Brugerdiskussion:Operator

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gtk-dialog-info.svgHjerteligt velkommen til den danske Wikipedia, Operator!
Jeg håber, at du vil trives her. Brug venligst 10 minutter på at læse denne velkomst; den vil hjælpe dig med at komme i gang.

Du kan starte med at læse vores fulde velkomst, og læse punkterne nedenfor.

Hvis du har brug for yderligere hjælp, besøg da gerne hjælpe- og chatkanalen, hvor du kan få et svar meget hurtigt.

Sidst, men ikke mindst, er du velkommen til at læse vores politikker og normer, for at sikre dig at du ikke bryder dem ved et uheld.

Med venlig hilsen Palnatoke 6. apr 2010, 19:15 (CEST)

Infoboks[rediger kildetekst]

Hej Operator

Jeg har prøvet at pille lidt med din idé om en {{Infoboks operakomponist}}, som jeg har lavet en lille smule om, så den nu kan bruges på artikler om operakomponister. Hvis der er felter der mangler eller hvis du ikke bryder dig om farver kan du bare lave det om, ellers siger du bare til :) --Hejsa 14. apr 2010, 19:11 (CEST)

Hej Hejsa. Mange tak for din hjælp! Jeg synes, at det er fint med den udvidelse du har lavet på skabelonen til hver komponists side. Jeg overvejer lige det med felter og farver. :-)
Det jeg egentlig ville lave - og det var nok ikke helt klart ud fra mine små forsøg - var en skabelon til hver side om de enkelte operaer. Skabelonen skulle være meget simpel og vise komponistens navn, et billede af komponisten og en værkfortegnelse. Altså en slags minibus (tror jeg nok det hedder).
Prøv fx at se:
Engelsk artikel om operaen Den solgte brud
Hvis komponisten så har skrevet flere forskellige typer værker, kunne man gøre som her:
Engelsk artikel om operaen Agrippina
Jeg synes, at det er enkelt, overskueligt og flot.
Tror du, at det er den samme skabelon, der er brugt i de to tilfælde?
Hvis du kunne hjælpe mig med at lave en sådan skabelon, ville jeg blive superglad! :-)
Operator 15. apr 2010, 12:03 (CEST)
Jeg har indsat en "manuel" (udfoldet) prøve her: Bedřich Smetana#Opera. Det ser ud til at virke, men er stadig som en underside : Bruger:PHansen/Composer navbox
-- Mvh PHansen 15. apr 2010, 17:47 (CEST)
Tusind tak, det er smukt! :o) Jeg har lige et par spørgsmål:
  • Hvordan kalder jeg så skabelonen på siderne om de enkelte operaer? Det virker ikke når jeg skriver {{Smetana operaer}}.
SVAR: Skulle virke nu: {{Smetana operaer}} - Hold øje med om vis/skjul-mekanismen virker rigtigt; der er vist noget med en forskel mellem én og to lister, og det skulle gælde alle {{collapsible list}}s
  • Og hvor skal koden til skabelonen ligge?
SVAR: som Skabelon:Smetana operaer
  • Og kan jeg lave kopier af skabelonen så jeg også får en {{Händel operaer}} og en {{Mozart operaer}} og så videre?
SVAR: Ja.
Jeg har sat de danske titler ind i Smetana-skabelonen nedenfor:
{{Composer navbox
|name= Smetana operaer
|title=[[Bedřich Smetana]] 
|image=Smetana1854portrait.jpg
|alt= Portrait of a fairly young man in spectacles, with beard, moustache and longish hair, wearing a dress shirt with a large floppy bow tie
|list1name=Operaer
|list1=
*''[[Brandenburgerne i Bøhmen]]'' (1863)
*''[[Den solgte brud]]'' (1866)
*''[[Dalibor]]'' (1868)
*''[[Libuše]]'' (1872)
*''[[De to enker]]'' (1874)
*''[[Kysset]]'' (1876)
*''[[Hemmeligheden]]'' (1878)
*''[[Djævlemuren]]'' (1882)
*''[[Viola (opera)|Viola]]'' (1884, ufærdig)
}}
Mvh / Operator 15. apr 2010, 18:19 (CEST)
Jeg vil gå i gang med at lægge de forskellige nødvendige skabeloner ud i skabenon-navnerummet:
Metaskabelonen {{Sidebar}}, {{Sidebar with collapsible lists}} som bygger på den første, og endelig den du kan bruge i praksis {{Composer navbox}} – så skulle nogle af svarene give sig af sig selv.
Jeg håber ikke der bliver problemer med vis/skjul-mekanismen når der kun er én liste.
-- Mvh PHansen 15. apr 2010, 20:06 (CEST) + "SVAR" 15. apr 2010, 22:07 (CEST)
Tak for indsatsen. Jeg har lagt skabelonen ind på de enkelte operasider nu; der er kun et lille problem, idet man først skal trykke "Skjul" og så "Vis" for at få listen frem.
Jeg er desuden ikke helt sikker på, hvor man skal "stå", når man opretter en ny komponistskabelon. Jeg har oprettet kategorisiden for disse nye skabeloner og kan se, at Smetana-skabelonen er kommet frem under "S".
Dejligt med denne nye skabelon; der er nok at tage fat på... :-)
Mvh / Operator 17. apr 2010, 01:23 (CEST)
Som jeg nævnte overfor, er der problemer med vis/skjul-mekanismen når der kun er én liste på den pågældende side. Jeg stødte på problemet da jeg i august 2009 ville forbedre vejledningen til {{collapsible list}} som er den skabelon der laver listerne i metaskabelonen {{Sidebar with collapsible lists}} som {{Composer navbox}} bygger på.
Du kan dog arbejde videre med skabeloner der indeholder mere end én liste (fx en:Template:Handel - se sandkassen), så skulle den straks åbne med "vis". Derudover har jeg lavet et par "workarounds" i sandkassen hvor du kan læse mere om at løse problemet med en dummy-liste, fx "Kommentar" eller hvad du synes. Du skulle kunne se det hele fra den sidste, der har links til de andre. At løse problemet korrrekt ville være det bedste, men det kræver mere firepower end jeg råder over. Prøv om du kan gøre Bruger:Masz interesseret, han har redigeret i en af disse style-filer der styrer meget af visningen. Det er jo lidt mystisk at de kan få det til at virke på den engelske, men at vi ikke kan her.
Med hensyn til kategorierne kan man bruge [[Kategori:Operaskabeloner efter komponist|Smetana]], [[Kategori:Operaskabeloner efter komponist|Mozart]] for at få dem sorteret. Der er folk med speciale i kategorier, prøv Bruger:Steenth, så du får det rigtigt fra begyndelsen. (desuden er der Hjælp:Kategorier)
Ja, der er nok at tage fat på, så hvis Bruger:Masz kunne lave en rettelse det rigtige sted, ville det jo være det bedste. Du kan henvise ham til denne diskussion, så han kan læse mere om problemet i detaljer herfra.
-- Mvh PHansen 17. apr 2010, 13:49 (CEST) + eksempel 17. apr 2010, 17:59 (CEST)

Henvisninger til andre sprog[rediger kildetekst]

Hej Operator, når du opretter en artikel, kan du så ikke indsætte en henvisning til et andet sprog, som jeg har gjort det i Silla? Dermed kan de robotter, der automatisk opdaterer sådanne henvisninger, løbende tilføje henvisninger til nye sprogudgaver når de måtte blive tilføjet en af de således "forbundne" artikler. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 19. apr 2010, 19:45 (CEST)

Opdatering: Måske var jeg bare uheldig at ramme en artikel, hvor du havde glemt det. Nu har set et par andre, hvor alt er i sin skønneste orden. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 19. apr 2010, 19:48 (CEST)
Super, ja, det var bare lige smuttet i Sillas tilfælde. :-) Operator 19. apr 2010, 19:51 (CEST)

Om dato/årstalsartikler[rediger kildetekst]

Hej Operator. Jeg kan se, at du er gået i gang med at tilføje en række personer i dato og årstalsartiklerne. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke kender en hel masse til klassisk musik og dens udøvere, men jeg vil bede dig overveje, hvor bredt kendte de tilføjede navne er. Jeg ser en fare i, at man overfylder siderne med navne, så de virkeligt store navne som Churchill, Blixen, Chopin eller Frederik 9. drukner i mængden. Det er der tendenser til på en-wiki, hvis du har bemærket det. Jeg er helt klar på, at det kan være svært at afgøre, og jeg er helt sikker på, at du vil kunne finde mange navne, som du ikke kender, men hvis alle fylder navne på, som de selv mener er meget vigtige, så tror jeg, at det vander ud.

Hvis du mener, at navnene er ok, så skal jeg nok undlade at gøre noget, for jeg har i øvrigt den allerstørste respekt for dine imponerende bidrag på musikfronten. Mvh. Arne (Amjaabc) 16. jun 2010, 10:06 (CEST)

Hej Arne
Jeg er enig med dig. Det er ikke irrelevante personer og premierer, jeg har påført, men de er selvfølgelig heller ikke meget vigtige som premieren på verdens første opera eller Mozarts fødselsdag. Jeg vil have det in mente - alternativt skulle man have undersider for hver dag for enkelte områder. Den 16. juni i musikhistorien, fx, men det er nok et større projekt. Tak for ordene i øvrigt!
Mvh / Operator 16. jun 2010, 12:20 (CEST)
Hej igen. Det var nogenlunde det jeg håbede det forholdt sig. Og som jeg nævnte, er jeg jo ikke nogen stor kender af området. Det med undersiderne var da en mulighed. Den praktiseres som bekendt (i et eller andet omfang) på årstalsartiklerne. Man kunne måske skele lidt til en-wiki, som ikke har undersider på dagene, men på årstallene. Det behøver naturligvis ikke at hindre os i at have det her, men jeg er enig i, at det er stort arbejde. Men sådan de fleste ting startet på Wikipedia... Mvh. Arne (Amjaabc) 16. jun 2010, 14:52 (CEST)
Årstalsartiklerne har jo emnekategorier (fx 1972 med Kategori:Musik i 1972, så tanken er jo ikke specielt fremmed - det kunne måske være, at nogen først skulle kompilere et regneark eller lignende, hvorfra man med en bot kunne populere en standardartikel. --Palnatoke 16. jun 2010, 15:19 (CEST)
Hej Arne og Palnatoke
Jeg bidrager gerne til en musikhistorisk almanak (omend den nok bliver med hovedvægt på opera som udgangspunkt).
Med 1972 som eksempel kan jeg se, at der er to muligheder: Musik i 1972 som kategori og musik i 1972 som underafsnit i årstalsartiklen. Jeg synes umiddelbart bedst om sidstnævnte løsning. Er der nogen fast linje her?
Hvis jeg nu laver et almindeligt excel-ark, hvor skal jeg så sende det til? Jeg går ud fra, at det skal have en kolonne for årstallet, en for datoen og en for begivenheden. Måske vil det være lettest at lave tre regneark, et for begivenheder, et for fødsler og et for døde?
Pointen er vel så, at dato- og årsartiklernes generelle sektioner holdes på et overordnet plan, mens de fagspecifikke sektioner kan gå i detaljer...
Mvh / Operator 16. jun 2010, 15:38 (CEST)

Et tip[rediger kildetekst]

Tools nicu buculei 01.svgEt lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du opretter nye artikler, så husk at kategorisere dem. Du skal altså finde eller oprette en eller flere kategorier, som de pågældende artikler passer ind under. Med venlig hilsen Mathiaskh 16. jun 2010, 17:30 (CEST)
Jeg kan lige nævne at jeg har oprettet Kategori:Operaer af Gioacchino Rossini . Knud Winckelmann 16. jun 2010, 17:31 (CEST)