Campo de' Fiori

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Statue af Giordano Bruno på Campo de' Fiori.

Campo de' Fiori (omtrent: Blomsterfeltet, eller Blomsterengen – misvisende er navnet blevet opfattet som Blomstermarkedet, fordi pladsen i dag huser et marked, som blandt andet sælger blomster. Men i virkeligheden stammer navnet fra overgangen mellem middelalder og renæssancen, den gang pladsen var en blomstereng i udkanten af bebyggelsen.) er en plads i det centrale Rom, i bydelen Parione, øst for Tiberen.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I det gamle Rom var dette et ubebygget og ubrugt område mellem Pompeius' teater og Tiberen, som ofte blev oversvømmet. Selv om Orsini familien etablerede sig på sydflanken af området i 1200-tallet forblev det uudviklet frem til 1400-tallet.

Den første kirken i pladsens nærhed blev byget under pave Bonifatius IXs pontifikat (1389–1404), Santa Brigida a Campo dei Fiori. Den svenske Birgitta af Vadstena, helligkåret af Bonifatius IX, havde længe levet og døde også der, altså indtil datidens Campo de' Fiori.

Da bydelen senere blev udviklet blev Birgittakirken afskåret fra den krympede Campo de' Fiori og ligger nu mod Piazza Farnese.

I 1456, under pave Callixtus III, sørgede kardinal og pavelig camerlengo Ludovico Trevisano for brolægning af området som del af et større projekt for at forbedre bydelen Parione. I samme forbindelse blev der foretaget mange andre udbedringer og området fik flere vigtige bygningsværker, om end ikke direkte ind mod dagens plads. Orsiniernes plads blev ombygget, og det statelige renæssancebygningsværk Palazzo della Cancelleria, bygget og udsmykket af Andrea Bregno og Donato Bramante, ligger ud mod Campo de' Fiori. Dette paladset har siden 1929 været et af Vatikanstatens ekstraterritoriale områder i Rom; det huser centrale vatikanske retsinstanser.

Detalje af Giordano Bruno-statuen.

Offentlige henrettelser fandt sted på Campo de' Fiori fra senmiddelalderen af.

Campo de’ Fiori.
Markedet på Campo de’ Fiori.

Midt på pladsen blev der i 1889 opstillet en bronzestatue af dominikaneren og filosoffen Giordano Bruno, som blev brændt som kætter her torsdag den 17. februar 1600. For at spare ham for nogle af smerterne blev en pose krudt hængt rundt om han hals, sådan at han døde af eksplosionen frem for af at blive brændte sagte. Selv om det er ubestridt at han blev henrettet som kætter efter en retssag ledet af inkvisitionen, er det faktisk noget uklart hvad nøjagtigt dette kætteri bestod i; retsdokumenterne er gået tabt. Bare et sammendrag er kendt; det blev genfundet i 1940.[1]

Statuen var særlig frimurermesteren og billedhuggeren Ettore Ferraris værk. Han ledet den mægtige loge Grande Oriente d'Italia. Statuen blev påsat som et svar fra frimurerne på den pavelige encyklika Humanum genus af 20. april 1884, hvor pave Leo XIII fremstiller frimureriet som ødelægger af Guds rige. På denne tid var den katolske kirke og frimurerlogen intens strid mellem Den katolske kirkes læreembede og frimureriet. Det var i sin tid stor strid i byen om denne statuen.

En international komite havde siden 1885 arbejdet for at en sådan statue skulle rejses. Den bestod blandt andet af Victor Hugo, Herbert Spencer, Ernest Renan, Ernst Haeckel, Henrik Ibsen og Ferdinand Gregorovius.[2][3]

La Terrina.

Nedrivningen af flere bygninger i 1858 udvidede Campo de' Fiori igen, og siden 1869 har det været et grønsags- og fiskemarked i den nye del af pladsen hver morgen. En gammel fontæne, kaldet "la Terrina" (suppetallerkenen), som tidligere tjente til at forsyne kvæg med vand, blev flyttet til pladsen i 1889, og bruges til at forsyne blomsterne med vand. Den har inskriptionen FA DEL BEN E LASSA DIRE ("Gør vel og lad dem snakke").

I 1869 blev blomstermarkedet på Piazza Navona et stykke længere nord i Roms indre by lukket, og blomsterhandelen flyttede da over til Campoen, hvor der før havde vært et hestemarked to dage om ugen. Det er en udbredt fejlopfattelse at pladsens fik sit navn på dette tidspunkt, da navnet stamme fra middelalderen, hvor der voksede blomster på området.

I dag er plassen også marked for madvarer.

Cinema Farnese ved pladsen er en af Roms traditionsrigeste biografer. Det ligger nu en række barer, værsthuse og vinlokaler i området.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Angelo Marcati (red.): «II Sommario del Processo di Giordano Bruno, con appendice di Documenti sull'eresia e l'inquisizione a Modena nel secolo XVI», i Studi e Testi, vol. 101.
  2. ^ Alan Powers, Bristol Community College, Campania Felix: Giordano Bruno’s Candelaio and Naples – websted besøgt 27. maj 2007 – web.archive.org besøgt 18. marts 2005 revisjonen.
  3. ^ Hans-Volkmar Findeisen: „Gegenpapst und Designer des Darwinismus“ – Wer kennt heute eigentlich noch Ernst Haeckel? (på tysk) – websted besøgt 27. maj 2007

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 41°53′44″N 12°28′19″Ø / 41.89566378°N 12.47204654°Ø / 41.89566378; 12.47204654