C.N. Rosenkilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Christian Niemann Rosenkilde i 1850'erne
Foto: Edvard Meyer

Christian Niemann Rosenkilde (8. januar 1786 i Slagelse12. november 1861 i København) var en dansk skuespiller, far til Georg og Adolph Rosenkilde.

Han havde speciale i det komiske rollefag (Corfitz i Barselstuen af Holberg, Trop i Recensenten og Dyret af Heiberg). Han var fader til den komiske skuespillerinde Julie Sødring. Christian Niemann Rosenkilde blev student i 1804 og var huslærer, kordegn, lærer og kantor i Århus. Han blev antaget på Det Kongelige Teater i 1815 og debuterede i 1816.

Rosenkildes komiske sans viste sig ikke blot på scenen, men også uden for den. Fra hans "vrøvleroman" (som kunne ses som en forløber for Storm P.), citeres f.eks. "'Ingenlunde', svarede Værten stiltiende".

Rosenkilde udgav ugeskriftet Brevduen (1818-1829).

Hans datter fortæller, at Arveprinsesse Caroline en dag standsede Rosenkilde på en befærdet gade og spurgte (højt, da hun var noget tunghør): "Er det sandt, at Heiberg drikker?", hvortil skuespilleren svarede "Ja, ligesom Deres kongelige Højhed og jeg, naar han er tørstig!"

Kilde/henvisning[redigér | redigér wikikode]

  • Danske Stormænd fra de seneste aarhundreder af L F La Cour og Knud Fabricius

Denne artikel stammer oprindelig fra Lexopen. Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af en anden tekst, bedes skabelonen venligst fjernet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Skuespiller Stub
Denne skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi