Brighton

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Brighton
Brighton.UK.JPG
Byen Brighton, East Sussex
Overblik
Land Storbritannien Storbritannien
Del af Storbritannien England
Region South East England
Andet
Tidszone UTC 0
Oversigtskort

Brighton er en kystby by i East Sussex i det sydøstlige England med ca. 273.400[1] indbyggere. Byen er vokset sammen med byen Hove og tilsammen udgør disse to byen Brighton & Hove.

Brighton, er en af Englands bedst kendte bade-by og ligger kun 80 km syd for London. Fra midten af 1700 tallet udviklede Brighton sig som kur- og bade-by og fra 1781 til et fashionabelt kursted, hvor prinsen af Wales, den senere George 4., lejlighedsvis bosatte sig. Brighton fik jernbane fra London i 1841[2] og har siden været et populært udflugts mål.

Brighton har et substantielt fællesskab for lesbisk, bøsse, biseksuel og transpersoner (LGBT), og er af nogen kendt som "europas bøsse hovedstad". Der afholdes Pride parade i august måned, hvilket tiltrækker besøgende fra hele verden[3].

Attraktioner[redigér | rediger kildetekst]

Langs kysten findes to karakteristiske piers (moler). Brighton Pier (tidligere kendt som Palace Pier), bygget i 1899 og stadig aktiv med forlystelser, spillehaller og restauranter, samt The West Pier fra 1866 der nu efter flere brande og sammenstyrtninger er bevaret som en udbrændt ruin[4].

Brighton Royal Pavilon, blev bygget i begyndelsen af 1800-tallet i indisk stil som residens for George 4. af John Nash, og kan nu besøges som museum [5].

Verdens største observationstårn, British Airways i360, er under opførsel ved The West Pier. Det bliver 162 meter højt og forventes åbnet i sommeren 2016.[6]

Brighton Lanes er flere sammenhængende smalle gågader, der følger de originale gade planer fra de tidlige fiskelejer. Her findes mange uafhængige butikker, antikmarked, pubber og restauranter.

Brighton Pier
The Lanes

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]