Carl Rasmussen (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Carl Rasmussen
Jens Erik Carl Rasmussen 1869 by Peter Most.jpg
Carl Rasmussen 1869
Foto: Peter Most
Personlig information
Født Jens Erik Carl Rasmussen
31. august 1841Rediger på Wikidata
ÆrøskøbingRediger på Wikidata
Død 1. oktober 1893 (52 år)Rediger på Wikidata
AtlanterhavetRediger på Wikidata
Dødsårsag DrukningRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske KunstakademiRediger på Wikidata
Elev af C.V. Nielsen, Hans J. Holm, C.F. AagaardRediger på Wikidata
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Carl Rasmussen, Ved vintertid i Grønland, 1875, Nivaagaards Malerisamling.

Jens Erik Carl Rasmussen (født 31. august 1841 i Ærøskøbing, død 1. oktober 1893 (faldet over bord fra den grønlandske handels brig Peru og druknet i Atlanterhavet mellem Orkneyøerne og Shetlandsøerne) var en dansk kunstmaler, der særlig var kendt for sine Grønlands- og marinemalerier.

Biografi og uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Han var søn af skræddermester, senere kæmner Johan Aranth Rasmussen og Caroline Sophie Kaasden og den ældste af 11 børn. Som 15-årig kom han i hosekræmmerlære i København og blev udlært i 1861. I København havde han mulighed for at se mange kunstværker og i vinteren 1859-60 fik han vejledning i tegning om søndagen hos arkitekterne Hans J. Holm og C.V. Nielsen. Den følgende vinter malede han hos dyremaleren Didrik Frisch, ligeledes på søndage. Samtidig måtte han tjene til dagen og vejen, og 1861 besøgte han Skotland som skibsdreng sammen med en slægtning på et handelsskib, hvor han samtidig malede en del søbilleder. Derefter fik han det nødvendige kursus i geometrisk tegning og projektion hos Hans J. Holm og i perspektivDet tekniske Institut. Han blev optaget på friplads på Kunstakademiet i København, hvor han studerede i årene januar 1862 – april 1866. Derefter var han to vintre elev hos landskabsmaleren C.F. Aagaard, som fandt ham talentfuld. 1863 debuterede han på Charlottenborg Forårsudstilling i København med billedet Søstykke, motiv fra Skagen.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Hans første store rejse gik i 1870-71 til Grønland og han hjembragte mange forarbejder til billeder, der de følgende år skaffede ham stor anseelse. Han udstillede der efter hvert år på Charlottenborg til 1894, kun med pause 1872-74, hvor han modtog Kunstakademiets stipendium til en Europarejse. I 1872 udstillede han et større arbejde, Midnatsstemning ved den grønlandske kyst, der blev købt til malerisamlingen på Christiansborg (nu Statens Museum for Kunst).

Efter sit gennembrud flyttede han 1880 tilbage til Ærø, hvor han fik hjem og atelier i Teglgade, Marstal. Han var i mellemtiden blevet gift med sin kusine, Anna Egidia. Parret fik otte børn.

Han malede også vægprydelser til de ærøske stuer og den store altertavle i Marstal Kirke Jesus stiller stormen på søen, som han malede i 1880-81 med navngivne borgere fra byen som modeller.

Carl Rasmussen druknede 1893 i Atlanterhavet på vej hjem fra Grønland, da han faldt over bord fra briggen Peru, sandsynligvis mens han malede. Rorsmanden var den sidste, der havde set ham stående agter med sit staffeli. Hans malerier er blandt andet udstillet på Marstal Søfartsmuseum, Svendborg Museum og på Christiansborg Slot.

Carl Rasmussens liv bliver skildret i Carsten Jensens roman 'Sidste rejse' fra 2007. På Marstal Søfartsmuseum er udstillet mere end 50 malerier samt adskillige skitser af Carl Rasmussen, flest søstykker, men også mange grønlandsstykker og enkelte ærøske partier.

Gengivelser[redigér | redigér wikikode]

Der findes et tegnet selvportræt fra 1865 og et malet fra 1886. Xylografi af Carl Poulsen fra 1884. Fotografier af bl.a. Peter Most, det ene fra 1869.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]