Carl Andreas Rames

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Carl Andreas Rames

Carl Andreas Rames.jpg

Personlig information
Født 18. april 1809Rediger på Wikidata
Død 17. november 1869 (60 år)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Carl Andreas Rames (født 18. april 1809 i København, død 17. november 1869) var en dansk industridrivende.

Rames var født i København, hvor hans fader, Ferdinand Rames, var blikkenslagermester og major i Borgervæbningen. Han skulle være blikkenslager som faderen, og anden undervisning end værkstedets tænktes der ikke på, før han selv, 11 år gammel, forlangte at komme i en skole. Da han var blevet svend, rejste han til udlandet og opholdt sig bl.a. flere år i Mexico. Ved sin hjemkomst herfra medbragte han tre sømmaskiner og fik 1839 fem års eneret til at forfærdige søm på dem. 1840 gik han i kompagni med bøssemager Johan Frederik Hansen, og nu kom der fart i sømfabrikationen. Der blev, for at skaffe godt jern til den, anlagt et jernvalseværk ved Karlskrona i Blekinge, ja man forsøgte at oprette filialer af fabrikken i Nordtyskland, men de lykkedes dog ikke. Rames interesserede sig stærkt for afholdelsen af en nordisk industriudstilling i København og blev i den anledning formand i Industriforeningen 1865, men af helbredshensyn trak han sig tilbage som sådan i 1868, og inden udstillingen kom (1872), afgik han ved døden (17. november 1869).

20. maj 1851 havde han ægtet Julie Martine Kofod (1820 – 28. juli 1862), datter af præsten Børge Poscholan Kofod.

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905); .
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.