Carl Emil Dahlerup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Carl Emil Dahlerup

Personlig information
Født 31. oktober 1813 Rediger på Wikidata
Hillerød, Danmark Rediger på Wikidata
Død 21. juli 1890 (76 år) Rediger på Wikidata
Odense, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Hillerød Kirkegård Rediger på Wikidata
Politisk parti Højre (1848–1866) Rediger på Wikidata
Søskende Lars Dahlerup,
Ludvig Dahlerup,
Christian Dahlerup,
Edvard Dahlerup,
Hans Dahlerup,
Valdemar Dahlerup Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Embedsmand, politiker Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Kommandør af egekroneordenen,
Kommandør af Dannebrog (1867),
Dannebrogordenens Hæderstegn (1862) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Carl Emil Dahlerup (født 31. oktober 1813 i Hillerød, død 21. juli 1890 i Odense) var en dansk embedsmand. Han havde examen artium fra 1831, og var cand.jur. fra 1836. Han var fogedfuldmægtig i Hillerød 1836–1841, regnskabsleder i Odense 1841–1849, kommandant og amtmandFærøerne 1849–1861, og herredsfoged i Danmark fra 1861. Dahlerup var medlem af Landstinget for Færøerne 18551863 som uafhængig.

Familie[redigér | rediger kildetekst]

Han var af embedsmandsslægten Dahlerup fra Jylland som søn af tjenestemand i vejvæsenet, hospitalsforstander og postmester Hans Jensen Dahlerup og hustru Vilhelmine Marie Birch. Broderen Verner Dahlerup blev professor i nordiske sprog, og flere af de andre brødre blev præster og jurister. Søsteren Sophie var gift med overlæge og professor i medicin Ole Bang. Moderen var søster til faderens første hustru, Sophie Marie Birch, som døde i 1799. Fra faderens første ægteskab havde Carl flere halvsøskende.

Han giftede sig i 1850 med Anna Cathrine (Tine) Lucie Schram. Hun var datter af den norskfødte Andreas Lorentzen Schram, som i kaldet som hjælpepræst ved det københavnske døvstummeinstitut blev den første i Danmark til at føre døvstumme elever frem til konfirmationen; senere fik han en mismodig tilværelse som sognepræst på Sejerø. Carl og Tine fik to børn: Sønnen Vilhelm Dahlerup blev officer i Den Kongelige Livgarde. Datteren Oluffa blev gift med fabrikant Søren Christian Brandt i Odense, og drev Brandts Klædefabrik videre efter hans død i 1905, og blev således en betydelig forretningskvinde. En biografi om Oluffa som også skildrer opvæksten på Færøerne og forholdet til faderen, blev udgivet af hendes oldebarn Charlotte Langkilde i 2016.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]