Briller

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Moderne briller
Moderne briller

Briller er betegnelsen for et synsforbedrende redskab. Et par synskorrigerende briller består generelt af to linser, der holdes på plads foran øjnene af et stel.

Linsernes slibning retter sig efter brillebærerens behov: Samlelinser anvendes til korrektion af langsynethed, spredelinser til korrektion af nærsynethed. Korrektionens styrke angives i dioptrier. Linsernes slibning kan endvidere tage højde for visse typer bygningsfejl.

Til afhjælpning af aldersbetinget langsynethed benyttes ofte særlige læsebriller. Hvis den læsende også har behov for briller til orienteringsformål, benyttes ofte briller med et såkaldt læsefelt, hvor brillen er en afstandsbrille med et indslebet felt med større styrke i nederste del af brilleglassene. Overgangen mellem de 2 styrker kan være gradvis/glidende eller abrupt.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Ordet "brille" har sin oprindelse i det Oldindien|oldindiske stednavn Vidura (nutidens Belur). Ordet havde betydningen "fjerntliggende", "fjern" eller "som ligger oppe i bjergene". I nærheden af Belur var der ædelstensminer med bl.a. beryl. Af "Vidura" afledtes vaidurya, der i forskellige mellemindiske sprog som prakit og pali blev til verulia og veluriya. Derigennem blev ordet til det græske beryllos, der betyder "beryl" eller "søgrøn ædelsten". På latin og middelalderlatin blev det til berillus og beryllus. Kejser Nero benyttede en monokel af sleben smaragd eller beryl for at kunne se gladiatorkampe, og i middelalderens katolske kirker, fik beryl en lignende funktion, da det, sammen med gennemsigtig bjergkrystal, blev brugt til kiggevinduer i monstranser og helgenskrin. Kiggevinduerne udviklede sig til at tjene som hjælp til svagtseende, og selvom man begyndte at bruge glas i stedet, da man fandt ud af at fjerne lufthullerne fra glasset, forblev brugen af beryl i sproget. Således kom brillerne til at hedde "barill" og "berill" og i pluralis barille, berill og brille på middelhøjtysk. Over nedertysk "Brille" kom ordet så endelig til at lyde "brille" på dansk.[1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Afbildning af Conrad von Soest med briller. Ca. 1403.

Brilleglas blev i det tidlige 12. århundrede udført i cyclosilikater som beryl, hvoraf betegnelsen "brille" er afledt.

I folketroen blev briller mistænkt for at kunne forårsage blindhed. I Strandebarm i Hardanger fik fem ældre mennesker i 1804 opgivet briller som en mulig årsag til, at de havde tabt synet: "Alderdom, maaskee dertil kommende Uforsigtighed med Øjnenes for megen Brug med Briller ved Lys og i Soelskin, i sær Lysstraalernes Reflexion fra Snee og hvide Objecter, synes hos foranstaaende at have havt Synets Svækkelse og tilsidst fuldkommen Blindhed til følge."[2]

Brillestel[redigér | redigér wikikode]

Brillestel kan i dag være lavet af mange forskellige materialer og derfor kan pris og kvalitet svinge meget.
Stelmaterialerne kan i store træk deles op i 3 grupper:

1. Plastic: Man kan få plastbriller, der er skåret ud af støbte plastmaterialer, men de fleste plasticstel er lavet i optyl eller acetat. Acetat er oftest en blanding af træ eller bomuld og cellulose, som bliver blandet med eddikesyre og anhydrider. Optyl er 20 % lettere end acetat og indeholder ikke plastic, som nogle multiallergikere kan være allergiske overfor. Dette materiale er kendt for sine meget klare farver, som ikke bliver matte med tiden.

Plasticstel er oftest mere markante i ansigtet end metalstel, pga. stellets tykkelse. Plastmaterialet giver mulighed for nogle meget flotte farvekombinationer, som ikke er muligt i metalstel.

2. Metalstel: Kan være lavet af alverdens blandinger af materialer som jern, stål, chrom o.l. Fælles for dem alle, er at de indeholder nikkel. Står der nikkelfri på stellet, betyder det, at der er en belægning, der indkapsler nikkelet. Er man nikkelallergiker, kan man vælge et stel af plastic eller titanium.

3. Titanium: Er det eneste stel, hvor man er 100% fri for nikkel. Det reneste titanium består af 99,7% titanium, 0,3% jern, nitrogen, carbon, ilt og hydrogen. Andre fordele ved titaniumstellene er, at de er meget stærke og lette.[3]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Katlev, Jan. "Ordbogen A-Å", Politikens Etymologisk Ordbog (1. udgave), Aalborg: Politikkens Forlag A/S 2000, side 146. ISBN 87-567-6200-3.
  2. ^ Citeret fra: http://www.arkivverket.no/arkivverket/Arkivverket/Bergen/Nettartikler/Doeve-blinde-og-doevstumme
  3. ^ Brillestel - Briller med styrke og uden i 2EYES

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:
Teknik og teknologiStub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.