Bosse Hall Christensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om den danske musiker Bosse. Der er også en en amerikansk musiker med dette navn, se Bosse (amerikansk musiker)
Bosse Hall Christensen
Bosse Hall-Christensen.jpg
Bosse Hall Christensen i 2016
Information
Født Gunnar Hall Christensen[1]
Danmark 5. marts 1949 (72 år), Græsted
Græsted Rediger på Wikidata
Statsborger Danmark Rediger på Wikidata
Genre Rock, pop
Beskæftigelse Musiker, producer, tekstforfatter, instruktør, speaker og foredragsholder
Aktive år 1964-
Associeret med Passport, Shu-bi-dua, Hardinger/Thorup, Soulfood, Einstein, Veteranerne, Hall & Bull, Fanden & Hans Pumpestok, Musikkollektivet, Shu-bi or not Shu-bi
Instrumenter
Trommer
Eksterne henvisninger
Bosse Hall Christensens hjemmeside
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Bosse Hall Christensen (født 5. marts 1949 i Græsted) er en dansk musiker, musikproducer, tekstforfatter instruktør, speaker og foredragsholder. Han var medstifter af pop- og rockbandet Shu-bi-dua, som han var medlem af i årene fra 1973 til 1982. Han har siden været med i flere andre bands heriblandt Hardinger/Thorup, som han trådte ud af i 2013. Og fra 2015 og til i dag, har han været med i Shu-bi Or Not Shu-bi. Han har desuden haft eget produktionsselskab igennem mange år.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Han er født Gunnar Hall Christensen, men har siden barnsben været kendt under kælenavnet Bosse.

Christensen startede med at spille trommer i en tidlig alder og arbejdede sideløbende med musikkarrieren i mange år som arkitekt. Han begyndte allerede som 15 årig at spille i bands samtidig med han tog trommeundervisning på Hellerup Musikskole. Han var senere en af grundlæggerne af Shu-bi-dua. Det var hans barndomsven Paul Meyendorff (guitar) der fik ham med i bandet Passport i 1971, som udover de to, bestod af guitaristen Michael Hardinger og bassisten Niels Grønbech. Siden ændrede Passport sig til Shu-bi-dua, da sanger Michael Bundesen og keyboardspiller Jens Tage Nielsen trådte til i 1973, hvor sekstetten udgav debutsinglen 'Fed Rock'.

Christensen var én af de bærende kræfter på tekstsiden[kilde mangler] og var med til at skrive de fleste sange frem til og med Shu-bi-dua 7.[kilde mangler] Han måtte dog forlade gruppen i slutningen af 1981 pga. et voksende alkoholforbrug[2] pga. uoverensstemmelser, og han trak sig herefter tilbage fra offentligheden gennem en lang årrække. Med Bosses og klaverspilleren Jens Tage Nielsens exit ændrede gruppens musikalske kemi sig endegyldigt.[kilde mangler] Efterfølgende var han dog involveret i gruppen som tekstforfatter på albummet Shu-bi-dua 11 i 1985.

Efter tiden i Shu-bi-dua drev han sit eget produktionsselskab igennem 20 år.

I 2009 genoptog Bosse musikkarrieren da han blev introduceret som gæstetrommeslager i Hardinger-Thorup Band ved en koncert i Skagen. Og efter et par koncerter blev han erklæret fast medlem af bandet. Han trak sig ud i 2013 og blev erstattet af trommeslageren Flemming Olsen. Sideløbende hermed (fra 2009 til 2012) spillede Bosse trommer i bandet, Soulfood, som foruden ham selv bestod af Michael Jørgensen (fra det hedengangne Tyggegummibanden) på vokal og guitar, samt Regnar Egekvist på bas. Bosse blev herefter medlem af rockbandet Einstein[3], som han også var medstifter af, og som primært bestod af Shu-bi-dua-veteraner. Bandet gik i opløsning efter udgivelsen af singlen "Alhambravej". Bosse var ligeledes trommeslager i gruppen Veteranerne med bl.a. Michael Hardinger og Claus Asmussen, og som var dannet med det ene formål, at spille for de danske tropper i Afghanistan. Under navnet Hall & Bull udgav Bosse og Gorm Bull Sarning i 2010 singlerne "Kodimagnyler" og "Ikke en chance", og i 2014 blev konstellationen Fanden & Hans Pumpestok dannet, hvor Bosse ligeledes spillede trommer. De udgav singlen "En ung blond pige", som i en tidligere version var udgivet under titlen "Den danske sang" af konstellationen Musikkollektivet, ét af Michael Hardingers, Claus Asmussens og Kim Daugaards musikalske projekter.

I oktober 2014 udgav Bosse Hall Christensen erindringsbogen Gokkelajser, hvor han, udover sin livshistorie, fortalte om sine år i Shu-bi-dua. Men også om sit ekskalerende alkoholmisbrug. Bogen høstede blandede anmeldelser.[4][5][6] I bogen kritiserede han bandets videre karriere, efter han var blevet smidt ud, og skrev bl.a. at "De medlemmer, som siden stødte til Shu-bi-dua, var alle jasigere og rygklappere, og bidrog ikke med nytænkning, hverken sprogligt eller musikalsk." Han fortsatte desuden med at skrive "Da dét først blev tilsidesat og bandet for alvor gik mainstream, mistede det efter min mening hele sit eksistensgrundlag."[7]

I 2015 etablerede han Shu-bi-dua-kopibandet Shu-bi or not Shu-bi sammen med det tidligere Shu-bi-dua-medlem Claus Asmussen. Siden er også Willy Pedersen kommet med. Gruppen spiller coverversioner af gruppens numre fra perioden 1973-1982.[8][9][10]

Christensen arbejder også som instruktør, speaker og foredragsholder.

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Shu-bi-duas diskografi

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Shubidua's Guldalder. SN.dk. Hentet 22/12-2019
  2. ^ "Følte sig svigtet af Shu-bi-dua: Røg ud på grund af massivt drukmisbrug". 2014-10-11. 
  3. ^ "Ny dansk gruppe: Vi er nogle dumme svin". 2009-10-18. 
  4. ^ Henrik Palle (11. oktober 2014). "Shu-bi-dua-medlem fortæller hudløst ærligt om alkoholismens pris i 'Gokkelajser'". Politiken. Hentet 19. juni 2019. 
  5. ^ Henning Høeg (3. oktober 2014). "Bosses vedkommende selvbiografi: Meget mere end Shu-bi-dua". BT. Hentet 19. juni 2019. 
  6. ^ Peter Madsen (4. november 2014). "Anmeldelse: En alkoholikers hudløse beretning". Gentofte Lokalavis. Arkiveret fra originalen 16. november 2018. Hentet 19. juni 2019. 
  7. ^ Christensen 2014, s. XXXX.
  8. ^ SHU-BI OR NOT SHU-BI. Bellevue Teatret. Hentet 4/6-2019
  9. ^ Shu-bi or not Shu-bi Arkiveret 4. juni 2019 hos Wayback Machine. Randers netavis. Hentet 4/6-219
  10. ^ Shu-bi or Not Shu-bi - Tre Shubidua Legender I Viften. GAFFA. Hentet 4/6-2019

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]