Bournemouth

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Luftfoto af Bournemouth centrum

Bournemouth (Lyd pronunciation +  ?) er en stor kystby i Dorset i Sydvestengland. Byens befolkning udgør 163.444 og er dermed den største by i Dorset.

Byen blev grundlagt af Lewis Tregonwell i 1810 og voksede langsomt til en storby, da jernbanen kom i 1870. Bournemouth hørte tidligere under Hampshire indtil reorganiseringen i 1974 af de lokale komunalstyrer, de tilknyttede grænser ændredes og Bournemouth hører i dag under Dorset.

Bournemouth betragtes som en populær turistby, da den ligger ud til den sydlige kyst i England. Byen er i dag et regionalt centrum for uddannelse og forretning, og er den største by mellem Southampton og Plymouth.

Bournemouth blev i 2007 udråbt til at være det gladeste sted i England i en statistik, der viste at 82% af de udspurgte personer mente, at de var lykkelige for deres liv.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Bournemouth ligger 169 km (105 mil) sydvest for London. Rundkørslen for enden af Wessex Way road også kaldet "County gates" markerer den historiske grænse mellem Hampshire og Dorset og indikerer også grænsen mellem Bournemouth og nabobyen Poole. Historisk set var Bournemouth en del af Hapshire, med Poole vest for grænsen, men under reorganiseringen i 1974 af de lokale komunalstyrer,anså man det for attråværdigt at hele Poole/Bournemouth området skulle være en del af den samme komune (county). Bournemouth blev derfor 1. april 1974 en del af Dorset.

Den urbane kortlægning af Bournemouth er kompleks, da byen støder op til flere andre byer langs den engelske sydkøst. Heriblandt kan nævnes Poole mod vest og Chistchurch mod øst. Mod nordvest finder man den lille by Wimbourne og mod nordøst Ferndown. Bournemouth International Airport ligger nordøst for byen på vej mod Hurn.

Selvom at byen ligger ud mod havet, ligger byens centrum inde i landet. Det kommercielle og befolkningsmæssigt trafikerede hjerte i byen anses for at være The Square. Byen kan deles op i forskellige områder her inkluderet Bear Cross, Boscombe, Kinson, Pokesdown og Westbourne. Bournemouth er traditionelt forbundet med Pesnionister, men har i de løbende år oplevet en massiv vækst, især gennem unge studerende der søger mod Bournemouth Universitet.

Kultur og fornøjelser[redigér | redigér wikikode]

Bournemouth er en udpræget turistby og det regionale center for fritid, entertainment, kultur og fornøjelser.

Byen er et vigtigt hjemsted for konferencer og koncerter, som ofte har huse i Bournemouth International Centre (BIC, nær byens centrum, på toppen af klippeskrænten, med udsigt ud over havet og havnen.

Øst for central Gardens, nær pavilion teatret finder man Russel-Cotes Museumet. Sir Merton Russel Cotes var en af de mest prominente victorianere, der succesfuldt fik sat bygningen af den langtstrækkende promenade langs kysten mellem Bournemout og Poole til værks. På museumet kan man bl.a. se fine mallerier fra det 19-århundrede og en samling af Russel Cotes familens ejendele fra rejser til bl.a.a Japan og Rusland.

The Royal Bath Hotel, der ligger nær havet og øst for the Central Gardens har tiltrukket mange vigitge gæster igennem årene, heriblandt Oscar Wilde, H. G. Wells, Richard Harris, Sir Thomas Beecham, Shirley Bassey og Premierministeren Lord Beaconsfield. Også royale gæster har haft sin gang på hotellet heriblandt Edward VII og Edward VIII da de hver især var Prinsen af Wales.

Shopping[redigér | redigér wikikode]

Det vigtigste shoppingområde/gågade finder man i byens centrum, ikke langt fra strandpromenaden, på hver side af River Bourne. Faktisk leder stier gennem den nederste del af Bournemouth Central Gardens ned til Promenaden fra The square. Butiksgaderne består hovedsageligt af gågader, hvor man finder en god blanding af både boutiqes, smykke og tilbehørsbutikker. Der er større butikker som Beales, Dingles. Debenhams, Marks and Spencer og BHS, moderne shoppingcentre og et stort udvalg af Barer, Klubber og Cafeer. Omkring 2 km vest for centrum i området Westbourne finder man et imponerende udvalg af designertøj og interiør design butikker. Mod øst i området Boscombe derimod finder man et andet vigtigt shopping-område med antik-butikker og et marked.

Nord for centrum finder man et "out-of-town" Shoppingcenter kaldet Castlepoint, med både kendte high-street butikker, byggemarkeder og Supermarkeder. En ny udvidelse af centret, kaldet Castlemore, finder man syd vest for hovedkomplekset, her finder man de lidt større detailforhandlere.

Festivaller

Bournemouth er vært ved flere årlige festivaller. Byen har haft en årlig Litteratur Festival siden 2005, temaet i 2007 var romantik, kærlighed og erotisk fiktion. Derudover kan nævnes bl.a. Bournemouth airfestival og Bourne Free Pride festival for Bøsser og Lesbiske.

Transport[redigér | redigér wikikode]

Veje

Byen er afhængig af nogle få hovedveje ind og ud af Centrum. Den mest brugte er via vejen A338, som fortsætter ud i hovedvej A31, den vigtigste hovedvej i central Sydengland, der fører ud til Mortorvej M27 mod Southhampton. Herfra kører Mortorvej M3 til London.

National Express's rutebiler servicerer Bournemouth Travel Interchange og Bournemouth Universitet. Der er jævnlige afgange mod Londons Victoria Station, men også direkte afgange mod West Country, Sussex Coast (heiblandt Brighton og Eastbourne), Bristol, Birmingham, Midlands, og til Edinburgh og Glasgow. Der er også mulighed for at komme med National Express til de tre internaionale lufthavne Heathrow, Gatwick og Stansted. Derudover er det muligt på nettet at findre andre billige alternativer til transporten gennem landet.

Englands geografi Stub
Denne artikel om Englands geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 50°43′N 1°53′V / 50.72°N 1.88°V / 50.72; -1.88