Bollandist

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bollandist
Fagområde Hagiografi, kulturarv Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Bollandists hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bollandister er et videnskabeligt selskab i Belgien og som er blevet opkaldt efter Jean Bolland. Oprindeligt blev selskabet grundlagt af jesuitter, men med tiden selskabet også kommet til at omfatte filologer og historikere som ikke er jesuitter. Selskabet har siden først i 1600-tallet beskæftiget sig med studier i hagiografi (helgenberetninger) og kristen helgendyrkelse.

Selskabet har siden 1643 udgivet det store værk Acta Sanctorum (bind 1-53, 1643-1794 i Antwerpen, Bruxelles og Tongerloo kloster ved Antwerpen), som er en samling af alle kildeskrifter om katolske helgener.[1]

Den oprindelige plan til selskabet stammer fra jesuitten Heribert Rosweyd fra Utrecht (†1629) andre vigtige medlemmer var Godfrey Henschen (†1681) og Daniel Papebroch (†1714).

Efter den franske besættelse af Belgien i 1794 måtte de indstille deres virksomhed; De havde da udgivet 50 bind på 130 år. I 1837 kunne de genoptage aktiviteterne, nu understøttet af den belgiske regering, og siden 1846 har de udgivet mange bind.

Bollandistselskabet eksisterer stadig, og har hjemme i College St. Michel i Bruxelles. [2]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ The Bollandist Acta Sanctorum Catholic World Volume 28, Issue 163, Oct 1878; pp. 81-87
  2. ^ Bollandists på onlinelibrary.wiley.com

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]