CSMA/CA

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgMaskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Denne sides indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.

CSMA/CA (Carrier Sense – Multiple Access with Collision Avoidance) Fra:Computer Networking: A Top-Down Approach.[1]
Inspireret af den store succes af Ethernet og dens random access protocol, da brugte designerne af 802.11 (bedre kendt som WiFi) en random access protokol til 802.11 trådløst LAN. Denne random accesss protokol er refereret til som CSMA med kollisions undvigelse, eller bare som CSMA/CA. CSMA i CSMA/CA står for ”carrier sense multiple access”. Med det menes der, at hver station fornemmer kanalen før den transmitterer, og undgår derved at transmittere når kanalen synes at være optaget. Selvom både Ethernet og 802.11 bruger carrier-sensing access, da har de to MAC protokoller vigtige forskelligheder. Der vil her fokuseres på CSMA/CA 802.11 MAC protokollen.

Kollisions undvigelse[redigér | redigér wikikode]

Først og fremmest, i stedet for at bruge kollisions opdagelse, da bruger 802.11 kollisions undvigelses teknikker. For det andet, fordi der er en relativ høj bit fejl rates af trådløse kanaler, da bruger 802.11 et link-lags kvitterings/retransmissions ordning. Dette forkortes som ARQ. Forklaringen på dette kommer lidt længere nede. Derudover, da implementerer 802.11 MAC protokollen ikke kollisions opdagelse, og dette er på grund af to meget vigtige grunde:

  • Evnen til at opdage kollisioner kræver at man har evnen til at sende (stationens eget signal) og modtage (at være i stand til at se om en anden station også transmitterer) på samme tid. Fordi styrken af det modtagne signal som regel er sammenlignet til styrken på en 802.11 adapter, da er det dyrt at producere hardware som kan opdage kollisioner.
  • Selv hvis adapteren kunne transmittere og lytte på samme tid, så ville den stadig ikke være i stand til at opdage alle kollisioner, på grund af det skjulte terminal problem og fading.


Kvitteringer[redigér | redigér wikikode]

Fordi 802.11 trådløst LAN ikke bruger kollisions opdagelse, da betyder det, at når en station begynder at transmittere en frame, så transmitterer den HELE framen. Det vil sige at når man først har startet en transmission er der ingen måder hvorpå man kan stoppe den igen. Som man måske allerede går ud fra, så når man transmitterer en frame når kollisioner er fremherskende kan det i særdeleshed forringe en multiple access protokols ydeevne. For at mindske sandsynligheden for kollisioner, da beskæftiger 802.11 sig med adskillige kollisionsforebyggende teknikker, som vi vil kigge kort på. Før man overvejer kollisions undvigelse bliver man nødt til at undersøge 802.11 link-lags kvitteringsordning. Når en station i et trådløst LAN sender en frame, da kan framen ikke nå destinations stationen intakt, og dette på grund af en række forskellige årsager. For at behandle denne ikke-ubetydelige chance for fiasko, 802.11 MAC protokollen bruger link-lags kvitteringer. Når destinations stationen modtager en frame, der passerer CRC, da venter den i et lille tidsrum kendt som Short Inter-frame Spacing (vi vil referere til disse som SIFS) hvorefter den sender en kvitterings frame tilbage. Hvis den transmitterende station ikke modtager kvitteringen indenfor en given mængde tid, da antager den, at der er sket en fejl, hvorefter den gensender framen ved hjælp af CSMA/CA protokollen for at få adgang til kanalen. Hvis en kvittering ikke er modtaget efter et bestemt antal at transmissioner, da opgiver den transmitterende stationen og lader framen være.

Redegørelse for CSMA/CA protokollen[redigér | redigér wikikode]

Efter at have redegjort for hvordan 802.11 bruger link-lagets kvitteringer, da kan vi gå videre til at beskrive 802.11 CSMA/CA protokollen. Antag, at en station (en trådløs station eller en AP (access point)) har en frame den skal transmittere.

  1. Hvis stationen fornemmer at kanalen ikke er optaget, da sender den sin frame efter et kort tidsrum, bedre kendt som Distributed Inter-frame Space (vi vil referere til disse som DIFS).
  2. Ellers vil stationen vælge en tilfældig backoff værdi ved brug af binær eksponentiel backoff, og tæller derefter til værdi ned når kanalen synes ikke at være optaget. Imens at kanalen fornemmes at være optaget, da fryser tællerens værdi, så den ikke tæller ned.
  3. Når tælleren når nul (dette kan kun ske når kanalen fornemmes ikke at være optaget), da transmitterer stationen hele framen og venter derefter på en kvittering.
  4. Hvis en kvittering er modtaget, da ved den transmitterende station at dets frame er blevet korrekt modtaget ved den modtagende station. Hvis stationen har en anden frame at sende, da begynder den CSMA/CA protokollen ved trin nummer 2. Hvis kvitteringen ikke blev modtaget, den transmitterende station går til backoff fasen i trin nummer 2, med en tilfældig værdi valgt fra et større interval.Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Kurose, James F.; Ross, Keith W., Computer Networking (5th udgave), Pearson Education, ISBN 0-13-607967-9. 


Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.