensninger blandt polske kommunister. I 1943 blev der dannet et nyt polsk kommunistparti, Polska Partia Robotnicza, som han blev udpeget til at lede. Fra 1944 til 1947 var han leder for nationalrådet, Krajowa Rada Narodowa. Bierut spillede en vigtig rolle i kommunisternes magtovertagelse i Polen, og gav dessuden ordre til at konfiskere tysk land og ejendom i 1946 (Bierut-dekretet). Fra 1947 var han det kommunistiske Polens præsident.

Selv om Bierut var en tilhænger af stalinismen undlod han at igangsætte processer mod kommunistiske politikere som blev udstødt på grund af "højreafvig", deriblandt hans senere efterfølger Władysław Gomułka. Han godkendte alligevel skueprosesserne mod mange polske ikke-kommunistiske militære ledere fra 2. verdenskrig og kirkeledere. Mange modstandere af det kommunistiske regime blev dømt til døden i hemmelige retssager.

Bierut døde under et statsbesøg i Sovjetunionen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


PolskSpire
Denne artikel om en polsk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker