Caesarea Maritima

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Havnen ved Caesarea
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Caesarea.

Caesarea Maritima (oldgræsk: Παράλιος Καισάρεια, Parálios Kaisáreia) (eller Caesarea Palæstina fra år 133 e.Kr.) var en antik havneby i det nuværende Israel, som oprindeligt hed Pyrgo Strato (Stratons fyrtårn) og var grundlagt af fønikerne. Byen blev udbygget af Herodes den Store omkring år 25-13 f.Kr. som gav den navnet Caesarea Maritima for at ære den romerske kejser. Stedet, som ligger ved den israelske middelhavskyst mellem Tel Aviv og Haifa, kaldes i dag Horbat Qesari.

Herodes udbyggede byen betydeligt med flere teatre, et kejsertempel og en stor kunstig havn. Store dele af bygningerne er bevaret for eftertiden. Byen blev i år 6 e.Kr. regeringsby for den romerske provins Iudaea, og der blev udstationeret en stor garnison af romerske soldater i byen. Byen havde også stor betydning i den tidligste kristendoms historie. Paulus besøgte den og sad til sidst som fange i byen. Senere grundlagde Origenes et kristent lærdomscenter i byen. Byen kom under arabisk overherredømme fra 1001 og blev ødelagt i 1265.

Byen er blevet beskrevet i detaljer af den jødiske forfatter og historiker Josefus i det første århundrede (De jødiske antikviteter XV.331ff; Den Jødiske Krig I.408ff).

Historie[redigér | redigér wikikode]

Moskeen i Caesarea Maritima
Rester af den antikke romerske akvadukt
Amfiteatret i Caesarea

Romersk styre[redigér | redigér wikikode]

Herodes byggede sit palads ud mod havet med en dekorativ basin omringet af søjlegange. I år 6 blev byen regeringsby og det officielle hjemsted for den romerske statholder. Ruiner efter administrationsbygningerne bygget af Herodes er stadig synlige som bymuren og en middelalderkatedral fra korsfarertiden.

Arkæologiske udgravninger i 1950'erne og 1960'erne afdækkede rester fra forskellige perioder. Specielt interessant var et stort kompleks af korsfarerforskansninger og et romersk amfiteater. Et tempel dedikeret til Caesar; en hippodrom ombygget til et amfiteater i det andet århundrede; en udhugget limsten med den eneste sekulære reference til Pontius Pilatus;[1] en akvædukt som bragte vand fra foden af Karmelbjerget; en bymur; en 60 meter bred mole mod syd og vest, havnen var en af de største i det østlige Middelhav. Byen voksede hurtigt og blev den største by i Judæa med omkring 125.000 indbyggere på et 3,7 kvadratkilometer stort bebygget område.

I år 66 e.Kr. var der en massakre i byen, og ødelæggelsen af synagogen medvirkende til udbruddet af den første jødisk-romerske krig.[2]

Kristen indflydelse[redigér | redigér wikikode]

Efter det jødiske oprør under Simon bar Kokhba, som endte i ødelæggelsen af Jerusalem, blev Caesarea center for de kristne i Palæstina. Der er først optegnelser af biskopper i byen fra slutningen af det andet århundrede, hvor der blev holdt et kirkemøde angående fejringen af påsken. I det tredje århundrede skrev Origenes sin Hexapla og andre eksegetiske og teologiske værker, mens han boede i byen. Eusebius var ærkebiskop i byen fra 315-318.

Den ældste bevarede kirke fra byen er fra det sjette århundrede. Det er en kirke indviet til en ukendt helgen, der led martyrdøden. Kirken blev bygget direkte oven på et romersk tempel, en udbredt praksis i datiden. I romerriget blev hedenske templer sjældent efterladt uberørte, men blev erstattet af kristne kirker eller klostre. Siden blev kirken revet ned og der blev opført en moske på stedet. Arkæologer har blandt andet fundet rester af kristne kors i den ældste bevarede kirke på stedet.

Pga. Origenes og især den lærte presbyter Pamfilus af Caesarea, en ihærdig bogsamler, blev der grundlagt en teologisk uddannelse i byen, som vandt et ry for at have det bedst udstyrede kirkelige bibliotek i datiden, med over 30.000 manuskripter. Flere større teologer har studeret her: Gregor af Nazianz, Basileios den Store og Jeronimus.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:

Koordinater: 32°30′00″N 34°53′59″Ø / 32.5°N 34.899722222222°Ø / 32.5; 34.899722222222