Bruger:BEC/Sandkasse/BEC

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

{{POV}}{{tætpå}}{{wikify}}{{reklame}}

BEC Bankernes EDB Central
Virksomhedsinformation
Selskabsform Forening
Branche It-systemudvikling og -drift til den finansielle sektor.
Grundlagt 1965
Hovedsæde Herning&Roskilde, Danmark
Produkter it-systemer til finanssektoren
Organisation
Antal ansatte
900 (2007)
Eksterne henvisninger
BEC.dk

BEC (Bankernes EDB Central) er en dansk it-servicevirksomhed. BEC's primære forretningsområde er udvikling og drift af it-løsninger til den finansielle sektor samt relaterede forretningsområder og brancher.

Medlemmer[redigér | redigér wikikode]

BEC er en forening, hvis medlemmer i den finansielle sektor samtidigt er kunder. Kundekredsen er dog bredere end medlemmerne. Der er flere end 70 medlemmer, bl.a.:

BEC's arbejdsområder[redigér | redigér wikikode]

Et væsentligt rationale bag BEC's virke er de stordriftsfordele, som kunder og medlemmer kan opnå ved drift og udvikling af standardiserede løsninger, som kan anvendes af flere kunder. Samtidig udvikles systemerne med henblik på at være fleksible nok til, at den enkelte virksomhed kan få individuelle tilpasninger på løsningen.

BEC i tal[redigér | redigér wikikode]

I BEC arbejder 70% af medarbejderne med udviklingsopgaver og 70% af medarbejderne har en bank- eller IT-faglig uddannelse. 20% af medarbejderne har en akademisk uddannelse.

Titel Tal
Brugere 14.000 daglige
Data 2,9 mio. kunder
Data 5,4 mio. konti
Data 1 mio. depoter
Breve 10 mio. fysiske kundebreve
Breve 7,6 mio. breve via e-Boks
Breve 25.570.290 sider
Kunder 565.000 kunder i webbank
Kunder 110.000 tlf.-brugere
Kunder 31.000 sms-brugere
Kunder e-Boks-brugere


Teknologier i BEC[redigér | redigér wikikode]

Internt hos BEC benyttes forskellige systemer. Som hovedteknologi til eksterne systemer benyttes Java-baserede teknologier. Bagved ligger der en stor del mainframe-kode målrettet finansektoren og et databasystem (DB/2).

Teknologier til webapplikationer[redigér | redigér wikikode]

  • Servlet og JSP
  • Java
  • Enterprise JavaBeans (EJB)
  • XML og XML Schema
  • SOAP & Web Services
  • Java Database Connectivity (JDBC)
  • HTML

Teknologier til mainframe-udvikling[redigér | redigér wikikode]

Sikkerhed[redigér | redigér wikikode]

BEC’s sikkerhedsarbejde er struktureret i overensstemmelse med DS484 Standard for informationssikkerhed og med den internationale ISO/IEC17799: 2005.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1960'erne begyndte de store danske banker at tage edb i brug. For at sikre sig samme konkurrencekraft som de store banker oprettede otte syd- og vestsjællandske provinsbanker i 1965 Automationscentralen Næstved. Det gav startskuddet til fem lignende centraler landet over. Sideløbende gik ni lokale banker i Jylland – bl.a. Handels- & Landbrugsbanken - i 1965 sammen i foreningen Bankernes Datacenter i Herning.

I 1970 fusionerede Automationscentralen Næstved og Edb-centralen Sjælland Nord, under navnet Foreningen Bankernes EDB Central (BEC), som fik til huse i Roskilde.

År 1990 sluttede Bankernes Datacenter i Herning (BDC) og BEC sig sammen. Det er den historiske baggrund for, at BEC i dag har faciliteter i Roskilde og Herning.

I 2005 overtog BEC ALOC A/S med hovedkontor i Odense og viderefører det i dag som selvstændigt datterselskab. ALOC udvikler it-løsninger til børshandel og porteføljestyring.

Også i 2005 oprettede BEC kontor i Warszawa, Polen, som supplement til produktionen i DK. Dermed forøgede BEC sit vækstpotentiale i udlandet, særligt med fokus på nyudvikling samt understøttelse af finansydelser, fx webbank, på mange sprog.

BEC Pension A/S ejes af en række mindre pensionskasser og -selskaber sammen med BEC som hovedaktionær. Selskabet skal udvikle pensionsadministrative it-løsninger til virksomheder inden for pension. I 2007 købte BEC Schantz Data i København. Denne virksomhed leverer internetbaserede løsninger til pensions- og forsikringssektoren.