Bournemouth

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Luftfoto af Bournemouth centrum

Bournemouth (Lyd pronunciation +  ?) er en stor kystby i Dorset i Sydvestengland. Byens befolkning udgør 163.444 og er dermed den største by i Dorset.

Byen blev grundlagt af Lewis Tregonwell i 1810 og voksede langsomt til en storby, da jernbanen kom i 1870. Bournemouth hørte tidligere under Hampshire indtil reorganiseringen i 1974 af de lokale kommunalstyrer, hvor de tilknyttede grænser ændredes. Bournemouth hører således i dag under Dorset.

Bournemouth betragtes som en populær turistby, da den ligger ud til den sydlige kyst i England. Byen er i dag et regionalt centrum for uddannelse og forretning og er den største by mellem Southampton og Plymouth.

Bournemouth blev i 2007 udråbt til at være det gladeste sted i England i en statistik, der viste, at 82 % af de udspurgte personer mente, at de var lykkelige for deres liv.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Bournemouth ligger 169 km (105 mil) sydvest for London. Rundkørslen for enden af Wessex Way road også kaldet "County Gates" markerer den historiske grænse mellem Hampshire og Dorset og indikerer også grænsen mellem Bournemouth og nabobyen Poole. Historisk set var Bournemouth en del af Hapshire, med Poole vest for grænsen, men under reorganiseringen i 1974 af de lokale kommunalstyrer anså man det for attråværdigt, at hele Poole/Bournemouth-området var en del af den samme kommune (county). Bournemouth blev derfor 1. april 1974 en del af Dorset.

Den urbane kortlægning af Bournemouth er kompleks, da byen støder op til flere andre byer langs den engelske sydkøst, bl.a. Poole mod vest og Chistchurch mod øst. Mod nordvest finder man den lille by Wimbourne og mod nordøst Ferndown. Bournemouth International Airport ligger nordøst for byen på vej mod Hurn.

Selvom byen ligger ud mod havet, findes byens centrum inde i landet. Det kommercielle og befolkningsmæssigt trafikerede hjerte i byen anses for at være The Square. Byen kan deles op i forskellige områder her inkluderet Bear Cross, Boscombe, Kinson, Pokesdown og Westbourne. Bournemouth er traditionelt forbundet med pensionister, men har de senere år oplevet en massiv vækst, især som følge af de mange unge studerende på Bournemouth Universitet.

Kultur og fornøjelser[redigér | redigér wikikode]

Bournemouth er en udpræget turistby, og det regionale center for fritid, underholdning, kultur og fornøjelser.

Byen er et vigtigt hjemsted for konferencer og koncerter, som ofte har huse i Bournemouth International Centre (BIC, nær byens centrum, på toppen af en klippeskrænt, med udsigt ud over havet og havnen.

Øst for central Gardens, nær pavillonteatret, finder man Russell-Cotes Museum. Sir Merton Russell-Cotes var en af de mest prominente victorianere, der succesfuldt fik igangsat bygningen af den langstrakte promenade langs kysten mellem Bournemout og Poole. På museet kan man bl.a. se fine mallerier fra det 19. århundrede og en samling af Russell-Cotes-familens ejendele fra rejser til bl.a. Japan og Rusland.

The Royal Bath Hotel, der ligger nær havet, og øst for the Central Gardens, har tiltrukket mange prominente gæster som Oscar Wilde, H.G. Wells, Richard Harris, Sir Thomas Beecham, Shirley Bassey og premierminister Lord Beaconsfield. Også royale gæster har haft deres gang på hotellet, heriblandt Edward VII og Edward VIII, mens de hver især var Prins af Wales.

Shopping[redigér | redigér wikikode]

Det vigtigste shoppingområde/gågade finder man i byens centrum, ikke langt fra strandpromenaden, på hver side af River Bourne. Faktisk leder stier gennem den nederste del af Bournemouth Central Gardens ned til Promenaden fra The square. Butiksgaderne består hovedsageligt af gågader, hvor man finder en god blanding af både butikker, smykke- og tilbehørsbutikker. Der er større butikker som Beales, Dingles. Debenhams, Marks and Spencer og BHS, moderne shoppingcentre og et stort udvalg af barer, klubber og cafeer. Omkring 2 km vest for centrum, i området Westbourne, finder man et imponerende udvalg af designertøj og interiør-designbutikker. Mod øst, i området Boscombe, derimod findes et andet vigtigt shopping-område, med antik-butikker og et marked.

Nord for centrum ligger et "out-of-town" shoppingcenter kaldet Castlepoint, med både kendte high-street butikker, byggemarkeder og supermarkeder. En ny udvidelse af centret, kaldet Castlemore, sydvest for hovedkomplekset, rummer større detailforhandlere.

Festivaller

Bournemouth er vært ved flere årlige festivaller. Byen har siden 2005 haft en årlig litteraturfestival , temaet i 2007 var romantik, kærlighed og erotisk fiktion. Derudover kan nævnes Bournemouth air-festival og Bourne Free Pride-festival for bøsser og lesbiske.

Transport[redigér | redigér wikikode]

Veje

Byen er afhængig af nogle få hovedveje ind og ud af centrum. Den mest brugte er A338, som fortsætter ud i hovedvej A31, den vigtigste hovedvej i det centrale Sydengland, der fører ud til mortorvej M27 mod Southhampton. Herfra kører mortorvej M3 til London.

National Express' rutebiler servicerer Bournemouth Travel Interchange og Bournemouth Universitet. Der er jævnlige afgange mod Londons Victoria Station, men også direkte afgange mod West Country, Sussex Coast (heiblandt Brighton og Eastbourne), Bristol, Birmingham, Midlands, samt til Edinburgh og Glasgow. National Express kører til og fra de tre internationale lufthavne Heathrow, Gatwick og Stansted.

Englands geografiStub
Denne artikel om Englands geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 50°43′N 1°53′V / 50.72°N 1.88°V / 50.72; -1.88