Bruger:Jakobrahbek/Apostelkirken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jakobrahbek/Apostelkirken
Apostelkirken Copenhagen.jpg
Apostelkirken
Generelt
Opført 1901
Geografi
Sogn Apostelkirkens Sogn
Pastorat Apostelkirkens Pastorat
Provsti Vesterbro Provsti
Stift Københavns Stift
Kommune Københavns Kommune
Eksterne henvisninger
www.apostelkirken.dk


Apostelkirken er en del af den evangelisk lutherske folkekirke og blev bygget i 1901 af Valdemar Koch. Kirken er en del af Vesterbro Provsti, Københavns Stift. Kirken har adresse på Saxogade 13, men der findes desuden en indgang fra Westend nr 10.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Baggrund for opførelse af Apostelkirken[redigér | redigér wikikode]

Apostelkirken blev bygget på baggrund af den massive indvandring på Vesterbro i det sidste halvdel af det 19. århundrede. Indbyggertallet steg fra 1711 personer i 1840 til 65.565 i 1901. På den tid var der dog imidlertid kun Sct. Matthæus Kirke på Vesterbro, hvilket fremmedgjorde kirken for tilflytterne der måtte affinde sig i bunkebryllupper og bunkebegravelser. På den baggrund blev Det Københavnske Kirkefond startet der har været med til at bygge ca. 100 kirker. Apostelkirken var dog imodsætningen til de andre kirkefondskirke ikke helt et folkelig projekt, men mere et projekt blandt rigmænd.

Opførelsen af kirken[redigér | redigér wikikode]

Citat Giv Du, o Herre, at dette Dit Hus maa blive fuldført til din Ære og tjene Menighedens Opbyggelse i Dit Hellige Navn Citat

Citat fra det dokument, der blev lagt ned ved siden af grundstenen i 1899

I 1897 blev beslutningen om opførelsen taget, og fra da af blev der samlet penge, indkøbt grund mellem Saxogade og Westend, og så i 1899 blev grundsten lagt. Arkitekten var Otto Valdemar Koch (1852, Falster - 1902), der også har bygget en del andre kirker, og selvom der efter allerede i året efter manglede penge, så blev de hurtigt indsamlet af rigmændene, og kirken stod færdig i 1901, og blev indviet den 24. november af biskop Skat Rørdam.

Citat Dersom Herren ikke bygger huset, da arbejder bygningsmændene forgæves, dersom Herren ikke bevarer staden, da vogter vægteren forgæves Citat

Biskop Skat Rørdams ord ved indvielsen. Citat fra salme 127

Apostelkirkens udvikling igennem tiden[redigér | redigér wikikode]

Diakoni[redigér | redigér wikikode]

Den 1. april 1905 blev Apostelkirken et selvstændigt sogn, og kirken tog tidligt del i mange sociale opgaver der var på Vesterbro. I 1902 stiftedes Apostelkirkens menighedspleje som stadig findes i dag. Menighedsplejen har i alle årene forvaltet forskellige store opgaver, særligt gennem de mange diakonissesøstre der i tidens løb har været ansat ved kirken. Særligt Søster Margrethe Rasmussen bør nævnes da hun var Apostelkirkens diakonisse i næsten 40 år (fra 1929-1968). Menighedsplejens opgaver ændres en del i 1975, da hjemmeplejen blev overtaget af Københavns Kommune, men har også siden haft diakoner tilknyttet til husbesøg og lignende. Apostelkirken har også været arrangere i et mødested for ensomme kvinder, og har kontakt med Blaa Kors, og Himmelekspressen, hvor stadig kirkegængere fra Kirken har vagter ved. I 1979 startede DMSet indvandrerarbejde i området, hvor der fra begyndelsen var tilknytning til Apostelkirken, og da så Mødestedet for kvinder lukkede ned i 1983 blev det stedet til Mødestedet for indvandre, og da både Erik Adrian og Niels Nymann Eriksen har været indvandrepræster samtidigt med at være præst i Apostelkirken, har båndet var endnu stærkere.

Menighedsfællesskabet[redigér | redigér wikikode]

Kirkefondets byggerier, og ligeledes Apostelkirken, blev bygget med sigte på at opbygge et større menighedsliv udover de ugentlig gudstjenester. Derfor blev der også fra starten bygget et Menighedshus, hvor menigheden kunne samles. Og allerede den 1. juli 1902 blev Apostelkirkens Menighedssamfund stiftet, til at samle det frivillige kirkelige arbejde. Søndagsskolen, børnehaven, KFUM&K og FDF K 14 har været en del af kirken.

Kirkens aktiviteter[redigér | redigér wikikode]

Kirken har i dag en lang række aktiviteter, der er af både kirkelig og social art. Alle hverdage er der andagt kl 17.00 der er blevet varetaget af Claes E. Johansen i nu mere end 15 år. Derudover er der månedelige møder (apostelmøderne), studiegrupper, seniormøder, strikkefællesskab og et kristent tværkulturelt fællesskab, kaldt koinonia. Der drives også et bofællesskab (K45) ud fra Apostelkirken, hvor der bor fire unge, der så har forskellige opgaver i forbindelse med kirken.

Apostelkirken råder over cafelokaler i Saxogade 5, hvor der holdes den sociale cafe "Kafe Kairos" om onsdagen som forgår i samarbejde med Indre Mission, og også Cafe Exit, der er et tilbud for tidligere fanger og indsatte som en hjælp for at få netværk i København. Også fangekoret og hjælpegruppen SAVN for pårørende til indsatte holder i dag til i kirkens lokaler. Desuden har Apostelkirken også noget samarbejde med EliaskirkenVesterbros Torv, hvor der afholdes aftenkirke hver søndag aften, og mange af Apostelkirkens kirkegængere hælper også med i Eliaskirkens ugentlig natkirke om fredagen.

I kraft af sognepræsten rolle som indvandrepræst er der også en nær tilknytning til mødestedet på Valdemarsgade 14, hvor Danmissions Indvandrerarbejde på Vesterbro har deres virke.

Kirkens præster[redigér | redigér wikikode]

Adskillige præster har i tidens løb været ansat i Apostelkirken. Den nuværende præst, Niels Nymann Eriksen, har været i embedet siden foråret 2005. Stillingen er en delt som en 60% sognepræststilling og 40% indvandrerpræst på Vesterbro.

Kirkebygningen[redigér | redigér wikikode]

Kirkens facade Kirken har Kirkerummet

Senere ændringer[redigér | redigér wikikode]

Interiør[redigér | redigér wikikode]

Kirkens interiør

Alter[redigér | redigér wikikode]

Alteret

Prædikestol[redigér | redigér wikikode]

Prædikestolen

Døbefont[redigér | redigér wikikode]

Døbefonten

Orgel[redigér | redigér wikikode]

Orglet

Pulpiturer og stole[redigér | redigér wikikode]

Altertavler[redigér | redigér wikikode]

Kirkeskibe[redigér | redigér wikikode]

I kapellet[redigér | redigér wikikode]

Sarkofager[redigér | redigér wikikode]

Epitafier[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′18.8″N 12°33′19.3″Ø / 55.671889°N 12.555361°Ø / 55.671889; 12.555361


Referencer[redigér | redigér wikikode]

Literatur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Apostelkirkens hjemmeside
Natkirken i Eliaskirken
Mødestedet

KirkeStub
Denne artikel om en kirke er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion