Canadisk los

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Canadisk los
Loskilling Foto: Steve Jurvetson, Menlo Park, USA
Loskilling
Foto: Steve Jurvetson, Menlo Park, USA
Bevaringsstatus

Ikke truet (IUCN 3.1)
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Rygstrengsdyr)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Carnivora (Rovdyr)
Familie Felidae (Kattefamilien)
Slægt Lynx (Los-slægten)
Art L. canadensis

Kerr, 1792
Kort
Udbredelsesområde for den canadiske los
Udbredelsesområde for den canadiske los
Hjælp til læsning af taksobokse

Canadisk los (latin: Lynx canadensis) er et rovdyr i kattefamilien. Den canadiske los er udbredt i det nordlige USA, det meste af Canada og i store dele af Alaska. Den minder meget om europæisk los, men er fysisk mindre.

Canadisk los har tæt sølvgrå/brun pels som kan have sorte markeringer. Gennemsnitsvægten er cirka 11 kg. Kropslængden er normalt 80-105 cm og skulderhøjden cirka 60 cm hos voksne dyr. Hannen bliver større end hunnen.

Den canadiske los er kendt for at vandre, og en enkelt hanlos (med betegnelsen BC-03-M-02) blev indfanget i British Columbia i 2003 og udsat i Colorado, hvorfra han forsvandt i 2007. I januar 2010 blev han fundet i en fælde i Alberta efter således at have vandret de 2000 kilometer fra Colorado.[1][2]

Underarter[redigér | rediger kildetekst]

Det regnes med tre underarter. Den såkaldte Newfoundlandlos (L. c. subsolanus) er fysisk større end de to fastlandslosser. Den såkaldte arktiske los (L. c. mollipilosus ) har brunere, tættere, blødere og mere ulden pels end den almindelige canadiske los (L. c. canadensis). Hovedskallen er desuden smallere, højere og noget mere buet.


Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Los med hjemve satte verdensrekord Arkiveret 13. april 2010 hos Wayback Machine, Jyllands-Posten
  2. ^ Canadian wildcat makes 2,000-kilometre trek home Arkiveret 13. april 2010 hos Wayback Machine, Randy Boswell, Canwest News Service