Budtz Müller

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Selvportræt af Budtz Müller

Bertel Christian Budtz Müller (26. december 1837 i Mariager30. december 1884 i København) var en dansk fotograf.

Budtz Müller var uddannet farmaceut og blev 1859 ansat på Svaneapoteket i København hos Alfred Benzon, men gjorde karriere som fotograf i København, hvor han blev en efterspurgt portrætfotograf. Han havde atelier i Bredgade (da Norgesgade) 21 og var kgl. dansk, norsk og svensk hoffotograf.

Ludvig Offenberg overtog i 1884 Budtz Müllers forretning og videreførte den nogle år i Müllers navn. Efter nogle års forløb valgte han dog at åbne sit eget atelier på Frederiksberg. En anden ansat hos Müller var Johan Thorsøe.

Forretningen blev i stedet videreført som kunsthandel og rykkede til gadens nr. 29, hvor bygningen opført i nationalromantisk stil i 1905 stadig ligger og meddeler firmaets navn hugget i granitfacaden. Bygningen er tegnet af Vilhelm Fischer.

Budtz Müller stiftede i sit testamente af 10. februar 1879 et legat, Hoffotograf Budtz-Müllers Legat, der skulle gå til understøttelse af trængende fotografer.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • H.R. Hiort-Lorenzen og F.P.G. Salicath, Repertorium over Legater og milde Stiftelser i Danmark, med Færøerne, Island, Grønland og de Vestindiske Øer: Stiftede før Udgangen af Aaret 1894, København: G.E.C. Gad 1899, bind 5, s. 122. Online

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Kunstner Stub
Denne kunstnerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi