Brabant

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Brabrand.
Brabants placering i Nederlandene

Brabant er et historisk område i Benelux, der i dag består af fem underområder: provinserne Nord-Brabant i Nederlandene, Flamsk-Brabant, Vallonsk-Brabant, Antwerpen og regionen Bryssel i Belgien.

Området[redigér | redigér wikikode]

Både i Nederlandene og Belgien er der provinser der bærer navnet Brabant som et led i deres betegnelse. Dette skyldes at de engang udgjorde et samlet område.

  • Nord-Brabant er en provins i den sydlige del af Nederlandene.
  • Flamsk-Brabant er en provins i den belgiske delstat Flandern.
  • Vallonsk-Brabant er en provins i den belgiske delstat Vallonien.

Mellem Nord-Brabant og Flamsk-Brabant ligger provinsen Antwerpen, som oprindeligt ligeledes var en del af hertugdømmet Brabant.

Kendte Byer i Nord-Brabant[redigér | redigér wikikode]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Det middelalderlige hertugdømme Brabant, med Bryssel som hovedstad, var oprindelig et len af det Tyske Rige, ligesom de fleste andre områder i det nuværende Benelux-område. Senere blev Brabant sammen med bl.a. grevskabene Flandern og Holland forenet under de burgundiske hertuger (1369-1477). Dette førte til, at de nederlandske områder opnåede uafhængighed af både Frankrig og Tyskland. Økonomisk set blev Antwerpen en vigtig verdenshavn i 1500-tallet og politisk set spillede Brabant en vigtig indenfor det nederlandske område. I slutningen af samme århundrede førte religionskrigene dog til splittelsen af Brabant i en nordlig og en sydlig del, heraf det nuværende navn for den nederlandske provins Noord-Brabant. Den sydlige del af hertugdømmet strækker sig i dag over de belgiske provinser Antwerpen, Flamsk-Brabant og Vallonsk-Brabant.

Sprog[redigér | redigér wikikode]

Der tales nederlandsk i både Nord-Brabant og Flamsk-Brabant. I Vallonsk-Brabant tales der fransk.

Eksterne Henvisninger[redigér | redigér wikikode]