Bruger:Badeklovn/Kladder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Dette er Badeklovns brugersandkasse. En brugersandkasse er en underside til brugerens brugerside. Den fungerer som et test- og udviklingsområde for brugeren og er ikke en encyklopædisk artikel.

Andre sandkasser: Wikipedias Sandkasse | Skabelonsandkassen.

Udkast til kommende artikler[redigér | rediger kildetekst]


Chili[redigér | rediger kildetekst]

Man kom efter peber, fandt chili.


Auteur[redigér | rediger kildetekst]

Ordet auteur (som egentlig er fransk og betyder forfatter) bruges i filmsammenhæng om en filmskaber (oftest en instruktør), hvis værker alle afspejler filmskaberens personlige vision i form af en gennemgående tematik og/eller symbolik. Med andre ord er en auteur en filmskaber, som sætter et lige så personligt præg på sine film, som en forfatter sætter på sine bøger - deraf ordet.

Begrebets oprindelse tilskrives den franske filmskaber François Truffaut, som brugte det første gang i et essay med titlen: Une certaine tendance du cinéma français (som kan oversættes til En særlig tendens i fransk film). I dette essay, som blev bragt i det toneangivende franske filmmagasin Cahiers du cinéma i 1954, formulerede han sin såkaldte auteur-teori (på fransk: la politique des auteurs). Auteur-teorien blev en hjørnesten i den franske nye bølge, som havde sin spæde begyndelse i årene derefter.

Selvom begrebet stammer fra Frankrig og primært forbindes med fransk films nye bølge, er det ikke begrænset til nogen bestemt region eller periode, hvilket nedenstående (ufuldstændige) liste viser.

Liste over auteurs[redigér | rediger kildetekst]


Skjult[redigér | rediger kildetekst]

Skjult
Overblik
Originaltitel Caché
Genre Drama
Instrueret af Michael Haneke
Manuskript af Michael Haneke
Medvirkende Daniel Auteuil
Juliette Binoche
Udgivelsesdato 2005
Længde 117 minutter
Oprindelsesland Frankrig/Østrig/Tyskland/Italien
Sprog Fransk

Skjult (original titel Caché) er en film skrevet og instrueret af den østrigske filmskaber Michael Haneke.


David Cronenberg[redigér | rediger kildetekst]

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Efter Fast Company blev David Cronenberg kontaktet af det nystartede produktionsselskab Vision 4. Selskabet var blevet startet på grund af de gunstige forhold for filmselskaber under Canadas daværende skattelovgivning. Af samme årsag var der efterspørgsel på canadiske filmfolk, så Vision 4 var ikke kræsne og bad David Cronenberg skrive et manuskript. Det blev til manuskriptet The Sensitives, men det blev siden hen lagt på hylden, da idéen til The Brood (1979) dukkede op.

Herefter opløstes Vision 4, men af dets ruiner opstod snart selskabet Filmplan International, og de ønskede at genoptage samarbejdet med David Cronenberg. Sidstnævnte fandt derfor det henlagte manuskript The Sensitives frem af gemmerne, titlen blev ændret, og resultatet blev filmen Scanners (1981). Scanners blev et gennembrud for Cronenberg, som blev tilbudt at instruere en fortsættelse. Et tilbud han dog afslog.

Samarbejdet med Filmplan fortsatte med et projekt, der i de tidlige faser bar titlen Network of Blood. Inspireret af Cronenbergs fjernsynskiggeri om natten som dreng. Med Videodrome (1983) gjorde Cronenbergs sit første bekendtskab med Hollywoods studiesystem, da Universal Pictures fattede interesse for filmen i løbet af optagelserne. Universal Pictures endte med at stå for filmens distribution, produktion og en del af finansieringen af den. Som producent havde Universal Pictures dog en vis indflydelse på filmens indhold, og de var opsatte på at undgå en X-klassificering af filmen, så der måtte visse ændringer til i forhold til det oprindelige udkast. (Japansk pornografisk sekvens blev fjernet, s. 104.))

Filmen blev en salgsmæssig fiasko, selvom Cronenberg betragtede den som sin hidtil stærkeste og mest ambitiøse film.

Allerede da Videodrome gik i biograferne, var Cronenberg i gang med at filme sit næste projekt.


Gennemgående temaer[redigér | rediger kildetekst]

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Citater[redigér | rediger kildetekst]

  • When I hear that someone saw Videodrome on a bootleg tape in Cuba, I smile a big smile and say, 'That's one more.' [1]

Litteraturhenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • Cronenberg, David: Cronenberg on Cronenberg, Faber and Faber, 1997.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Cronenberg on Cronenberg, s. 103