CMYK

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
De tre grundfarver i CMYK-systemet.

CMYK (udtales smyk) er et farvesystem som tager udgangspunkt i primærfarverne cyan, magenta og yellow (gul) samt Key color (kulsort) og er det mest anvendte system inden for trykkerimaskiner og printere. Alle farver inden for CMYK-skalaen angives med procentuel mætning af farverne. F.eks. vil sekundærfarven klar rød bestå af: Cyan=0%, Magenta =100%, Yellow=100%, Key color=0%. En CMYKs gamut er mindre end menneskets øjnes gamut.

I modsætning til RGB, som er opbygget af lys og dermed et additivt farvesystem, er CMYK et subtraktivt farveblandingssystem. Dvs. blander man de tre primærfarver; cyan, magenta og gul på en hvid baggrund (papir) får man farven sort. Man kan således klare sig med de tre primærfarver, hvilket kaldes et CMY-farvesystem. I praksis har man dog erstattet det med en kulsort (Key color), fordi det øverste af de tre farvelag vil være tydeligere end de underliggende lag, og hvis man ikke tager hensyn til dette forhold, så får man en grå i stedet for en ren sort.

Se også

Kilde

  • Elvekjær, F. et al: Fysikkens Verden 2, side 83-85 i kapitlet Subtraktiv farveblanding, 1989, Gjellerup & Gad, ISBN 87-13-03508-8
ArtikelstumpSpire
Denne artikel om en farve er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.