Carl Schenstrøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Carl Schenstrøm
Carl Schenstrøm (t.v.) i still fra filmen Kys, Klap og Kommers (1929)
Personlig information
Fulde navn Karl Georg Harald Schenstrøm
Andre navn(e) Fyrtårnet
Født Karl Georg Harald Schenstrøm Rediger på Wikidata
13. november 1881
København, Danmark
Død 10. april 1942 (60 år)
København, Danmark
Gravsted Bispebjerg Kirkegård Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Rediger på Wikidata
Forældre Harald Schenstrøm
Ægtefælle Ellen Marta Vilhelmine Butzkowsky (1884-1964)
Beskæftigelse Filmskuespiller, teaterskuespiller, filminstruktør, skuespiller Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Filmoptagelse af Schenstrøm sammen med Harald Madsen (Bivognen) under besøg i Amsterdam i 1924.

Carl Georg Harald Schenstrøm (f. Karl 13. november 1881 i København10. april 1942 smst) var en dansk skuespiller, som har medvirket i et væld af danske stumfilm, men er i dag er bedst kendt for sin rolle som Fyrtårnet i komikerduoen Fyrtårnet og Bivognen.

Han blev født i en gammel artistfamilie; bedstefaren havde haft et cirkustelt på Dyrehavsbakken, som han kaldte Schenstrøms Verdensteater og Cirkus. I 1889 flyttede Carl med sin familie til Chicago i USA, hvor han kom i skole. Uheldigvis havde familien ikke meget held i Amerika, og familien vendte tilbage til Danmark allerede i 1893, efter at faren var kommet ud for en ulykke. Tilbage i Danmark kom Carl i lære som bogbinder. Som bogbinder drog han nogle år på valsen. Her mødte han en vagabond med snusket hår, langt overskæg og melankolske øjne – mange år senere blev han inspiration for Fyrtårnet. Sideløbende med håndværksuddannelsen spillede han på forskellige amatørteatre, og i 1904 blev han elev på Nørrebros Teater. Senere blev han engageret til landsturneer af et lille københavnsk teater til ussel løn.

Han havde hørt fra sine kollegaer, at man kunne tjene lidt ekstra ved at tage små biroller i film, så i 1909 begyndte han med statist- eller biroller i filmbranchen. I 1913 fik han sin første egentlige større filmrolle som førsteelsker i Kæmpedamens Bortførelse, da Lauritz Olsen var blevet syg. Men han fortsatte i et hav af mindre roller. I 1914 var Lau Lauritzen Sr. blevet ansat hos Nordisk Film. Lau lavede hovedsageligt små komiske indspilninger og fik snart blik for, hvordan den høje og ranglede Carl kunne bruges i dem. Carl indgik hurtigt i Laus trup af faste komikere og medvirkede i 1914-1919 i mere end 70 film for Nordisk Film under Lau Lauritzen. Da Lau i 1919 skiftede fra Nordisk Film til svenskejede Palladium fulgte Carl med. Kort tid efter indspillede de filmen De keder sig paa Landet – hvor de fik ideen til vagabondparret, der skulle udvikle sig til Fyrtårnet & Bivognen. Carl spillede sammen med Aage Bendixen, senere blev Aage udskiftet med Harald Madsen som Bivognen. Fy og Bi – som de også kom til at hedde – blev en overvældende international succes og solgt til hele Europa, Mellemøsten, Amerika, Kina og Japan. Samarbejdet Fy & Bi / Carl & Harald varede fra 1921 til 1940. Hans sidste film var I de gode, gamle dage fra 1940.

Efter filmkarrieren optrådte Schenstrøm bl.a. i CirkusrevyenDyrehavsbakken og turnerede i Sverige med Circus Scott.

Carl Schenstrøm var søn af blikkenslager Harald Schenstrøm. Den 29. oktober 1910 blev han gift på Frederiksberg med Ellen Marta Vilhelmine Butzkowsky (1884-1964). Carl Schenstrøm døde efter kort tids sygdom den 10. april 1942, 60 år gammel, og ligger begravet på Bispebjerg Kirkegård i København. Han havde skrevet selvbiografien Fyrtårnet fortæller som udkom i 1943.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]