Borromeiske Øer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Borromeiske Øer
Lago Maggiore med Borromeiske Øer
Isola Bella
Isola Madre
Isola Superiore

Borromeiske Øer (italiensk: Isole Borromee) er en øgruppe bestående af tre små øer og to klippeskær i den italienske del af Lago Maggiore. Øerne ligger i regionen Piemonte, i Lago Maggiores vestre arm, i området mellem Verbania i nord og Stresa i syd.

Øerne har sammenlagt et areal på ca. 20 hektar og er en kæmpestor turistattraktion i dette hjørne af landet.

Navnets oprindelse[redigér | rediger kildetekst]

Øgruppens navn stammer fra slægten Borromeo, som gennem århundreder har ejet øerne. I starten af det 16. århundrede erhvervede man først Isola Madre, og den dag i dag ejer Borromeofamilien fortsat Isola Madre, Isola Bella og Isola San Giovanni.

De fem øer[redigér | rediger kildetekst]

1. Isola Bella[redigér | rediger kildetekst]

  1. Isola Bella, opkaldt efter grevinde Isabella Borromeo. Var oprindeligt en stor nøgen klippe, som efter forbedringer, udvidelser og bebyggelse blev taget i brug af greve Carlo III i 1629 og frem til 1652, hvor hans søn Vitaliano d. 6. ændrede øen til et attraktivt sommerpalads. Ved at tilføre store mængder muldjord blev øens parkanlæg opbygget med et system af i alt 10 terrasser.

2. Isola Madre[redigér | rediger kildetekst]

  1. Isola Madre er den største af øerne og er ligesom Isola Bella kendt for sit flotte haveanlæg. Haven blev anlagt i engelsk stil og påbegyndtes i 1823. Til trods for, at øens palads i dag ligger ubenytet hen, er det overdådigt møbleret med møbler fra det 16. århundrede og frem til det 19. århundrede. Der er tillige en stor samling af malerier fra gamle italienske mestre.

3. Isola Superiore / Isola dei Pescatori[redigér | rediger kildetekst]

  1. Isola Superiore (bliver også kaldt Isola dei Pescatori) er nutildags den eneste af øerne, som er beboet. Der er en lille fiskerlandsby med en befolkning på omkring 200.

4. Isola San Giovanni[redigér | rediger kildetekst]

  1. Isola San Giovanni ligger lige ud for bydelen Pallanza i Verbania og er den nordligste af øerne. Øen er ubeboet.

5. La Malghera[redigér | rediger kildetekst]

  1. La Malghera er et lille klippeskær på kun 200 m², som ligger mellem Isola Bella og Isola Superiore. Der er kun buskagtig vegetation på øen.

Adgang til øerne[redigér | rediger kildetekst]

Der er regelmæssig passagersejlads med småbåde til de største af øerne. Bådsejladsen foregår fra havnen i Stresa, hvorfra der endvidere er mulighed for at tage en tur med svævebanen Stresa-Alpino-Mottarone Svævebane til bjergtoppen Mottarone.

Links[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 45°54′28″N 8°32′19″Ø / 45.9078°N 8.5386°Ø / 45.9078; 8.5386