Bornsjön

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bornsjön
Bornsjön set mod vest, november 2010.
Bornsjön set mod vest, november 2010.
Overblik
Land Stockholms län, Sverige
Kommuner Salems kommun
Område Södertörn, Södermanland
Afløb Til Mälaren ved Vällinge
Afvandingsareal 49 km2
Overfladeareal 6,6 km2
Middeldybde 9,8 m
Maks. dybde 18,3m
Vandvolumen 59,6 km3
Vandspejlskote 10,9 moh.
Øer Edeby holme, Oxhaga holme, Kullaholmen, Innön, Prästholmen og Limpan

Bornsjön er en sø på nordvestlige del af halvøen Södertörn i Salems kommun i landskapet Södermanland i Sverige. Søen ligger ca. 20 km sydvest for Stockholm, og i Bornsjöns naturreservat, hvor den har været fredet siden 1920.

Vandforsyningsreserve[redigér | redigér wikikode]

Skilt som informerer om vandbeskyttelsesområde.

Bornsjön med omgivelser blev opkøbt af Stockholm by allerede ved århundreskiftet 1900, med tanke på sikring af byens vandtilførsel som vandforsyningsreserve. Norsborgs vattenverk blev bygget kort tid efter i Norsborg, og råvandet blev i begyndelsen hentet fra Bornsjön, men senere fra Mälaren.

Bornsjön med omgivelser er for tiden et vandbeskyttelsesområde, hvilket indebærer at søen ikke må benyttes til andre formål. Man kan for eksempel ikke bade eller fiske i søen, og heller ikke gå på isen på vinteren. Bornsjöns rene vand vil blive benyttet som vandforsyning for Stockholm hvis hovedkilden til byens vandtilførsel, Mälaren skulle blive forurenet.

Siden 1993 har ejendommene rundt omkring søen været ejet og drevet af Stockholm Vatten. Målet er en langsigtet sikring af Bornsjön som kilde til vandforsyning. Skovbrug i området drives med forsigtighed og uden brug af kemikalier, og landbrugsdriften er også underlagt restriktioner. For at følge tilstanden i søen, tages der stadig prøver af vandet i både søen og dens tilløb.

Dyreliv[redigér | redigér wikikode]

På grund af fraværet af bådtrafik, ungler sjældne fuglearter som storlom og fiskeørn her.

I 2004 blev Bornsjön ramt afv krebsepest som følge af ulovlig udsætning af signalkrebs. Stockholm vatten har siden da forsøgt at genindføre den stærkt truede ædelkrebs.

Bornsjöns naturreservat[redigér | redigér wikikode]

Bornsjöns naturreservat er et naturreservat i Stockholms län, som har arealer i i tre kommuner: Salem, Botkyrka og Södertälje. Naturreservatet er ca. 4.600 hektar, og blev etableret i 1995. Reservatet udgør hovedparten af Bornsjöns vandbeskyttelsesområde

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 59°14.40′N 17°45.39′Ø / 59.24000°N 17.75650°Ø / 59.24000; 17.75650