Brønderslev Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Brønderslev Kirke
Brønderslev Kirke ubt.JPG
Kirken i november 2010
Generelt
Opført 1922
Geografi
Adresse Bredgade 102,
9700 Brønderslev
Sogn Brønderslev Sogn
Pastorat Brønderslev-Serritslv Pastorat.
Provsti Brønderslev Provsti
Stift Aalborg Stift
Kommune Brønderslev Kommune
Eksterne henvisninger
www.broenderslevkirke.dk
Oversigtskort

Brønderslev Kirke er opført i 1920-1922 efter tegninger af arkitekt Valdemar Schmidt.

Kirken ligger i Brønderslev i Vendsyssel (Region Nordjylland, – tidligere Børglum Herred, Hjørring Amt). Den blev indviet 26. marts 1922 og består af et langhus med en tresidet korgavl. Tårnet er fritstående forbundet til kirken ved en mellemgang, der rummer dåbsværelse og sakristi, tårnet blev opført i 1925. I 1982 blev menighedshuset mod vest tilføjet.

Kirkerummet

Skibet er delt i et midterskib og to sideskibe, dækket af krydshvælv, som bæres af tolv granitsøjler, der er fem meter høje. I 1972 blev kirkens indre fornyet. Et tidligere trækors over alteret blev i 1974 erstattet med det nuværende krucifiks, udført af billedhuggeren Johannes Hansen, bror til den daværende præst. Samtidig fik de to østvinduer indsat glasmosaikker af Helle Scharling, som også har udført de små glasmosaikker i nordre og søndre sideskib.

Korvinduerne symboliserer kampen mellem lys og mørke. Nordre sideskibs vinduer symboliserer Skabelsen, fra vest mod øst ses lyset som bryder mørket, skabelsen af kloderne og vor klode frem til sidste vindue mod øst, der beskriver lyset og begyndende liv i vandet. I søndre sideskib ses fra øst det organiske, dyrene og mennesket, den kristne tanke ved Korsfæstelsen, lignelsen om mennesket der fandt en perle, menneskets afmagt, naturens skaberevne, Jesus bud om at elske sin næste og kærlighedstanke, symboliseret ved en rød streg, som bryder den blå farve. I menighedslokalerne er opstillet flere kunstværker bl.a. en figur af Niels Helledie.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion