Brian Wilson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Brian Wilson
Brian Wilson Jan 2007.jpg
Information
Født Brian Douglas Wilson Rediger på Wikidata
20. juni 1942 (78 år)
Inglewood Rediger på Wikidata
Statsborger USA Rediger på Wikidata
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Genre Poprock Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Arrangør, sanger, musikproducer, bas-guitarist, skuespiller, komponist, pianist, singer-songwriter, musiker, sangskriver Rediger på Wikidata
Medlem af The Beach Boys Rediger på Wikidata
Pladeselskab Capitol Records Rediger på Wikidata
Instrumenter
Trommesæt, vokal, sang, basguitar, keyboard, klaver, guitar Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Brian Wilsons hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Brian Wilson på Roskilde Festival, 2005

Brian Wilson (født 20. juni 1942) er en amerikansk sanger og komponist. Han var drivkraften i The Beach Boys, der havde stor succes i starten og midten af 1960'erne med deres lette popmusik præget af fine vokalharmonier. Han var også den eksperimenterende bagmand bag gruppens kunstneriske mesterværk, albummet Pet Sounds, der udkom i 1966 og faktisk ifølge Paul McCartney var en ikke uvæsentlig inspiration til Beatles-albummet Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

I årene efter eksperimenterede Brian Wilson videre med musikken, men blev også i en lang periode ramt af psykiske problemer samt narkotikamisbrug, og han blev mindre og mindre aktiv i Beach Boys fra slutningen af 1960'erne og til langt op i 1980'erne. En behandling fik ham imidlertid på benene igen, og i slutningen af 1980'erne gik Brian Wilson i gang med en solokarriere.

I 2004 udsendte han albummet Smile, der var et legendarisk (men indtil da uudsendt) album, han var startet på i slutningen af 1960'erne i Beach Boys-tiden, hvor projektet måtte lægges væk på grund af Wilsons tiltagende psykiske problemer. Med blandt andet dette album, og flere andre soloalbums samt Beach Boys repertoiret, har Brian Wilson de seneste år genoptaget koncertlivet med flere succesrige optrædener, herunder ved Live 8-koncerten i 2005 samt på Roskildefestivalen samme år.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

MusikStub
Biografi