Canadisk los

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Canadisk los
Loskilling Foto: Steve Jurvetson, Menlo Park, USA
Loskilling
Foto: Steve Jurvetson, Menlo Park, USA
Bevaringsstatus
Status iucn3.1 LC da.svg
Ikke truet (IUCN 3.1)
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Rygstrengsdyr)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Carnivora (Rovdyr)
Familie Felidae (Kattefamilien)
Slægt Lynx (Los-slægten)
Art L. canadensis

Kerr, 1792
Kort
Udbredelsesområde for den canadiske los
Udbredelsesområde for den canadiske los
Hjælp til læsning af taksobokse

Canadisk los (latin: Lynx canadensis) er et rovdyr i kattefamilien. Den canadiske los er udbredt i det nordlige USA, det meste af Canada og i store dele af Alaska. Den minder meget om europæisk los, men er fysisk mindre.

Canadisk los har tæt sølvgrå/brun pels som kan have sorte markeringer. Gennemsnitsvægten er cirka 11 kg. Kropslængden er normalt 80-105 cm og skulderhøjden cirka 60 cm hos voksne dyr. Hannen bliver større end hunnen.

Den canadiske los er kendt for at vandre, og en enkelt hanlos (med betegnelsen BC-03-M-02) blev indfanget i British Columbia i 2003 og udsat i Colorado, hvorfra han forsvandt i 2007. I januar 2010 blev han fundet i en fælde i Alberta efter således at have vandret de 2000 kilometer fra Colorado.[1][2]

Underarter[redigér | rediger kildetekst]

Det regnes med tre underarter. Den såkaldte Newfoundlandlos (L. c. subsolanus) er fysisk større end de to fastlandslosser. Den såkaldte arktiske los (L. c. mollipilosus ) har brunere, tættere, blødere og mere ulden pels end den almindelige canadiske los (L. c. canadensis). Hovedskallen er desuden smallere, højere og noget mere buet.


Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Los med hjemve satte verdensrekord Arkiveret 13. april 2010 hos Wayback Machine, Jyllands-Posten
  2. ^ Canadian wildcat makes 2,000-kilometre trek home Arkiveret 13. april 2010 hos Wayback Machine, Randy Boswell, Canwest News Service