Brezel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En brezel

En Brezel (også kaldet Bretzel, Brezl, Breze, Brezn, Brezerl eller Bretzet) er en type bagt brød med en karakteristisk brun og glat overflade. Den er lavet af enkel gærdej og er den sydtyske kringle, der med sin oprindelse i 600-tallet var et kristent symbol med arme korslagt til bøn.[1] Kringlen bliver dyppet kortvarigt i en natronlud (3–5% pH-værdi 13–14 (E-524)), som giver den typiske farvning ved bagningen. Brezelen vendes i groft salt før bagningen. Der bliver også lavet rundstykker på samme måde, som hedder Laugensemmel eller Kastanie (kastanje). De fleste tyskere tager saltet af inden spisning. En brezel smager en smule ligesom saltstænger.

Brezel er mest kendt i Schwaben (Bayern) og i Østrig. Siden 1400-tallet er brezel en del af stort set alle bageres sortiment. En brezel har mange forskellige navne, der kommer fra det latinske ord: brachium. Dette betyder ”arm”. Hvis man folder armene over kors, ligner dette en brezel. Middelalderens munke foldede ikke hænderne, men bad med korslagte arme.

Brødet kommer fra den kristne faste.

Især på Oktoberfest i München sælges der Wiesnbrezn, som er mindst tre gange større end de normale.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad eller drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.