Brett Kavanaugh

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Brett Kavanaugh

Personlig information
Født Brett Michael Kavanaugh Rediger på Wikidata
12. februar 1965 (58 år) Rediger på Wikidata
Washington D.C., District of Columbia, USA Rediger på Wikidata
Politisk parti Republikanske parti Rediger på Wikidata
Ægtefælle Ashley Estes Kavanaugh (fra 2004) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Yale Law School (til 1990),
Mater Dei School,
Yale College (til 1987),
Ezra Stiles College,
Georgetown Preparatory School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Dommer, advokat, politiker Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Yale Law School, USA's Justitsministeriet, Kirkland & Ellis, Williams & Connolly (1990), Georgetown University Law Center Rediger på Wikidata
Arbejdssted Washington D.C. Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Brett Michael Kavanaugh (født 12. februar 1965 i Washington D.C) er en amerikansk politiker og en af de ni højesteretsdommere i USA.[a][1] Han blev nomineret til denne post af Donald Trump og overtog posten den 6. oktober 2018. Han var, i perioden 2006 og frem til sin nominering til den amerikanske højesteret i 2018, dommer ved en lavere retsinstans, appeldomstolen for District of Columbia. Kavanaugh har siden 1988 var medlem af det såkaldte Federalist Society, som er en organisation bestående af konservative og libertarianer, der argumenterer for en tekstualistisk fortolkning af den amerikanske forfatning.

Kavanaugh har studeret på Yale University, hvor han indledningsvis studerede historie, hvorefter han senere studerede jura på Yale Law School. Han arbejde efterfølgende som en law clerk forskellige dommere, herunder i perioden 1993 til 1994 for højesteretsdommer Anthony Kennedy. Han arbejdede efterfølgende, i perioden 1994 til 1997, for den uafhængig rådgiver (independent counsel) Ken Starr. Han arbejdede herefter kortvarigt i den private sektor, hvorefter han i 1998 på ny blev genforenet med Ken Starr. Her var Kavanaugh bl.a. medforfatter til dele af den såkaldte "Starr Report", som omhandlede Bill ClintonMonica Lewinsky sex skandalen, og som i sidste ende var grundlaget for Clinton's rigsretssag.

Kavanaugh var i 2000 en del af George W. Bush's juridiske hold, som forsøgte at stoppe genfortællingen af stemmer i Florida. Efterfølgende sluttede han sig til Bush administrationen, hvor han arbejdede som jurist for forskellige kontorer i den føderale regering. Her arbejde han bl.a. på den såkaldte "Enron-skandale", ligesom han arbejdede på at få udpegede forskellige føderale dommere heriblandt højesteretsdommer John Roberts. Kavanaugh blev allerede i 2003 nomineret til dommer ved appeldomstolen for District of Columbia, men den efterfølgende godkendelse proces i Senatet trak ud, hvorfor han først blev godkendt i 2006 efter et kompromis mellem republikanerne og demokraterne var blevet indgået.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Han er mere specifikt en af de otte i retten, der er Associate Justice, i modsætning til den ene Chief Justice.[1]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]