Bopælspligt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Et hus beregnet til helårsbolig kan behæftes med bopælspligt. Pligten betyder at ejeren af boligen er forpligtet til at påse at boligen er konstant beboet – enten ved selv at bo der eller gennem udlejning.

I Danmark er grundlaget for bopælspligten Lov om midlertidig regulering af boligforholdene,[1] der afløste en ældre midlertidig boligreguleringslov.

landbrugsejendomme i Danmark er der bopælspligt. En køber af en landbrugsejendom skal opfylde bopælspligten i mindst 10 år, enten ved at køberen selv bor der eller ved at en anden person har fast bopæl på ejendommen.[2] Ophævelse af bopælspligten på en landbrugsejendom kræver zoneændring.[kilde mangler] Endvidere findes begrebet i forbindelse med visse tjenesteboliger.[3] Af andre lande i Europa, er det kun i Norge at der findes tilsvarende lovgivning. Her er der foruden tjenesteboliger kun lovgivet for landbrugsejendomme. Dér er bopælspligten omdiskuteret, bl.a. påstås det, at den er i strid med menneskerettighederne, og at den ikke virker efter hensigten[4].

I mange udkantsområder fører bopælspligten til, at huse står tomme og forfalder, hvorfor mange kommuner gerne vil ophæve bopælspligten.[5]

At eje en ejendom uden bopælspligt kan være fordelagtig for udlandsdanskere. De kan da undgå at blive skattepligtig, hvis de holder sig inden for visse regler om længde af deres ophold i Danmark.[6]

I 2002 var Finansminister Thor Pedersen genstand for en sag om bopælspligt i forbindelse med sin landejendom Graudebjerggaard i Nakke ved Rørvig.[7] Boligsagen førte til at regeringen i 2003 ønskede at ændre loven om bopælspligt for folketingsmedlemmer,[8] men ikke for andre borgere, der havde arbejde i to byer langt fra hinanden. Statsminister Helle Thorning-Schmidt ignorerede i flere år reglerne om bopælspligt for sin lejlighed i København, mens hun faktisk boede i Belgien. [9]

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Boligreguleringsloven - Bekendtgørelse af lov om midlertidig regulering af boligforholdene - Kapitel VII Benyttelse af boliger". www.retsinformation.dk. Hentet 14. januar 2018.
  2. ^ "Bopælspligt". Miljø- og Fødevareministeriet - Landbrugsstyrelsen. Hentet 14. januar 2018.
  3. ^ "PAV - Kapitel 20. Tjeneste- og lejeboliger samt andre naturalydelser". pav.perst.dk. Moderniseringsstyrelsen. Hentet 14. januar 2018.
  4. ^ Romstad, Erik. "Boplikt funger mot sin hensikt". Boplikt – drøm og virkelighet (norsk). Universitetet for miljø- og biovitenskap. Arkiveret fra originalen 10. juli 2009. Hentet 29. november 2012.
  5. ^ Palm, Kim (6. august 2012). "Kommuner vil af med bopælspligten". DR Sjælland. Arkiveret fra originalen den 6. juli 2007. Hentet 29. november 2012.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: BOT: original-url status ukendt (link)
  6. ^ Eva Obelitz Rode (13. september 2012). "Udlandsdanskere får lettere ophold i Danmark". Business.
  7. ^ Henrik Lorentzen, Henny Christensen, Jakob-Priess-Sørensen og Morten Pihl (15. oktober 2002). "Thor troede han var jyde". BT.dk.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: Flere navne: authors list (link) (19. november 2006)
  8. ^ Ritzaus Bureau (21. januar 2003). "Folketings-medlemmer fritages for bopælspligt". BT.dk. Hentet 9. august 2010. (15. november 2006)
  9. ^ Jan Kjærgaard (30. juli 2010). "Fadæse-fighten. Ekstra Bladet har sammenlignet tidens store skandale-dronninger: Lene Espersen og Helle Thorning-Schmidt". ekstrabladet.dk. Hentet 29. november 2012.
JuraSpire
Denne juraartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.