Bombardier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bombardier
Bombardier Logo.svg
Virksomhedsinformation
Selskabsform AktieselskabRediger på Wikidata
Brancher Jernbaneindustri, bilindustri, luft- og rumfartsindustriRediger på Wikidata
Grundlagt 29. januar 1942Rediger på Wikidata
Grundlægger Joseph-Armand BombardierRediger på Wikidata
Etableringssted Valcourt, FrankrigRediger på Wikidata
Hovedsæde Montreal, Québec, CanadaRediger på Wikidata
Organisation
Antal ansatte
65.698Rediger på Wikidata
Datterselskaber Learjet
Bombardier (Tyskland)
Bombardier (Storbritannien)
Bombardier Transportation
Bombardier AerospaceRediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
DSB's dobbeltdækkertog Litra ABs er produceret af Bombardier

Bombardier (fransk udtale: ​[bɔ̃baʁdje], TSXBBD.ABBD.B OTC Pink: BDRBF) er en multinational koncern med hovedkvarter i Canada, som producerer bl.a. fly og tog. Selskabet har 65.000 ansatte (2004) og har siden 1998 organiseret sine aktiviteter inden for de fem divisioner Transportation, Aerospace, Recreational Products, Services og Capital. Hovedkvarteret ligger i Montreal, Quebec.

Bombardier Transportation Denmark A/S har ca. 275 medarbejdere fordelt mellem Rail Control Solutions divisionen i København og Services divisionen i Randers.[1]

Bombardier blev grundlagt i 1942 af Joseph-Armand Bombardier under navnet L'Auto-Neige Bombardier Limitée. Selskabet fokuserede i begyndelsen på produktion af køretøjer til brug i sneterræner. Divisionen, som producerer snescootere blev skilt ud som eget selskab i 2003.

Flydivisionen (Aerospace/Aéronautique) blev stiftet efter opkøbet af Canadair i 1986. Divisionen producerer mindre fly til passagertrafik, deriblandt flytypen Dash-8, der findes i flere variationer, bl.a. Q400, som anvendes af bl.a. SAS. Denne flytype og andre propelfly produceres hovedsaglig af datterselskabet de Havilland Canada. Bombardier producerer endvidere mindre jetfly inden for selskabet Learjet, samt amfibiefly, som bruges til brandslukning.

Blandt de fly, som produceres af koncernen er flytypen Q400, som SAS i 2007 havde to uheld med inden for ganske få dage, hvor højre landingshjul brød sammen under landing i henholdvis Aalborg og Vilnius.

Gnome globe current event.svgDette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik og fjern eller ret selv teksten hvis du kender til emnet.
Clockimportant.svg

Transportdivisionen (Transportation) producerer togsæt, lokomotiver og forskellige passager- og godsvogne, både i Nordamerika og i Europa. DSB kører med flere togsæt fra Bombardier, nemlig de specielle Øresundstog, der fortrinsvis kører på strækningen fra Helsingør via Øresundsbroen til flere svenske byer, samt dobbeltdækkervogne til regionaltogene, hvor en lang række vogne forsat er i ordre.

Gnome globe current event.svgDette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik og fjern eller ret selv teksten hvis du kender til emnet.
Clockimportant.svg

Lige siden leveringen af Øresundstogene, der er karakteriseret ved at kunne køre på såvel dansk som svensk kørestrøm, har der været tekniske problemer med såvel togsættenes motorer som informationssystemer. Motorerne trækker langt mindre end de burde, og det har været stærkt medvirkende til de gentagne forsinkelser på Kystbanen.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]