Bryggeriet Alliance

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Bryggeriet Alliance (Ringsted).

Bryggeriet Alliance var en mineralvandsfabrik, aftapningsanstalt og bryggeri beliggende ved siden af det daværende Gamle Carlsberg (i dag en del af Carlsberg Byen). Virksomheden splittedes i 1891 og indgik i Gl. Carlsberg og De forenede Bryggerier. Ejendommen afhændedes endeligt til Carlsbergfondet i 1913.

Virksomhedens historie[redigér | rediger kildetekst]

Firmaet S. Haagensen & Co., med indehaverne cand.polyt. Sophus Haagensen og inspektør ved Carlsberg Erhard Kogsbølle, begyndte i 1868 forhandlingen af Carlsberg øl, aftappet fra deres udsalg i Hahns Bastion.

I 1869 købes grundstykket liggende parallelt med brygger J.C. Jacobsens have og ved siden af hovedindgangen til Gamle Carlsberg og her opførtes en mineralvandsfabrik, såvel som en aftapningsanstalt for Gl. Carlsberg øl. I 1880 udvides anlægget med Bryggeriet Alliance, som blev landets første porterbryggeri. Initiativtagere er Edvard Blad, tømrermester Harald Hartvig Kayser, apo­teker Sprechelsen og maskinfabrikant Hüttemeier. Arnold Fraenkel blev inspektør på bryggeriet.

Ved etableringen af De forenede Bryggerier i 1891 indtræder bryggeriet, imens aftapningsanstalt og mineralvandsfabrik afhændes til Gl. Carlsberg. Carlsberg indstiller aftapningen af øl i 1905 i forbindelse med indvielsen af Carlsbergs nye tapperi på Vesterfælledvej.

I forbindelse med De forenede Bryggeriers konsolidering af produktionen på stadigt færre anlæg indstilles produktionen og ejendommen afhændes til Carlsbergfondet i 1913.[1]

Grundens efterfølgende brug[redigér | rediger kildetekst]

Fra 1922-27 opfører Carlsberg en ny ejendom, betegnet Tap E, på grunden.[2]

Uddybende Uddybende artikel: Carlsberg Byen

Grunden indgik herefter i Carlsberg Bryggerierne og efterhånden som bryggeriområdet udvides ender grunden inde på det lukkede område uden adgang for offentligheden. Området blev igen tilgængeligt for offentligheden ved åbningen af området i 2009.[3]

Tidslinje for Bryggeriet Alliance
1869 Mineralvandsfabrikken og aftapningsanstalten Alliance opføres syd for Gl. Carlsberg
1880 Mineralvandsfabrikken og aftapningsanstalten Alliance udvides med bryggeri
1891 Alliance deles, så mineralvandsfabrikken og aftapningsanstalten overgår til Gl. Carlsberg, mens bryggeriet bliver en del af De forenede Bryggerier
Samlet Carlsberg tidslinje

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Karl Meyer – De forenede Bryggerier 1891-1916 – L. Levinson Junr., København
  2. ^ "Carlsberg Byens historieside om Tap E området". Arkiveret fra originalen 23. maj 2010. Hentet 4. december 2009.
  3. ^ Annoncering af områdets åbning (Webside ikke længere tilgængelig)

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Denne artikel om en bygning eller et bygningsværk kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.

Koordinater: 55°39′55″N 12°32′02″Ø / 55.66528°N 12.53389°Ø / 55.66528; 12.53389