Burlesque

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For filmen af samme navn, se Burlesque (film).
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.


Plakat fra et amerikansk burlesque show fra 1898

Burlesque eller burleske[1] er oprindelig betegnelsen for en ”grovkornet” komedie som karikerer og imiterer litteratur og musik på en seksuel afslørende vis.

Da Burlesque kom frem i 1860'erne var burlesqueshows en kombination af satire, performance art og vovet underholdning. Siden er genren blevet synonym med betydningen ”overdrevent komisk”, ”løssluppen” eller ”fantastisk”. Ordet burlesque betyder egentlig ”op og ned” og genren handler ofte om at vende sociale normer på hovedet. Det italienske ord ”burla” betyder spøg.

Burlesque slog først rigtigt igennem i 1900-tallet med navne som Josephine Baker, Mae West og Marlene Dietrich. I dag er burlesque en seksuel niche i revygrenren, som er mere udfordrende end de traditionelle varietéshows. I dag er den mest kendte burlesque performer Dita von Teese som bl.a. er blevet kendt for at danse i et kæmpe stort martiniglas. Burlesque forveksles ofte med striptease, men burlesque drejer sig ikke om selve afklædningen, og performeren har tildækket underliv og brystvorter. I sin moderne form er burlesque en kombination af showdance, striptease, stripfitness, performance art/teater og er ofte betegnet som ”Neo burlesque” (nyburlesk).

I Danmark er der i nyere tid opstået et "Neo Burlesque" miljø, med aktører der spænder lige fra showdance og storslåede temafester til det mere performance art orienterede. De fleste etablerede grupper findes i bl.a. Aarhus og København. (Bemærk at nedenstående liste ikke er komplet, men et udsnit af de mest aktive og veletablerede nyere aktører indenfor dansk burlesque, der jævnligt afholder arrangementer. Sidst opdateret 2018).

Aarhus:

  • Cabaresque

København:

  • Cabaret Bohemia
  • Copenhagen Grotesque
  • Sweet Burlesque

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ http://ordnet.dk/ods/ordbog?query=burleske Ordbog over det danske sprog]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]