Carl Christian Erdmann af Württemberg-Oels

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ridder af Elefantordenen

1737
Carl Christian Erdmann af Württemberg-Oels

Personlig information
Født 26. oktober 1716 Rediger på Wikidata
Bierutów, Polen Rediger på Wikidata
Død 14. december 1792 (76 år) Rediger på Wikidata
Oleśnica, Polen Rediger på Wikidata
Nationalitet Tysk-romerske rige Tysk
Far Christian Ulrich II, hertug af Württemberg-Wilhelminenort Rediger på Wikidata
Ægtefælle Grevinde Marie Sophie Wilhelmine af Solms-Laubach Rediger på Wikidata
Barn Frederikke Sofie Charlotte Auguste, prinsesse af Württemberg-Oels Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Aristokrat Rediger på Wikidata
Arbejdssted Wrocław Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Dannebrogordenen,
Den Sorte Ørns Orden Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Carl Christian Erdmann, hertug af Württemberg-Oels (født 25. oktober 1716, død 14. december 1792) var en tysk fyrste, der blev dansk general. Han var hertug til Hertugdømmet Oels i Schlesien. Han lod det stadig eksisterende Württembergske Palæ i Slotsholmsgade 10, København opføre ved arkitekten Johann Adam Soherr.

Han var en søn af hertug Christian Ulrich 2. af Württemberg-Wilhelminenort, der havde gjort tjeneste i Danmark som oberst, og Charlotte Philippine født grevinde von Redern. Han blev født 25. oktober 1716 og opdraget i Stuttgart. I en alder af 21 år kom han 1737 her til landet og blev samme år generalmajor af Infanteriet og Ridder af Elefanten.Året efter blev han Ridder af l'union parfaite og kommandør for Livgarden, samtidig med at der desuden sikredes ham en meget stor årlig indtægt. Han var en af de mange småfyrster, som søgte til Danmark i det 18. århundrede, og som hørte til hoffets intimeste omgangskreds. Efter et mislykket frieri i 1740 til dronningens søster, enkefyrstinde Sophie Caroline af Ostfriesland, blev han året efter gift med Marie Sophie Wilhelmine grevinde af Solms-Laubach. Det unge par boede på Frydenlund ved Vedbæk, hvor de ofte modtog majestæterne og selv deltog i alle de vigtigste begivenheder ved hoffet, især jagter og tafler, for hvilke glæder prinsen skal have næret stor tilbøjelighed. Da hans farbroder hertug Carl Friedrich overlod ham Hertugdømmet Oels 1744, rejste han til Tyskland, men vendte kort efter tilbage. Efter Christian 6.'s død søgte han sin afsked, og efter at have modtaget denne som generalløjtnant 1747 forlod han landet og gik i preussisk tjeneste. Han døde 1792 som den sidste mand af linjen Württemberg-Oels; hans eneste datter bragte hertugdømmet til sin ægtefælle, Friedrich August af Braunschweig-Wolfenbüttel.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

MilitærSpire
Denne militærrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi