Bruger:Jacob Rosendal Kristensen/Unisex offentlige toiletter2

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Piktogram for et unisex toilet i Saint Paul (Minnesota) "Enhver kan bruge dette toilettet, uanset køn identitet eller udseende".


Offentlige unisex toiletter
(også kaldet køn inclusive-, køns-neutral eller alle-køn toiletter) er et offentlige toilet, hvor der er ikke adskille ad af kønne. Unisex offentlige toiletter kan være konstrueret til fordel for en vifte af mennesker med eller uden særlige behov, for eksempel mennesker med handicap, ældre og alle der har behov for hjælp fra en person af det andet køn, og er værdifulde for forældre, der ønsker at ledsage en eller flere af deres børn, der har behov for et toilet facilitet.

Unisex offentlige toiletter kan bruges af folk af alle køn og kønsidentitet, dvs mandlige, kvindelige, transseksuelle, intersex. Kønsneutrale toilet faciliteter kan drage fordel transseksuelle befolkningsgrupper og folk uden for de binære køn.

Sex raceadskillelse i offentlige toiletter, i modsætning til unisex-toiletter, er adskillelse af offentlige toiletter til mænd og kvinder. Denne adskillelse er nogle gange håndhæves af både by love og bygningsreglementer.

Centrale forskelle mellem mandlige og kvindelige offentlige toiletter i de fleste vestlige lande omfatter tilstedeværelsen af urinaler for mænd, og sanitære affaldsposer til bortskaffelse af feminine hygiejne varer for kvinder.

Design[redigér | rediger kildetekst]

Unisex offentlige toilet på en gade i Paris, Frankrig.
Unisex offentlige toilet (eller alle køn toilettet) på Federal Reserve Bank i San Francisco, USA. Dræn i forgrunden, vil blive delt af alle brugere.
Familie toilet interiør på Hongkong Tuen Mun Castle Peak Road,Hanford Garden Plaza. De mindre toilet er for børn.

Typer[redigér | rediger kildetekst]

Nogle unisex offentlige toiletter er designet til at blive brugt af mennesker med handicap. Mange offentlige toiletter har enten individuelle eller kønsneutrale faciliteter. De kan rumme mennesker med handicap, ældre personer, der kan kræve hjælp fra en plejer af et andet køn, eller andre sager, hvor den offentlige kønsopdelt faciliteter kan føre til ubehag.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Toilet faciliteter for handicappede, især dem, der er afhængige af en kørestol, kan være enten unisex-eller kønsspecifikke.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn De kunne også være designet til at fungere som et sted for kvinder at amme deres babyer.

Unisex offentlige toiletter er også almindelige i tilfælde, hvor pladsen er begrænset, sådan som i fly toiletter og passagertog toiletter.

Flere typer kan skelnes mellem:

  • Den indre belægning anlæg, hvor kun en enkelt værelse eller kabinettet er fastsat. Dette værelse kan bruges af flere personer på én gang, fx en hel familie, en plejer at hjælpe en person, der har brug for hjælp.
  • Multi-bruger-faciliteter der er åbne for alle, og hvor brugerne kan enten dele dræn i et åbent område eller har hver deres håndvask i deres eget aflukke, stall eller værelse.
  • Re-mærkning af eksisterende multi-sengebåsen offentlige toiletter, med ingen reel ændring. For eksempel på Barbican Centre.

Toiletter[redigér | rediger kildetekst]

Forudsat at der er mere end et toilet er tilgængelig i unisex-toiletter, toiletter er indkvarteret i lukkede kabiner som i sex-separate toiletter. For at sikre visuel privatlivets fred, bør disse være forsynet med gulv-til-loft vægge.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Dræn[redigér | rediger kildetekst]

Dræn er enten installeret i åbent arrangement, som i køns opdelte toiletter og brugt kollektivt af mennesker af alle køn.[1] Alternativt, en vask, er der i hver kabine eller toilet rum, fx hvor unisex toilet er sat op til at blive brugt af familier og omsorgspersoner.

Urinaler[redigér | rediger kildetekst]

Mens toiletter er normalt placeret i stå-oprejst-båse med aflåselige døre, urinaler er normalt installeret frit i rækker i køn adskilt toilet båse. Denne konstruktion fører til et mindre rum forbrug og dermed flere muligheder for at urinere, med hygiejniske og økonomiske grunde, som en af de største fordele af urinaler.

Urinaler har primært været tilbudt i mænds toiletter, med kvindelige pissoirer , kun er et niche produkt hidtil. Afskaffelse af alle urinaler ville reducere ulighed, men det ville også ofre fordelene af urinal. En anden mulighed ville være at tilbyde særskilt for mandlige og kvindelige pissoirer eller unisex urinaler, der kan bruges af både mænd og kvinder, som giver mulighed for øget fleksibilitet i anvendelsen. Dette ville imidlertid rejse problemet arrangement. En mulighed ville være at fortsætte med at tilbyde urinaler i rækker, med adskillelse af skærme. Det er dog tvivlsomt, om de mindre private sfære, i forhold til cubilce toiletter, ville blive mødt med accept. På grund af de socio-kulturelle konventioner, det åbne, fælles brug af urinaler for mænd og kvinder i øjeblikket er uacceptabelt for mange brugere. Et alternativ ville være at rumme urinaler for begge køn i sengebåse eller at fortsætte med at tilbyde dem kun til mænd. Dette ville dog i det mindste begrænse de ovennævnte fordele af urinaler.

Urinaler arrangeret i cubiciles ofte ikke kunne sejre i de foregående begreber; den fordele i forhold til konventionelle toiletter var ikke indlysende på grund af ureduceret pladsbehov. I unisex toiletter, der er planlagt for Austin (Texas) i 2017, urinaler ville blive placeret i et område adskilt fra indgangen af en dør. Disse er designet som unisex urinaler og vil blive anbragt i åbne rækker inden for dette område.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Dette ville give mænd og kvinder til at bruge urinaler siden af hinanden i rummet, hvis de ønsker det.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

I mange offentlige toiletter, er den udbredte brug af urinaler for mænd betyder, at der er flere muligheder for at opfylde deres behov. Da omkring 90% af de offentlige toiletter bliver brugt til vandladning, der er regelmæssige køer foran kvinder toiletter med ubrugte toiletrum i mændenes område.

Fordele[redigér | rediger kildetekst]

Bedre brug af den tilgængelige plads[redigér | rediger kildetekst]

Unisex toilet with urinal in a Japanese Shinkansen express train. Unisex toilet with urinal in a Japanese Shinkansen express train.
Unisex toilet with urinal in a Japanese Shinkansen express train.

Især i tilfælde, hvor pladsen er begrænset, dobbelt design af de sanitære faciliteter er ikke mulig eller kun er mulig i begrænset omfang. Unisex toiletter er ofte brugt i mange offentlige transport systemer, såsom jernbane-køretøjer eller flyvemaskiner.

Kvinder bruger mere tid på toilet værelser end mænd, grundet fysiologiske og kulturelle årsager.[2] krav om at bruge en sengebås snarere end en urinal betyder vandladning tager længere tid, to gange så længe som i gennemsnit undersøgelser.[3] Kvinder også gøre flere besøg til toiletter. Urinvejsinfektioner og inkontinens er mere almindelig hos kvinder. Graviditet, menstruation, amning, ble-skiftende øge brugen. De ældre, der er uforholdsmæssigt mange kvinder, tager længere tid og mere hyppige toilet besøg. Kvinder er dobbelt så tilbøjelige end mænd til at have urinveje infektioner, der forårsager dem til at bruge toilettet oftere.[4]

Unisex offentlige toiletter kan give lige sanitet plads til alle køn og kan mindske diskrimination mod kvinder.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Undgå social udstødelse[redigér | rediger kildetekst]

Offentlige toiletter og sanitet i almindelighed nødt til at tage højde for alle mennesker, herunder dem, parfait i de af LGBT fællesskabet. Dette er et problem med hensyn til den menneskelige ret til vand og sanitet og også ud fra perspektivet for Bæredygtig Udvikling Mål 6, som har til formål for universel adgang til ordentlige sanitære forhold og ligestilling.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

For mange hypotetiske folk og folk i den tredje køn, som intersexuals, butch lesbians eller folk med en ikke-binær transseksuelle identitet, det er vanskeligt eller endog umuligt at gå til en køn adskilt toilet, som de ikke føler, at de hører helt klart til alle køn.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn nogle gange er disse grupper af mennesker, der selv er udsat for fjendtlighed, når du besøger toilet. Forældre til små børn også står i et dilemma, hvis de ønsker at ledsage deres små (i modsat køn) barn til toilet.

Citat {{{1}}} Citat

Sex adskillelse af offentlige toiletter begyndte at vinde trækkraft som et kontroversielt emne for transseksuelle identitet i amerikansk politik i 2010. Det er blevet fremført, at "gå ind i et toilet adskilt af sex kræver, at hver af os i realiteten selv-adskille", og at nogle transseksuelle mennesker rapport, der bliver udfordret på, hvad det offentlige toilet, de vælger at bruge, og efterfølgende at "gøre deres bedste for at give afkald på brugen af offentlige toiletter ialt".Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Mange spørgsmål om, præcis hvordan social og juridisk håndhævelse af divisionen bør finde sted, har været genstand for en forhandling. Transseksuelle ofte udsættes for chikane baseret på deres valg i den offentlige toiletter, uanset om de bruger toilet rum , der svarer til deres kønsidentitet eller deres køn, der er tildelt ved fødslen, hvilket har medført, at mange aktivister i den transseksuelle samfund til at ringe til juridisk beskyttelse for folk, der ønsker at benytte toiletter, der mest præcist afspejler deres kønsidentitet. Andre har sat spørgsmålstegn ved behovet for kønsspecifikke, toilet adskillelse i første omgang. I tillæg til transseksuelle spørgsmål, de sætter spørgsmålstegn ved behovet for kønsspecifikke badeværelser cite dilemmaer, som følge af behovet for pedeller plejekrævende personer (der omfatter børn, de ældreog de psykisk og fysisk handicappede) for at indtaste toilet rum, der anvendes af deres ladning, uanset hvilken toilet værelser, de kan bruge sig selv.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Andre har foreslået lovgivning, som kræver, transseksuelle personer at bruge offentlige toiletter, der svarer til deres køn, der er tildelt ved fødslen. Nogle fortalere for disse love, der hævder, at transseksuelle, eller mænd, der hævder at være transseksuelle, vil være ansvarlig for seksuelle overgreb i det offentlige toiletter, der matcher deres kønsidentitet.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Men statistikker om seksuelle overgreb i det offentlige toiletter vis forekomst af overgreb, hvor gerningsmanden var en transkønnet person, der benytter et toilet, der svarer til deres kønsidentitet,Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn mens 70% af transseksuelle rapport står over for chikane eller overfald, mens du prøver at bruge et offentligt toilet i District of Columbia.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

I det 21 århundrede, med øget eksponering af den transseksuelle samfund, der har været nogle initiativer, der opfordrer til kønsneutrale offentlige toiletter, i stedet for kun mandlige og kvindelige dem, til at rumme hypotetiske personer.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Politiske aktivister, der har trukket på de fællestræk, der er mellem de offentlige toiletter bliver adskilt tidligere af race og stadig ved sex.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Dette er blevet et stadigt mere omstridte spørgsmål, som vist i kampe over North Carolina ' s Offentlige Faciliteter Privacy & Security Act 2016. Transkønnede og køn ikke er i overensstemmelse personer også kan være genstand for forlegenhed, chikane, eller endda overgreb eller anholdelse af andre fornærmet ved tilstedeværelsen af en person, som de tolker som værende af forskellige anatomiske sex til sig selv.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Flere grupper og organisationer, hvad enten personligt eller online, der findes for at bekæmpe diskriminerende holdninger og regninger, der er imod transkønnede personer. For eksempel, Transgender Law Center ' s "Tisse i Fred" er et hæfte, der fungerer som en ressource guide fuld af oplysninger om chikane, pengeskab badeværelse kampagner, juridisk information, og meget mere.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Ulemper[redigér | rediger kildetekst]

Konsolidering af tidligere køn-adskilte toiletter og opførelse af nye unisex toiletter er undertiden ledsaget af på den ene side administrative og bygning lov vanskeligheder, og på den anden side af nogle offentlige moralske bekymringer.

Juridiske begrænsninger[redigér | rediger kildetekst]

Byggeregler i nogle stater kræver, at toiletter skal være fysisk adskilt for begge køn, hvilket gør unisex toiletter stort set ulovligt. I USA, især i store byer og på universiteter, unisex toiletter i stigende grad blevet sat i drift siden 2010.

Komfort og sikkerhed i udviklingslandene indstillinger[redigér | rediger kildetekst]

I udviklingslandene, de fleste af de organisationer, der er aktive i vand, sanitet og hygiejne (VASK) bestemmelse har hævdet i den fortid, der separate toiletter for drenge og piger i skolen er meget vigtigt at gøre piger føler dig tryg og sikker brug af de sanitære faciliteter på skolerne.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Det samme gælder for de udviklede lande, for eksempel i det Forenede Kongerige.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Nogle unisex skolens toiletter kunne tilbydes på skoler i tillæg til faciliteter, der er adskilt af køn (hvilket ofte er tilfældet allerede i tilfælde af toiletter for personer med handicap).

WaterAid er at forske i valg af passende unisex offentlige toiletter i udviklingslandene. I 2017 erklærede de, at disse typer af kønsneutrale toiletter, hvor folk kan få adgang til alle toiletter uafhængigt af deres køn, er det ikke anbefales i sammenhænge, hvor det kan øge risikoen for vold mod kvinder eller transseksuelle, eller hvis det anses for kulturelt upassende.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Der er begrænset dokumentation for, at i udviklingslandene, nogle aktivister fordel 'tredje køn' offentlige toiletter, som kun ville blive brugt af transseksuelle. Dette er dog stadig debatteret og kan forstærke stigmatiseringen og resulterer i, at folk bliver udelukket fra at få adgang til toiletter i det køn, de identificerer sig med.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn I nogle Afrikanske lande, hvor transseksuelle mennesker er blevet retsforfulgt, er denne mulighed vil sandsynligvis medføre nogen fordel overhovedet.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Kritik af unisex-toiletter[redigér | rediger kildetekst]

Unisex toiletter bliver mødt med modstand, især fra konservativ side, for eksempel fra den Kristne konservative Alliance at Forsvare Friheden.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn deling af toiletter er præsenteret som umoralsk og imod de herskende vaner.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Den debat er til tider kontroversielle og bærer præg af moralsk panik, især i USA.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Aspekter af den kulturelle identitet , og de frygtede for, at ændre i værdier spiller ind i striden: med afskaffelsen af kønsopdeling på offentlige toiletter, et henfald af sædelighed og offentlig orden, er kaldet til.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn på Lignende diskursive mønstre, der er anvendt som argument imod afskaffelse af raceadskillelse i USA i 1950'erne, vises der en advarsel mod den truende trusler, vold og seksuelle overgreb vil stige.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Begrebet unisex toilet blev en politisk følelsesladede ord, især inden for Alt til Højre og paleoconservatism, hvorved dette pars pro toto står for afskaffelse af køn grænser, mainstreaming og liberalisme. For eksempel, Alex Jones angår unisex toilet som en alvorlig trussel mod den offentlige moral.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Christian konservative sammenligne indførelsen af unisex toiletter med afskaffelsen af bibel at læse i de offentlige skoler.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Gabriele Bublies-Backlund, medlem af den tyske højreorienterede parti, Alternative für Deutschland (AfD) angår unisex toilet som en fare for tyske kvinder og knytter det til seksuelle overgreb af "kriminelle udlændinge".Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

I nogle tilfælde, der var stigninger mellem brugere og modstandere af unisex toiletter: i Los Angeles i 2016 var der voldsomme sammenstød mellem studerende og modstandere af toiletter.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Også den nyligt installeret unisex toiletter på den tyske Bielefeld Universitet har gentagne gange været udsat for hærværk.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Lovgivning[redigér | rediger kildetekst]

Kina[redigér | rediger kildetekst]

Unisex toiletter har optrådt i Kina siden før 2013 i Shenyang og Chengdu i 2015. Det var dog ikke før i November 19, 2016, at Shanghai-Kina åbnede sin første offentlige unisex toilet i nærheden af Zhangjiabin Floden i en park, i Pudong-distriktet. Mange af disse toiletter har åbnet i høj trafik områder, til hjælp for brugere i modsætning til de eksisterende til gavn for dem, der har behov for en kønsneutral, toilet, for eksempel seksuelle mindretal eller dem, der er handicappede.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn I Maj 2016 Beijing - baseret ikke-statslig organisation, der lanceret en 'Alle Køn Toiletter' - kampagne for at skabe opmærksomhed omkring dette problem i Kina. Dette medførte, at omkring 30 steder åbning unisex offentlige toiletter.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Indien[redigér | rediger kildetekst]

I 2014 den Indiske Højesteret gav transseksuelle, også kendt som 'hijras', anerkendelse med et tredje køn.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Denne lovgivning til at skabe separate toiletter for transseksuelle i det offentlige rum, hvor transseksuelle personer er ofte mødt med vold og fjendskab.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Den to-dommer Højesteret bænken blev ledet af Retfærdighed AA Radhakrishnan, der sagde, "Den retsafgørelse, der giver juridisk hellighed til det tredje køn. Dommerne sagde, at regeringen må sørge for, at de har adgang til lægehjælp og andre faciliteter som separate afdelinger på hospitaler og separate toiletter".Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn I 2017 Eu Ministeriet for Drikkevand og Sanitet sendt ud retningslinjer til Swachh Bharat Mission dekretere, at medlemmer, der er en del af den transseksuelle samfund bør være tilladt at bruge offentligt toilet, hvor de er mest komfortabel med.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Japan[redigér | rediger kildetekst]

Fra 2016, stadig ingen love, der blev sat på plads med hensyn til brugen af offentlige toiletter i relation til kønsidentitet; der kan dog være lejlighedsvis tegn i front af den offentlige toiletter, der angiver, at båsen er 'køn'.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Tokyo city regering planlægger at installere en unisex toilet i mindst syv ud af elleve af de bygninger, der bruges til de Olympiske lege i 2020.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Nepal[redigér | rediger kildetekst]

LGBT-rettigheder i Nepal har eksisteret i en række år, men det var ikke før Sunil Babu Pant , der blev valgt ind i Parlamentet, anvendes en del af det Parlamentariske Udvikling Fond til at bygge de to første kønsneutrale toiletter i Nepalganj, hvoraf den ene er i Bageshwori Park.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn , som Starter i 2014 Nepals Land Rapport, En Participatorisk Gennemgang og Analyse af de Juridiske og Sociale Miljø for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner (LGBT) Personer og Civilsamfundet anbefales, at der i skoler separate toiletter eller kønsneutrale toiletter bør være bygget til transseksuelle studerende.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Thailand[redigér | rediger kildetekst]

Udtrykket "kathoeys" bruges til at beskrive kvindagtige mand-rørige mennesker, for hvem skolerne er begyndt at åbne kønsopdelte toiletter til siden 2003.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Efter den lovgivning, der er vedtaget i 2004 en privat erhvervsskole i Chiang Mai, Thailand gav 15 'kathoey' studerende mulighed for at bruge toilet faciliteter, der er udelukkende for dem,Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn , der henvises til som 'pink lotus' offentlige toiletter.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Alliance organisationer i Thailand som den Thailandske Transseksuelle Alliance og Overførsel Sammenslutning af Thailand blev oprettet for at støtte kathoey mennesker, som ved at hjælpe med at oprette separate offentlige toilet faciliteter. Kathoey valgret blev foretaget medvirket ved etablering af separate toiletter på Lummahachaichumpol Templet i Rayong.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

U.S.A.[redigér | rediger kildetekst]

Byggeregler i nogle stater kræver, at toiletter skal være fysisk adskilt for begge køn, hvilket gør unisex toiletter stort set ulovligt. I USA, især i store byer og på universiteter, unisex toiletter i stigende grad blevet sat i drift siden 2010.

Amerikanske offentlige toiletter er reguleret af to føderale agenturer. Det AMERIKANSKE Department of Labor er ansvarlig for arbejdspladsen, toiletter, hvilket betyder at staten retningslinjer gennem Occupational Safety and Health Administration (OSHA). For ikke-arbejdsrelaterede toilettet retningslinjer, Department of Health og Human Services, der regulerer regler.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Sex adskillelse kan også være forårsaget af bygningsreglementer, som bygninger fra forskellige tidsaldre er underlagt forskellige koder. I mange situationer, bygningsejere ikke opdatere eksisterende funktioner, fordi det giver dem mulighed for at fortsætte efter den ældre bygning koder, der går sammen med dem, de ældre har.Disse reguleringer er for det meste baseret på præcedens skabt af oprindelige lovgivning, selvom de undertiden også arbejde for at fjerne den længere vente tid på at kvinder ofte står over for, ved at skabe et forhold af mere kvindelige toiletter end mandlige toiletter.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Den Equal Employment Opportunity Kommissionen giver federal anti-beskyttelse mod forskelsbehandling på grundlag af race, farve, religion, national oprindelse, køn, graviditet, status, alder, handicap, og den genetiske information.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Men føderale lovgivning om ikke-forskelsbehandling, udstrækker sig ikke til LGBT - personer. I Maj 2016 AMERIKANSKE Department of Education og justitsministeriet oplyst, at det ene køn skoler og skoler, der modtager føderale penge skal behandle transseksuelle studerende i overensstemmelse med deres kønsidentitet i henhold til Afsnit IX af den Uddannelse, Ændring af 1972.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Dette har ikke længere en sådan dom til transseksuelle studerende over hele linjen.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Hver stat, amt og by regeringen vedtager sin egen lovgivning, der regulerer, hvordan den vil eller ikke vil beskytte rettigheder for LGBT-personer; dette omfatter levering af kønsneutrale offentlige toiletter.

De mandlige og kvindelige symboler, der vises på en dør, bruges ret ofte til at angive at dette er et unisex toilet.

Den United States Department of Labor's Occupational Safety and Health Administration (OSHA) kræver, at arbejdsgivere tilgængelige toiletter for alle medarbejdere, og at arbejdsgiveren ikke pålægge "urimelige restriktioner" på medarbejdere, der ønsker at bruge toiletter på arbejde. Men denne føderale krav om, at arbejdsgiverne gælder primært fysisk handicappede, og at kvinder, der er ansat i mandsdominerede arbejdspladser. OSHA historisk set ikke har anvendt denne lov, at transseksuelle medarbejdere.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Ordinancer på by eller stat niveau[redigér | rediger kildetekst]

San Francisco, Philadelphia, Seattle, Washington D.C., West Hollywood, Austin, og staten Californien har vedtaget foranstaltninger, der giver mandat til, at enkelt-personer badeværelser i det offentlige rum være mærket som kønsneutral.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Byrådet i Portland, Oregon bestået en bekendtgørelse for "alle bruger toiletter" i 2015. Denne bekendtgørelse instrueret alle city-bureauer til at konvertere alle "single-user kønsopdelte toiletter" til "alle-bruger-toiletter" inden for seks måneder.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Den Menneskelige Rettigheder Kampagne anbefaler, at arbejdsgivere kan give adgang og brug, at de offentlige toiletter i henhold til en medarbejder, der er "fuld tid køn præsentation", og indeholder en liste over anbefalinger til arbejdsgivere om, hvordan at gøre det.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

September 29, 2016 Guvernør Jerry Brown underskrevet lovgivning (Assembly Bill 1732) efter at være blevet godkendt af Forsamlingen og Senatet, som betød, at Californien blev den første stat i USA til at kræve, at alle enkelt-belægning offentlige toiletter skal være kønsneutral siden 1 Marts 2017.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Dette omfatter California skoler, offentlige bygninger, virksomheder og offentlige toiletter.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Lovgivning har også været foreslået i Californien, der "kræver...private bygninger, der er åbne for offentligheden, som har angivet, til at bevare mindst en sikker, sundheds -, og praktisk ble-skiftende station, der er tilgængelige for kvinder og mænd".Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Love, der begrænser adgang[redigér | rediger kildetekst]

I Maj 2016, North Carolina og det AMERIKANSKE justitsministerium var uenige om spørgsmålet, hvilket resulterer i justitsministeriet deltage i en civil-rettigheder retssag over North Carolina 's"badeværelse regningen' for at stoppe dens gennemførelse. Dette lovforslag ikke tilladt transseksuelle mennesker til at bruge offentlige toiletter, hvis køn toilettet ikke svarer til deres fødselsattest.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Desuden virksomheder i North Carolina har håndhævet toilet restriktioner på transseksuelle kunder efter deres skøn.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Mississippi også begrænsede offentlige toilet brugen gennem vedtagelsen af en lov, der beskytter religiøse overbevisninger, citerer: "male (mand) eller female (kvinde) henviser til en persons uforanderlige biologiske køn som objektivt bestemt af anatomi og genetik på tidspunktet for fødslen," som ikke mener, transseksuelle og intersex personer.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Statslige lovgivere i Arizona, Illinois, Kansas, Kentucky, Massachusetts, Minnesota, Mississippi-Missouri, South Carolina, Tennessee og Texas har foreslået en anti-transseksuelle regninger, der vil begrænse den offentlige toilet adgang.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Unisex toiletter i pædagogiske institutioner[redigér | rediger kildetekst]

Offentlige skoler[redigér | rediger kildetekst]

Usa[redigér | rediger kildetekst]

Mange gymnasier og universiteter (såsom Oberlin College , Ohio, usa) har haft kønsneutrale eller alle køn badeværelser så tidligt som 2000. I februar 2016, Michigan var den første stat i USA til at vedtage et lovforslag, der styrker transseksuelle børn og unge i skolen at bruge sanitære faciliteter, der stemmer overens med deres 'kromosomer og anatomi' ved fødslen.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Den 22. februar 2017, Trump administration endte federal protection for transseksuelle studerende, der var blevet offentliggjort af Obama-administrationen i 2016. Disse retningslinjer opfordret skoler til at lade eleverne bruge toiletter eller omklædningsrummet, at de er identificeret med.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Det Forenede Kongerige[redigér | rediger kildetekst]

I 2015 Skotland til formål at skabe sin første unisex toilet i Strathean Ef Campus i Crieff, et gymnasium.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn I 2015 Unisex toiletter var sat til at blive indført i hver ny skole, der blev bygget i Skotland i en kampagne for at udrydde mobning. Alle fremtidige primære og sekundære skoler vil have ikke-adskilte toiletter. Den Skotske Futures Tillid, der er ansvarlig for Skotlands regeringens skoler bygning program har allerede afprøvet det på en folkeskole og to sekundære skoler.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn I Marts 2017 Glasgow City Council meddelte, at toiletter i skolen, vil ikke længere blive stemplet som "piger" og "drenge", men i stedet være mærket som unisex at hjælpe studerende, der kæmper med spørgsmålet om kønsidentitet. Dette vil blive gennemført i tre skoler først.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Universitetsområder[redigér | rediger kildetekst]

Fra og med 2014, der har været en tendens på universiteter i USA til at åbne alle-køn offentlige toiletter.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Nogle campusser er at omdøbe deres eksisterende toiletter og toiletter for at gøre dette. Motivet er en del af en indsats for at gøre studerende uanset køn til at bruge toilettet og at føle sig trygge. Aktivister, der også siger, at de håber, at alle - ikke kun køn-nonbinary mennesker kan føle sig sikker, er at hæve den bekvemmelighed, de giver til handicappede for at få bistand fra en person med en afvigende køn. Ifølge en University of Massachusetts at Amherst LGBTQ organisation, Stonewall-Center, der var mere end 150 campusser i USA i 2014 med kønsneutrale offentlige toiletter.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Forskning af den samme organisation bemærkninger om behovet for kønsneutrale toiletter og spørgsmålet om sikkerhed. Det siger, at visse mennesker føler sig truet hjælp faciliteter, der ikke overholder deres kønsidentitet, og dette kan blive et problem, når eleverne bliver chikaneret af deres jævnaldrende. Organisationen siger, at det er mere et problem i toiletter, der er udpeget for mandlige brug end dem, der er udpeget til kvindelige brug.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Ifølge en videnskabelig artikel af Olga Gershenson af University of Massachusetts at Amherst, toiletter har altid været et problem for den ene eller den anden gruppe. For det første, at kvinder i hele verden at indbringe sagen for retten til deres egne faciliteter; næste var racemæssige minoriteter i USA i løbet af tidspunktet for adskillelse. Efter denne kamp, mennesker med handicap har rejst spørgsmålet for at få fuldt udstyrede faciliteter. At kampen endte med ændringer til bygningsreglementet for at gøre toiletter mere tilgængelige. Nu er spørgsmålet går på, transseksuelle og andre køn variant mennesker.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Den University of Oklahoma løbende tilføjer kønsneutrale toiletter til deres campus til at rumme studerende, der kan kræve brug af en mindre overdrevent kønnede badeværelse. (Studerende, der passer ind under denne paraply kan identificere sig som ikke-heteroseksuel). Som i februar 2014, universitetet havde 13 unisex badeværelser.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn for Nylig, universitetet har svoret, at den vil indeholde en kønsneutral badeværelse i alle nye bygninger skal konstrueres.

Tvinger trans / ikke-binære studerende til at bruge normative kønsopdelte toiletter kan stigmatiserer dem dagligt med at identificere dem.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Der er over 150 universitetsområder i hele USA, der er ved at skabe unisex offentlige toilet eller "kønsneutrale toiletter".Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn I Marts 2016, New York privat college Cooper Union er flyttet til fjerne køn betegnelser fra campus badeværelser.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn I oktober 2016, University of California, Berkeley konverteret flere toiletter til kønsneutrale toiletter.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

I det Forenede Kongerige, alle-køn toiletter er nogle gange findes på universiteterne. I begyndelsen af 2013, Brighton and Hove byrådet indført unisex-toiletter, som ikke har de ord, 'mænd/herrer' eller 'kvinder/damer' (som er traditionelt), men i stedet brugte 'universelle symboler'. Andre Britiske universiteter, herunder Bradford Union, Sussex og Manchester, har allerede, eller er i færd med at opbygge unisex faciliteter.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Advocacy eksempler[redigér | rediger kildetekst]

Nogle toiletter bruge en kombineret køn symbol for at angive en kønsneutral eller transseksuelle-venligt badeværelse.

Ligestilling mellem kønnene[redigér | rediger kildetekst]

Clara Grådighed, professor i inkluderende urban planning ved University of the West of England, der er relateret til det kønsopdelte arbejdsmarked og de tilknyttede diskrimination mod kvinder, til den racemæssige segregering på det tidspunkt, Jim Crow love i USA, der fandt sted for lignende polemiske årsager.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn med Henvisning til princippet om raceadskillelse: "Særskilte, men lige", Senfronia Thompson, det Demokratiske Parti er farvet repræsentant i i repræsentanternes Hus, kritiseret den nuværende situation:

Citat {{{1}}} Citat

Skridt til at skabe badeværelse egenkapital er ved at blive skubbet til. Spørgsmålet om, badeværelse egenkapital er således skubbet til af feministerne, således at afsætte en plads, der er mere fair og lige for kvinder.

Siden 1980'erne, "potte paritet" aktivister, der har kæmpet for lovgivning, der kræver flere kvindelige-udpegede offentlige toiletter end mandlige-udpegede offentlige toiletter i offentlige bygninger, baseret på den idé, at kvinder kræver mere tid til at bruge toilettet og dermed kvinders toiletter tendens til at have længere strækninger.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Californien vedtog den første lov af denne art i 1987, og som i 2009 tyve stater i USA har bestået lignende lovgivning.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Men kvinder er ikke kun dårligt stillede på grund af det faktum, at ingen urinaler er forudsat for dem, og dermed mulighederne for vandladning er begrænset. En to-tier system er også indirekte er opstået via "toilet apartheid" ved at udelukke kvinder fra vigtige netværk processer i mænds toiletter.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Mary Anne Tilfælde, feminist og professor i jura ved University of Chicago, har fundet ud af, at vigtige aftaler og beslutninger, der er lavet på pissoir, hvor kvinder, der tidligere var udelukket. I overensstemmelse hermed, hævder hun, at:

Citat {{{1}}} Citat

Holland[redigér | rediger kildetekst]

I Holland en protest bevægelse har dannet under navnet Zeikwijven ("de vilde-tisser kvinder"), som går ind for vandladning ligestilling og tager handling mod den diskrimination af kvinder gennem begrænsede muligheder for at micturition. Initiativet, der blev udløst efter at 23-årige Geerte Piening blev idømt en bøde for at urinere i det offentlige på gaden. Hendes klage blev afvist med den retlige begrundelse, at Piening skulle have brugt en gade urinal fælles i Holland. Den indvending, at dette var kun designet til mænd var accepteres ikke: "det kan ikke være behageligt, men det er muligt".Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn i Henhold til en kampagne initiativtager, problemet er, at:

Citat {{{1}}} Citat

Som en del af denne kampagne, kvinder i Holland begyndte at tisse demonstrativt i offentlige pissoirer for mænd.[kilde mangler] I mellemtiden, den hollandske by myndigheder planlægger at stigende grad tilbyder en unisex udgave af Urilift street urinaler, som nu er tilgængelige i den hollandske by centre, og kan bruges komfortabelt af mænd og kvinder.[kilde mangler]

Canada[redigér | rediger kildetekst]

I April 2014, Vancouver Park Bestyrelsen besluttet at installere alle-køn toiletter i offentlige bygninger, med forskellige tegn til at identificere dem. Blandt de indstillinger, der blev diskuteret, var rainbow trekant (baseret på den lyserøde trekant , der anvendes under Holocaust), en 'all-inclusive' køn symbol, et ikon, der repræsenterer et toilet eller sætninger 'toilet' eller 'kønsneutrale toiletter' placeret på indgange til toiletter. Ifølge Global News, en Canadisk online-avis, mange forskellige regioner på tværs af Canada tilbyder unisex toiletter og andre kønsneutrale faciliteter, men Vancouver var den første kommune til at ændre bygnings-koder til at kræve, at unisex-toiletter være bygget i offentlige bygninger. Denne bevægelse, ifølge eu-kommissær, Trevor Loke, havde til formål at gøre alle føler sig velkommen og inkluderet i prisen: "Vi tror, at den henstilling af universelle toiletter er en god idé [...] [w]e vil være ved hjælp af et mere inkluderende sprog, baseret på BC Menneskerettigheder Kode." Nogle initiativer til at gøre toiletter mere mangfoldigt og inkluderende har fokus på sprog blot ved at bruge sætninger 'toilet' eller 'kønsneutrale toiletter" for at være inkluderende for alle køn og kønsidentitet, eller bruger, der specifikt er rettet sprog som "kvinder og transeuropæiske kvinder' som modsætning til blot 'kvinder' (og vice versa for mænd og trans mænd).Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Private virksomheder[redigér | rediger kildetekst]

I Marts 2017 Yelp annonceret, at de vil tilføje en kønsneutral, toilet søg funktion på deres app. Yelp var en af over 50 virksomheder, der har underskrevet en 'ven af retten' amicus brief til fordel for en transkønnet high school elev, Gavin Grimm , der hævder, at hans skole bestyrelsen nægtet ham adgang til drengenes badeværelse i skole, og hvilket er i strid med Afsnit IX. HRC Formand Chad Griffin er angivet på kort, at "Disse virksomheder er at sende et stærkt budskab til transkønnede børn og deres familier om, at Usa' s førende virksomheder har deres ryg,"Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Baggrunden[redigér | rediger kildetekst]

Ancient precursors of modern unisex toilets: latrines in ancient Rome had no partitions and were sex-neutral[5] Ancient precursors of modern unisex toilets: latrines in ancient Rome had no partitions and were sex-neutral[5]
Ancient precursors of modern unisex toilets: latrines in ancient Rome had no partitions and were sex-neutral[5]

At gøre offentlige faciliteter er tilgængelige for forskellige befolkningsgrupper har længe været et problem. Historisk i Usa, Europa og andre steder, offentlige toiletter er blevet adskilt af race, klasse, religion og køn, og har ofte været helt utilgængelige for visse mennesker med handicap.[6][7] kønsopdelte offentlige toiletter i Usa og Europa, er en levning af den Victorianske æra, hvor kvinders ærbarhed og sikkerhed blev anset for truet, og under konstant behov for overvågning og disciplin. [kilde mangler]

I 1739 allerførste kønsopdelte toiletter blev skabt specielt til en bold i en Parisisk restaurant.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn arrangørerne af den kugle lavet en afdeling boks (en afdeling pot i en æske sammen med en seat) for mænd i et værelse, og for kvinder i den anden.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn , Mens den offentlige vandklosetter blev anset for nødvendige for sanitet årsager, blev de betragtet som ulovlige offentlige følelser. Fordi offentlige faciliteter var forbundet med adgang til det offentlige rum, at udvide disse rettigheder til kvinder blev betragtet som "umoralsk" og en "vederstyggelighed".Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Som et resultat af den Victorianske æra koder, kvinder var uddelegeret til den private sfære, væk fra offentligheden, der opfylder deres roller som pligtopfyldende hustruer og mødre, hvor en forening, der med seksualitet eller private dele af kroppen var tabu. For kvinder, kvindelige toilet i et offentligt rum, der var forbundet med fare, unrespectability, og endda umoralsk seksuel adfærd.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Beslutningen om at oprette separate toiletter i USA for hanner og hunner var en afspejling af deres skift og vækst i samfundet. Da kvinderne trådte ind på arbejdsmarkedet og fabrikker, de havde brug for at have et sted at aflaste sig selv. I USA, er den første forordning, der håndhæves særskilte toiletter for mænd og kvinder vedtaget i 1887 og var med titlen "En Lov, der Skal Sikre Ordentlige Sanitære Bestemmelser i Fabrikker og Værksteder."Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn På dette tidspunkt, Massachusetts, der kræves virksomheder at have separate privies i virksomheder.

Mens nogle offentlige faciliteter var til rådighed for kvinder i London 1890, var der langt færre end dem, der findes til mænd.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn i Løbet af det 19 århundrede, at bekymringerne over den offentlige sundhed og sanitet førte til sanitarian bevægelse, hvor borgere samledes for bedre sanitære forhold, og slået til lyd for bedre offentlige vandværker systemer og vvs.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Selv om sanitære reformer fortsatte gennem 1900-tallet, blev det en kilde til politisk debat.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Fremkomsten af sex separate toiletter i det 19 århundrede[redigér | rediger kildetekst]

Sex-adskilte toiletter kan dateres tilbage til det 18 århundrede i Paris.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

En adskillelse af kønnene i det offentlige toiletter og offentlige toiletter var temmelig usædvanligt indtil det 19. århundrede. Som regel var der et rum for begge køn. Det var ikke indtil den Victorianske æra, der begynder i Storbritannien, at kønsopdelingen begyndte i toilet området.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Ifølge Barbara Penner, professor i arkitektoniske historie ved University College London, var dette et udtryk for ligestilling mellem ideologi om, at æraen:

Citat {{{1}}} Citat

Usa[redigér | rediger kildetekst]

I 1887 Massachusetts lovgivende forsamling blev indført og vedtaget en lov, der gav adskillelse af badeværelser efter køn.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn , Mens der fandtes særskilte toiletter for mænd og kvinder før 1887, dette var den første lovgivning af sin art. Levering, med titlen "En Lov, der Skal Sikre Ordentlige Sanitære Bestemmelser I Fabrikker og Værksteder", " kaldte for egnet og separate toiletter for kvinder på arbejdspladsen.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

I 1887 Massachusetts blev den første i Usa til at vedtage en lovgivning, der kræver, at enhver arbejdsplads med kvindelige ansatte til at have en kvindelige-specifikke toilettet.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Efterfølgende, andre stater, der oprettes lignende love, ofte ved ændring af eksisterende beskyttende arbejdskraft lovgivning. 43 stater havde bestået lignende lovgivning, der i 1920.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Juridisk forsker Terry S. Kogan lister fire primære begrundelser for sex-adskilte toiletter som beskrevet af statslige love og relateret litteratur i løbet af denne periode: sanitet, kvinders privatlivets fred, beskyttelse af kvinders kroppe, der blev set som svagere, og at beskytte den sociale moral især da det vedrørte det nittende århundredes ideologi af separate sfærer.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Adskillelse af badeværelser med sex i Usa blev påvirket af en række faktorer. En kombination af den Victorianske Æra moral og bekymringer over den offentlige sundhed næret ønske om at oprette separate toilet faciliteter. Disse Victorianske Æra moral i det 19 århundrede holdt kvinder ansvarlig for at være dydige og beskedne, samt kaste dem i den rolle, hjemmegående, mødre og hustruer. Som en følge heraf, at mænd og kvinder var placeret i separate områder: det tidligere besatte offentligheden (arbejdspladsen), der henviser til, at sidstnævnte blev tildelt den private sfære (hjem).Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Den Industrielle Revolution, parret med fremkomsten af ny teknologi og en blomstrende økonomi, begyndte at tegne kvinder ud af hjemmet og til arbejdspladsen– resultatet er, at kvinder begyndte at komme ind i den offentlige sfære, et domæne, der tidligere var besat af mænd. Dette var en årsag til bekymring for Victorianske regulatorer– de, der anses for den offentlige farlige og havde den holdning, at kvinder, deres moral og deres privatliv var på spil ved "aggressiv" mandlige; de skubbede til separat toilet faciliteter for kvinder for at beskytte deres ry og trivsel.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

I Jim Crow periode, offentlige toiletter var raceadskilte i en del til at beskytte moral og følelser af hvide kvinder.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navnFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn i Løbet af denne tid, arkitektoniske isolation blev pålagt gennem isolation og partitionering, sorte og hvide blev holdt i separate sfærer og tilladt, at hvide at holde den øverste hånd i samfundet. Strategier til at holde de Afrikanske Amerikanere ud af syne i prisen "kælderen løsning;" ved at placere offentlige toiletter for farvede mennesker i kælderen ved siden pedel levering værelser, Jim Crow love var i stand til at opretholde en adskillelse af løbene.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Tilstedeværelsen eller fraværet af offentlige toiletter er en afspejling af samfundets klasse uligheder og sociale hierarkier. For eksempel, den manglende offentlige toiletter til kvinder afspejler udelukkelse af kvinder fra det offentlige rum. Indtil 1992, AMERIKANSKE kvindelige senatorer var nødt til at bruge toiletter er placeret på forskellige etager end dem, de arbejdede på, er en afspejling af deres indtrængen i en all-mandlige erhverv.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn , Indtil en af dem blev bygget, deres tilstedeværelse og adgang til dette faglige område ikke var velkommen.

I moderne tider, der er kønsneutrale toiletter i nogle offentlige rum i Usa. På trods af dette, transpersoner og ikke-overensstemmende kønnede mennesker er stadig nogle gange er omfattet af visuelle og/eller verbal kontrol; dette er forstærket af det arkitektoniske design og heteronormative kønnede koder for adfærd, der er stadig til stede i OS.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Årsager til sex adskillelse[redigér | rediger kildetekst]

Toilettet skiltning til sex-adskilte toiletter

Juridisk forsker Terry S. Kogan lister fire primære begrundelser for sex-adskilte toiletter som beskrevet af statslige love og relateret litteratur i løbet af denne periode: sanitet, kvinders privatlivets fred, beskyttelse af kvinders kroppe, der blev set som svagere, og at beskytte den sociale moral især da det vedrørte det nittende århundredes ideologi af separate sfærer. Kogan ' s argument om, at den moderne offentlige toilet adskillelse opstod ud af dette Victorianske model af køn er blevet nævnt i historiske oversigter over dette emne som Tid,Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn den Offentlige Radio InternationalFodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn og The Washington Post.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Adskillelse af badeværelser med sex i Usa blev påvirket af en række faktorer. En kombination af den Victorianske Æra moral og bekymringer over den offentlige sundhed næret ønske om at oprette separate toilet faciliteter. Disse Victorianske Æra moral i det 19 århundrede holdt kvinder ansvarlig for at være dydige og beskedne, samt kaste dem i den rolle, hjemmegående, mødre og hustruer. Som en følge heraf, at mænd og kvinder var placeret i separate områder: det tidligere besatte offentligheden (arbejdspladsen), der henviser til, at sidstnævnte blev tildelt den private sfære (hjem).Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn Den Industrielle Revolution, parret med fremkomsten af ny teknologi og en blomstrende økonomi, begyndte at tegne kvinder ud af hjemmet og til arbejdspladsen– resultatet er, at kvinder begyndte at komme ind i den offentlige sfære, et domæne, der tidligere var besat af mænd. Dette var en årsag til bekymring for Victorianske regulatorer– de, der anses for den offentlige farlige og havde den holdning, at kvinder, deres moral og deres privatliv var på spil ved "aggressiv" mandlige; de skubbede til særskilte sanitære faciliteter for kvinder for at beskytte deres ry og trivsel.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Opposition til adskillelse[redigér | rediger kildetekst]

Tilstedeværelsen eller fraværet af offentlige toiletter er en afspejling af samfundets klasse uligheder og sociale hierarkier.[kilde mangler] For eksempel, den manglende offentlige toiletter til kvinder afspejler udelukkelse af kvinder fra det offentlige rum. Indtil 1992, AMERIKANSKE kvindelige senatorer var nødt til at bruge toiletter er placeret på forskellige etager end dem, de arbejdede på, er en afspejling af deres indtrængen i en all-mandlige erhverv.[8] det Offentlige toilet faciliteter i det 19 og 20 århundrede i Europa og Usa var stærkt opdelt efter køn, race, klasse, religion, , men kun sex adskillelse forblev normative i slutningen af det 20 århundrede. Selvom unisex offentlige toiletter er blevet mere almindelige i hele verden i det tidlige 21 århundrede, og sådan faciliteter har vist sig at være yderst kontroversiel.

Alle-køn toiletter er designet til at sikre, at toiletter er fuldt tilgængelige for alle medlemmer af samfundet. Mens spørgsmålet om køn inklusiv toiletter er blevet rejst som en lighed og menneskerettigheder problem for folk, der identificerer sig uden for det binære køn, fjerne kønsopdeling i badeværelser også fordele handicappede populationer, der kan have ledsagere af et andet køn, forældre med børn, og alle, der kan have brug for ekstra støtte ved hjælp af offentlige toilet faciliteter. Alle-Køn toiletter kan eliminere diskrimination og chikane for folk, der kan opfattes at være i den "forkerte" badeværelse.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Mens modstanderne af unisex badeværelserne har ofte refereres til den frygt for kvinder og børn, der blev overfaldet i badeværelser af transeuropæiske kvinder, der er ingen troværdig forskning til støtte for denne påstand.[kilde mangler] I stedet, der er væsentlig dokumentation, der viser, at transseksuelle og køn af ikke-konforme mennesker oplever betydelige og betydelige chikane i offentlige toiletter.[kilde mangler] En undersøgelse af transseksuelle grupper, der gennemføres i Washington, DC, som gruppen DC Trans-Koalitionen", fandt, at 70 procent af respondenterne, som har verbal chikane, overfald, og at blive nægtet adgang til offentlige toiletter." Det blev også konstateret, at "54 procent af alle respondenter angav at have nogle form for fysisk problem med at forsøge at undgå at bruge offentlige toiletter, såsom dehydrering, nyre infektioner, og urinary tract infections" at gøre adgangen til sikker toiletter et spørgsmål om folkesundhed.[9]

I det 20 århundrede, den praksis betaler toiletter opstået, hvor det offentlige toilet, boder kunne kun gennem adgang til ved at betale et gebyr. Aktivist grupper, herunder Udvalget til Slutningen Betale Toiletter i Usa hævdede, at en sådan praksis dårligt stillede kvinder, fordi mænd ikke er nødt til at betale for urinaler. Som en handling for at protestere mod dette fænomen, i 1969 Californien Assemblywoman Marts Fong Eu ødelagt et toilet på trappen af California State Capitol.Fodnotefejl: Det indledende <ref>-tag har en forkert form eller har et ugyldigt navn

Se også[redigér | rediger kildetekst]

  • Badeværelse bill - lovgivningen om offentlige toiletter i Usa
  • Den menneskelige ret til vand og sanitet
  • Sanitet

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Huesmann, M. (2016). Transgressing Gender Binarism in the Workplace? Including Transgender and Intersexuality Perspectives in Organizational Restroom Policies. In Sexual Orientation and Transgender Issues in Organizations (pp. 539-552). Springer, Cham doi:10.1007/978-3-319-29623-4_32
  2. ^ Plaskow, Judith (8 juli 2008). "Embodiment, Elimination, and the Role of Toilets in Struggles for Social Justice". Cross Currents. 58 (1): 51-64. doi:10.1111/j.1939-3881.2008.00004.x.{{cite journal}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link)
  3. ^ Anthony, Kathryn H. and; Meghan Dufresne (2007). "Potty Parity in Perspective: Gender and Family Issues in Planning and Designing Public Restrooms". Journal of Planning Literature. 21 (3): 267-294. doi:10.1177/0885412206295846.
  4. ^ Ramster, G., Greed, C., & Bichard, J. A. (2018). How Inclusion can Exclude: The Case of Public Toilet Provision for Women. Built Environment, 44(1), 52-76 doi:10.2148/benv.44.1.52
  5. ^ Norbert Elias: Über den Prozeß der Zivilisation. Soziogenetische und psychogenetische Untersuchungen. Band 1: Wandlungen des Verhaltens in den weltlichen Oberschichten des Abendlandes (LXXXI, 333 S.) / Band 2: Wandlungen der Gesellschaft: Entwurf zu einer Theorie der Zivilisation (491 S.), Basel: Verlag Haus zum Falken, 1939
  6. ^ Molotch, Harvey; Noren, Laura, red. (2010). Toilet: Public Restrooms and the Politics of Sharing. New York: NYU Press.
  7. ^ Penner, Barbara (2013). Bathroom. Reaktion Books.
  8. ^ Plaskow, Judith. “EMBODIMENT, ELIMINATION, AND THE ROLE OF TOILETS IN STRUGGLES FOR SOCIAL JUSTICE.” CrossCurrents 58.1 (2008): 51–64. Print.
  9. ^ Penner, Barbara. Bathroom. Reaktion Books, 2013.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

[[Kategori:Køn]]