Carl Andreas Rames

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Carl Andreas Rames

Carl Andreas Rames (født 18. april 1809 i København, død 17. november 1869) var en dansk industridrivende.

Rames var født i København, hvor hans fader, Ferdinand Rames, var blikkenslagermester og major i Borgervæbningen. Han skulle være blikkenslager som faderen, og anden undervisning end værkstedets tænktes der ikke på, før han selv, 11 år gammel, forlangte at komme i en skole. Da han var blevet svend, rejste han til udlandet og opholdt sig bl.a. flere år i Mexico. Ved sin hjemkomst herfra medbragte han tre sømmaskiner og fik 1839 fem års eneret til at forfærdige søm på dem. 1840 gik han i kompagni med bøssemager Johan Frederik Hansen, og nu kom der fart i sømfabrikationen. Der blev, for at skaffe godt jern til den, anlagt et jernvalseværk ved Karlskrona i Blekinge, ja man forsøgte at oprette filialer af fabrikken i Nordtyskland, men de lykkedes dog ikke. Rames interesserede sig stærkt for afholdelsen af en nordisk industriudstilling i København og blev i den anledning formand i Industriforeningen 1865, men af helbredshensyn trak han sig tilbage som sådan i 1868, og inden udstillingen kom (1872), afgik han ved døden (17. november 1869).

20. maj 1851 havde han ægtet Julie Martine Kofod (1820 – 28. juli 1862), datter af præsten Børge Poscholan Kofod.

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.