Brighton

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Brighton
Brighton.UK.JPG
Byen Brighton, East Sussex
Overblik
Land Storbritannien Storbritannien
Del af Storbritannien England
Region South East England
Andet
Tidszone UTC 0
Oversigtskort

Brighton er en kystby i East Sussex i det sydøstlige England med ca. 273.400[1] indbyggere. Byen er vokset sammen med byen Hove, og tilsammen udgør disse to byen Brighton & Hove.

Brighton er en af Englands bedst kendte bade-byer og ligger kun 80 km syd for London. Fra midten af 1700-tallet udviklede Brighton sig som kur- og bade-by og fra 1781 til et fashionabelt kursted, hvor prinsen af Wales, den senere George 4., lejlighedsvis bosatte sig. Brighton fik jernbane fra London i 1841[2] og har siden været et populært udflugtsmål.

Brighton har et substantielt fællesskab for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner (LGBT), og er af nogen kendt som "Europas bøssehovedstad". Der afholdes Pride parade i august måned, hvilket tiltrækker besøgende fra hele verden[3].

Attraktioner[redigér | rediger kildetekst]

Daddy Long-Legs, et specialbygget tog, hvis bane gik gennem det lavvandede kystområde ved byen, var i brug ved Brighton 1896-1901.

Langs kysten findes to karakteristiske piers (moler). Brighton Pier (tidligere kendt som Palace Pier), bygget i 1899 og stadig aktiv med forlystelser, spillehaller og restauranter, samt The West Pier fra 1866 der nu efter flere brande og sammenstyrtninger er bevaret som en udbrændt ruin.[4]

Brighton Royal Pavillon blev bygget i begyndelsen af 1800-tallet i indisk stil som residens for George 4. af John Nash, og kan nu besøges som museum.[5]

Verdens største observationstårn, British Airways i360, er under opførsel ved The West Pier. Det bliver 162 meter højt og forventes åbnet i sommeren 2016.[6]

Brighton Lanes er flere sammenhængende smalle gågader, der følger de originale gadeplaner fra de tidlige fiskelejer. Her findes mange uafhængige butikker, antikmarked, pubber og restauranter.

Brighton Pier
The Lanes

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Census 2011 der viser en øget population i sydøst-england
  2. ^ Brighton - fra Den Store Danske
  3. ^ Brighton Pride hjemmeside
  4. ^ Brighton Pier hjemmeside
  5. ^ "www.brighton-hove-rpml.org.uk". Arkiveret fra originalen 24. februar 2015. Hentet 2. oktober 2014.
  6. ^ "British Airways køber navnet til nyt udkigstårn i England". businessclass.dk. 3. december 2015. Arkiveret fra originalen 8. december 2015. Hentet 4. december 2015.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]