Bruger:Laketown/Libyenshistorie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Forhistoriske libyere.

Libyens historie var, indtil Libyen opnåede uafhængighed i 1951, hovedsagelig præget af stammer, regioner og byer, samt de imperier området blev indlemmet i. Navnet Libyen stammer fra navnet på en enkelt Berber stamme, som var kendt gamle egyptere og senere brugt af grækerne i det meste af Nordafrika. Begrebet libyer bruges for indbyggere af berbisk afstamning. Selvom navnene er af gammel oprindelse, blev de ikke brugt til at betegne det geografiske område, som i dag er Libyen. Derfor ses det moderne Libyen, på trods af sine regioners lange og adskilte historier, som et nyt land, endnu udvikler en national bevidsthed og nationale institutioner.

Oversættes fra sv:Libyens_historia






Forhistorie og berberske Libyen[redigér | rediger kildetekst]

Forhistoriske libyske klippemalerier i Tadrart Acacus afslører et Sahara engang var et frodigt område, med vegetation og dyreliv.

For over titusinder år siden var Sahara-ørkenen, der nu dækker 90% af Libyens areal, frodig med grøn vegetation. Landskabet var især præget af søer, skove og et varieret dyreliv i det, dengang, tempererede Middelhavsklima. Arkæologiske fund tyder på at de kystnære områder var beboet af en stenalderbefolkning allerede 8000 f.Kr.. Disse folk var muligvis tiltrukket af klimaet, der muliggjorde at de kunne dyrke jorden og have husdyrhold.[1]

Klippemalerier og udskæringer på Wadi Mathendous og i den bjergrige region Jebel Acacus skaber de bedste kilder til oplysninger om det forhistoriske Libyen, og det hyrdesamfund, der bosatte sig der. Malerierne viser at den libyske del af Sahara indeholdt floder, græsklædte plateauer og en overflod af dyreliv, såsom giraffer, elefanter og krokodiller.[2]

Omkring 3000 f.Kr. ændrede klimaet sig betydeligt, og det hidtige "grønne Sahara" omdannes hurtigt til Sahara-ørkenen. Befolkning bosatte gennem de kommende mange år op langs middelhavskysten til Siwa-oasen i Egypten.

De afro-asiatiske forfædre til det berbiske folk formodes at have spredt sig i området omkring den yngre bronzealder. Den tidligste kendte stamme var Garamantes, der var bosat i området omkring byen Germa. Garamantes var et sahara-folk af berbisk oprindelse, der brugte omfattende underjordiske vandingssystem tiden taget i betragtning, og var sandsynligvis allerede til stede som stammefolk i Fezzan omkring 1000 f.Kr.. Mellem 500 f.Kr. og 500 e.Kr. udgjorde stammen en lokal magtfaktor. På det tidspunkt havde stammen fået kontakt med fønikere, der var den første af de semitiske civilisationer, der ankom til Libyen.

Fønikisk og græsk Libyen[redigér | rediger kildetekst]

Libyen under romerne[redigér | rediger kildetekst]

Islamisk Libyen[redigér | rediger kildetekst]

Ottomanisk Libyen[redigér | rediger kildetekst]

Italiensk Libyen[redigér | rediger kildetekst]

Kongeriget Libyen[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Kongeriget Libyen

Arabisk republik og Jamahiriya[redigér | rediger kildetekst]

Opstand og borgerkrig[redigér | rediger kildetekst]

Overgang[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Federal Research Division of the Library of Congress, (1987), "Early History of Libya", U.S. Library of Congress. Retrieved 11 July 2006.
  2. ^ Oliver, Roland (1999), The African Experience: From Olduvai Gorge to the 21st Century (Series: History of Civilization), London: Phoenix Press, revised edition, pg 39.