Bruger:Sofieglad/USA vs. USSR - Rumkapløbet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Essay.svg

Dette er Sofieglads brugersandkasse. En brugersandkasse er en underside til brugerens brugerside. Den fungerer som et test- og udviklingsområde for brugeren og er ikke en encyklopædisk artikel.

Andre sandkasser: Wikipedias Sandkasse | Skabelonsandkassen.

Introduktion[redigér | redigér wikikode]

Rumkapløbet var en politisk kamp mellem Sovjetunionen og USA, baseret på en teknologisk udvikling. Kapløbet begyndte kort efter 2. verdenskrig, og fortsatte igennem den kolde krig. Fra Fra 1945 til 1957 var der dømt teknologisk krig mellem verdens to nye stormagter.

Opsættelsen af raketterne gennem 1953-1957 var en verdenssensation og pludselig var der skabt nye muligheder for fremtiden. Det er rumkapløbet der har bragt os hvor vi er i dag i forhold til. nutidens vejrsatellitter, kommunikationssatellitter, astronomisatellitter og spionsatellitter.

Med Sergej Koroljovs (USSR) og Wernher von Brauns (USA) førende viden omkring rumfartsteknologi, bragte de stormagternes politiske mål til virkelighed.

Begyndelsen[redigér | redigér wikikode]

USA og Sovjetunionen var de to lande der indledte rumkapløbet. Målet var at være den første. Efter 2. verdenskrig stod det klart at disse to lande var de sejrende. Dog udviklede de sig hurtigt til rivaliserende stormagter med ideologiske modsætninger. Landene havde hvert deres mål at opnå og hver deres fordel. I Sovjetunionen var det Sergej Koroljovs evne til at organisere og planlægge strategisk, der fik landets projekter til at virke. I USA var det oprettelsen af NASA (1958), der satte en ende på kampen om de interne ressourcer i forsvaret.

Sputnik og Laika[redigér | redigér wikikode]

Sovjetunionen tog føringen i kapløbet da de d. 4 oktober 1957 sendte satellitten, Sputnik 1 i rummet. Dette blev efterfulgt af et forsøg fra USA, en opsendelse af satellitten, Explorer 1, dog endte dette tragisk og den eksploderede efter få meter. Dette gentog sig adskillige gange for USA, hvor satellitterne exploderede på affyringsrampen, disse blev kaldt “flopnikkere”.

Kort efter opsendelsen af Sputnik 1, kom opsendelsen af Sputnik 2. Denne satellit skilte sig dog ud ved at være bemandet af hunden Laika. Dermed var Sovjetunionen den første til at sende et levende væsen ud i rummet.

Kapløbet om månen[redigér | redigér wikikode]

I begyndelsen af 1958 førte Sovjetunionen stadigvæk kapløbet. Efterfølgende blev endnu flere programmer lagt for USA og Sovjetunionen. Disse programmer skulle sende rumsonder til månen. USAs program blev navngivet Pioneer-programmet. USA endte med at blive de første i historien der havde opsendelser mod månen. Den første opsendelse var d. 15 maj 1958. Den nåede dog ikke langt og sprang i luften to minutter efter opsendelsen. I september måned overtog det nyoprettede NASA måneprogrammet, efterfulgt af en opsendelse d. 11 oktober. Denne rumsonde nåede dog en del længere, men grundet en programmeringsfejl opnåede den ikke den tilstrækkelig nok fart til at kunne passere jordens tyngdefelt og nå månen. Sovjetunionen kom hurtigt på banen med måneprogrammet ved navn Luna-programmet. D. 7 oktober 1959 sikrede Sovjetunionen deres føring, da Luna 3 fløj rundt om månen og fotograferede månens bagside.


Kategori:Rumfart Kategori:Den kolde krig