Britisk engelsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Britisk engelsk (eller blot britisk) er en variant af sproget engelsk og tales i nationen Storbritannien. Termen bruges samlende, selvom der findes mange undervarianter i Storbritannien såsom cockney, walisisk engelsk og skotsk engelsk. Variationen er størst i talt britisk, mens det skrevne sprog er mere homogent.

Britisk-engelsk stavemåde[redigér | rediger kildetekst]

Modsat amerikansk engelsk staves ord som colour, flavour og honour med U imellem O'et R'et og de fire ord defence, offence, pretence og licence staves med C i stedet for S. Ord som centre, sabre, sceptre og theatre ender på -re i stedet for -er, imedens ord som traveller, worshipping, woollen, etc. staves med dobbeltkonsonant i stedet for enkelt. Hvad angår -ise-/ize- ord (eksempelvis realise/realize, recognise/recognize og civilisation/civilization) kan disse på britisk engelsk staves på begge måder, hvorimod de på amerikansk engelsk altid staves med Z. Er ordet derimod med Y (som i analyse og paralyse) staves det udelukkende med S på britisk engelsk. Derudover er der masser af "uregelmæssige" staveforskelle imellem britisk engelsk og amerikansk engelsk, som for eksempel: (BrE)axe/(AmE)ax, grey/gray, sulphur/sulfur.

Wikipedia[redigér | rediger kildetekst]

På den engelske Wikipedia bruges britisk engelsk stavemåde om emner, der vedrører Europa og britiske forhold. Amerikansk stavemåde bruges om emner vedrørende USA og amerikanske forhold[1].

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  • McArthur, Tom (2002). Oxford Guide to World English. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-866248-3 hardback, ISBN 0-19-860771-7 paperback.
  • Bragg, Melvyn (2004). The Adventure of English, London: Sceptre. ISBN 0-340-82993-1
  • Peters, Pam (2004). The Cambridge Guide to English Usage. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-62181-X.
  • Simpson, John (ed.) (1989). Oxford English Dictionary, 2nd edition. Oxford: Oxford University Press.
SprogSpire
Denne artikel om sprog er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.