Buster Larsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Buster Larsen
Personlig information
Fulde navn Axel Landing Larsen
Født 1. september 1920
København, Danmark
Død 18. december 1993 (73 år)
Rigshospitalet, København, Danmark
Nationalitet Danmark Dansk
Ægtefælle Aase Norre (1943-1953, skilt)
Lizzi Ingemann (1955-1993, hans død)
Børn En søn (med Norre)
En søn (med Hannah Bjarnhof)
Tre børn (med Ingemann)
Beskæftigelse Skuespiller, cirkuskonferencier
Aktive år 1932-1993
Roller Vred dansker i Hov-hov, Oluf Larsen i Matador
Bodilpriser
Bedste mandlige hovedrolle (1981) for Jeppe på bjerget
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Axel Landing Larsen kendt som Buster Larsen (født 1. september 1920 i København, død 18. december 1993 smst) var en dansk skuespiller, der nu især er kendt fra tv-serierne Cirkus Buster (foreviget som spillefilm i 1961) og Matador, hvor han spillede den joviale grisehandler Larsen.

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Buster Larsen var søn af skibstømrer Lauritz Landing Larsen og Gerda Almida Lindahl. Allerede som seksårig fik han en lille (ukrediteret) rolle i Fy og Bi-filmen Don Quixote, og han debuterede som 12-årig på Nørrebros Teater i 1932.[1] Én af hans sange fra det år kan høres på en cd i serien Den Danske Revy. Det blev til adskillige roller i barndommen, inden han gennemførte skuespilleruddannelsen ved Det Kongelige Teaters elevskole i 1942.

Buster Larsens store gennembrud kom med tv-serien Cirkus Buster, der blev sendt i perioden 1959-61. Denne serie præsenterede folkelig underholdning med Larsen som "cirkusdirektør". Han er også kendt fra flere andre tv-roller, bl.a. som Thomas i Leif Panduros "Farvel Thomas" fra 1968, ligesom hans medvirken i satireserien Hov-hov fra 1960'erne og især hans tilbagevendende figur i form af en vred middelklassedansker, der kommenterede aktuelle forhold og altid afsluttende med udbruddet "Lorteland!" kan nævnes. I samme programserie parodierede han også Cleo, Erhard Jacobsen, Simon Spies og John Price.

Larsens gennemgående rollefigur var den lille mand, der betragtede verden, og det drev ham ind i alle underholdningsbranchens afkroge. Som et eksempel fra teatret kan nævnes hans fortolkning af titelfiguren i Jeppe på bjerget fra 1971. Han spillede også Jeppe i Kaspar Rostrups filmatisering af samme stykke fra 1981, hvilket indbragte ham Bodilprisen for bedste mandlige hovedrolle. Det blev til en lang række teaterroller og revydeltagelse, ikke mindst i Stig Lommers Hornbækrevyen samt Cirkusrevyen. Han var en skattet visesanger, både med revyviser og materiale fra andre sammenhænge.

Buster Larsen var gift to gange: Med skuespilleren Aase Norre 1943-53 (parret fik et barn) og danserinden Lizzie Ingemann fra 1955 frem til sin død (parret fik tre børn). Endvidere var han far til Hannah Bjarnhofs søn Michael Bjarnhof.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Blandt de film han medvirkede i kan nævnes:

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Leif Plenov: Bogen om Buster Larsen. Forlaget Holkenfeldt, 2002.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Hedegaard, Jan (18. oktober 2002). "Busters verden". Berlingske. Hentet 15. marts 2018. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Priser
Foregående:
Allan Olsen
for Johnny Larsen
Bodilprisen for bedste mandlige hovedrolle
1981
for Jeppe på bjerget
Efterfølgende:
Otto Brandenburg
for Gummi-Tarzan
Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpgArtiklen om skuespilleren Buster Larsen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.