Brugerdiskussion:Per Meistrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Denne diskussionsside bliver automatisk arkiveret af Dawikibot. Se mere på Skabelon:Autoarkiv.
Seneste opdatering: 11. Jun 2019 05:30Gtk-dialog-info.svgHjerteligt velkommen til den danske Wikipedia, Per Meistrup!
Jeg håber, at du vil trives her. Brug venligst 10 minutter på at læse denne velkomst; den vil hjælpe dig med at komme i gang.

Du kan starte med at læse vores fulde velkomst, og læse punkterne nedenfor.

Hvis du har brug for yderligere hjælp, besøg da gerne hjælpe- og chatkanalen, hvor du kan få et svar meget hurtigt.

Sidst, men ikke mindst, er du velkommen til at læse vores politikker og normer, for at sikre dig at du ikke bryder dem ved et uheld.

Med venlig hilsen |EPO| COM: 15. aug 2011, 20:55 (CEST)


Ang. din artikel om Thailand[redigér wikikode]

Hej Per. Først og fremmest en stor tak for dine bidrag på da:wiki, og særligt dit ihærdige og imponerende arbejde med artiklen om Thailand, som jo efterhånden har nået et astronomisk omfang. Jeg har dog et par kommentarer til artiklen, som jeg håber, at du vil tage op til overvejelse:

  • Historieafsnittet er stadig meget, meget langt og detaljeret. Det er rigtig godt med den uddybende artikel, men kæmpe lange afsnit om et enkelt år i et lands artikel er ikke normalt, og er nok et overkill. Det er nok at male med den store pensel og kort opsummere det større begivenheder med links til uddybende artikler, hvor det er relevant.
  • Du har tilføjet landets helligdage i afsnittet Nationale helligdage og højtider, men herunder er også en liste over dagene for 2019. Det er en unødig tilføjelse, der blot genererer ekstra opdateringsarbejde, da den liste vil være forældet næste år. Jeg vil foreslår, at det lille afsnit slettes, da det i grunden blot er en gentagelse af listen ovenfor med de samme datoer blot uden ugedag.
  • Afsnittet om Det thailandske køkken er udmærket, men jeg vil foreslår at du, med din store viden om landet også får oprettet en uddybende artikel om emnet, hvor man kom komme endnu bedre rundt om emnet med en henvisning øverst i afsnittet.
  • Overvej afsnittet om Thailand og Danmark. Det er fint at nævne i økonomiafsnittet, at der er en række danske virksomheder som er aktive i landet, og i demografiafsnittet, at der er XX antal danskere bosat, i turismeafsnittet at XX turister fra Danmark var forbi i 2018, men selvstændige afsnit om to landes forhold bør normalt kun forekomme, hvis der er helt særlige bånd, og vil sandsynligvis give mere mening at skrive ind i mindre dele i historie, demografi, økonomi osv. Alternativt ville det nok passe bedre til i en selvstændig artikel med en kort henvisning fra hovedartiklen. Hvis man skulle lave afsnit om et lands bånd til alle lande i hver enkelt artikel ville det blive en frygtelig lang smøre :-)

Fortsat god arbejdslyst, og spørg endelig, hvis der er noget, som jeg skal uddybe. Mvh. Toxophilus (diskussion) 29. apr 2019, 15:47 (CEST)

@Toxophilus: Hej Toxophilus, tak for din interesse for Thailand, og dine input.
  • Ja, historieafsnittet om den seneste tid efter Militærkuppet i 2014 er meget langt, og hører til i en selvstændig artikel, som jeg har oprettet et link til, og indsat en html-note om. Det var, og er, aktuelle begivenheder, der voksede, og kun bør have en kortere tekst i både Thailand-artiklen og den selvstændige Thailands historie-artikel. Udviklingen eskalerede en del ifm. det nylige valg, som stadig koger under overfladen, indtil kroningsceremonien af den nytiltrådte konge næste week-end, er overstået.
  • Det er en årsag til helligdage nævnes både generelt og specifikt, da en del af dagene bestemmes af månekalender og ændres årligt – lige som Påske og Pinse – samt, at helligdage på faste datoer tilføjes erstatningsdag(e), hvis helligdagen falder i en weekend. Hvis du sammenligner datoerne i de to lister, vil de se en hel del forskelle. Jeg har normalt opdateret i slutningen af oktober måned, når det følgende års datoer er officielt klar. Skulle det ikke blive opdateret længere, kan man jo bare slette hele det forældede årstal-afsnit.
  • Køkkenet, ja det bør også komme ud i særskilt artikel. "Det Thailandske køkken" stod i mangelliste på disksutionsiden, og da ingen andre begyndte, satte jeg noget ind, efterhånden som det dukkede op i mit daglige nyhedsfeed (af hensyn til kilde-referencer). Det er egentligt et stort emne, som jeg ved meget, meget lidt om, så nyhedsfeed og andre specialisters artikler er afgørende for mig.
  • Jeg sætter sammenligninger løbende ind, da det for danske læsere, uden indgående kendskab til Sydøstasien, er hjemlandet Danmark man ofte vil sammenligne med, og forholde sig til.
    Thailand-Danmark afsnittet er der en god grund til. Der skal noget mere, og alt væsentligt med ind, som jeg lige skal finde ordentlige kilder til, eller læse bogen igen, så det bliver kort og korrekt her (det mangler nemlig også i to selvstændige-artikler). "Der er helt særlige bånd", og det væsentligste bånd er H.N. Andersen, der i sin tid, som den første udlænding fik kongelig bevilling til eksport af thailandsk teak-træ, hvilket senere medførte etableringen af ØK, som blev Danmarks største virksomhed. Andersen styrede faktisk dansk udenrigspolitik i en årrække. Det var ØK, der for alvor startede eksport ud af Thailand, siden fulgte flere danske virksomheder efter. De tætte bånd fra dengang bestod i lang tid, bla. også med SAS, der blev grundlaget for oprettelsen af joint-venture Thai Airways. Verdens største smykkekoncern er fx. også dansk, i Thailand. Desuden danskernes interesse for Thailand som rejsemål, "USA er med Thailand de eneste ikke-europæiske lande på top 10-listen" (danskernes foretrukne rejsemål 2018). Det kan så være, at når afsnittet bliver mere fyldigt, at det skal ud i en særskilt artikel, med et kort sammendrag i Thailand-artiklen.
Jeg håber du forstår mine argumenter, men hvis de strider mod Wikipedia-koncensus, så ændrer jeg naturligvis – jeg er stadig wiki-novice.
Der er en del andre afsnit, som også bør skrives ud i selvstændige artikler med kort omtale i Thailand-artiklen. Det skal nok komme, når det er lidt pause i input-flowet. Først var det en forældet artikel, som tilsyneladende ikke blev passet siden et godt input i 2005, hvor jeg fandt det vigtigst at få opdateret og indsat mangler, efterhånden som de dukkede op.
Lige nu skal jeg have gjort mere ved kong Vajiralongkorn, der krones næste week-end, angiveligt vil noget omtale ramme de danske nyhedsmedier, og måske medføre lidt interesse om kongen. Hvis der ikke kommer for meget politisk uro efter kroningen – der ligger et uafklaret valgresultat, en militærjunta og diktator, som gerne vil beholde magten, og et måske en folkelig reaktion – så kan jeg begynde at flytte noget ud, og fylde et gabende hul om Thaksin Shinawatra, eksil premierministeren, der stadig er en væsentlig politisk faktor i øjeblikkets magtspil mellem konghus, militær og demokrati.
Med venlig hilsen Per Meistrup (diskussion) 29. apr 2019, 20:00 (CEST)