Carl Schenstrøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Carl Schenstrøm
Navn Karl Georg Harald Schenstrøm
Fødselsdato 13. november 1881
Fødested København, Danmark
Dødsdato 10. april 1942 (60 år)
Dødssted København, Danmark
Statsborger DanmarkRediger på Wikidata
Forældre Harald Schenstrøm
Ægtefælle Ellen Marta Vilhelmine Butzkowsky (1884-1964)
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Karl Georg Harald Schenstrøm (13. november 1881 i København10. april 1942 smst) var en dansk skuespiller, som har medvirket i et væld af danske stumfilm, men i dag er bedst kendt for sin rolle som Fyrtårnet i komikerduoen Fyrtårnet og Bivognen.

Han blev født i en gammel kunstnerfamilie, bedstefaren havde haft et cirkustelt på Dyrehavsbakken, som han kaldte for Schenstrøms Verdensteater og Cirkus. I 1889 flyttede han med sin familie til Chicago, USA, hvor han kom i skole. Uheldigvis havde familien ikke meget held i Amerika, og familien vendte tilbage til Danmark allerede i 1893, efter at faren var kommet ud for en ulykke. Tilbage i Danmark kom Carl i lære som bogbinder. Som bogbinder drog han nogle år på valsen. Her mødte han en vagabond med snusket hår, langt overskæg og melankolske øjne – mange år senere blev han inspiration for hans rolle som Fyrtårnet. Sideløbende med håndværksuddannelsen deltog han i forskellige amatørteatre, og i 1904 kom han i elev på Nørrebros Teater. Senere blev han engageret til landsturnerer af et lille københavnsk teater, men kun til uanselige lønninger.

Han havde hørt fra sine kollegaer at man kunne tjene lidt ekstra ved at tage små biroller i filmindspilninger, så 1909 begyndte han med statist eller små biroller i filmbranchen. I 1913 fik han sin første egentlige eller større filmrolle, som førsteelsker i Kæmpedamens Bortførelse, da filmens tiltænkte rolleindehaver Lauritz Olsen var blevet syg, men han fortsatte stadig i et hav af mindre roller. I 1914 var Lau Lauritzen Sr. blevet ansat hos Nordisk Film. Lau lavede hovedsageligt små komiske indspilninger og fik snart blik for hvordan den høje og ranglede Carl kunne bruges i sådanne film. Carl indgik hurtigt i Laus trup af faste komikere og medvirkede i periode 1914-1919 i mere end 70 film for Nordisk film under Lau Lauritzen , og da Lau i 1919 skiftede fra Nordisk Film til daværende svenskejede Palladium fulgte Carl med ham. Kort tid senere indspillede de her filmen De keder sig paa Landet – hvor ideen til vagabondparret, der skulle udvikle sig til Fyrtårnet & Bivognen først så dagens lys. Carl spillede sammen med Aage Bendixen, senere blev Aage udskiftet med Harald Madsen som Bivognen. Fy og Bi – som de også kom til at hedde – blev en overvældende international succes og solgt til hele Europa, Mellemøsten, Amerika, Kina og Japan. Samarbejdet Fy & Bi / Carl & Harald varede næsten tyve år, fra 1921 til 1940. Hans sidste film var I de gode, gamle dage fra 1940.

Efter filmkarrieren optrådte Schenstrøm bl.a. i CirkusrevyenDyrehavsbakken og turnerede i Sverige med Circus Scott.

Carl Schenstrøm var søn af blikkenslager Harald Schenstrøm. Den 29. oktober 1910 blev han gift på Frederiksberg med Ellen Marta Vilhelmine Butzkowsky (1884-1964). Carl Schenstrøm døde efter kort tids sygdom den 10. april 1942, 60 år gammel, og ligger begravet på Bispebjerg Kirkegård i København. Han havde skrevet selvbiografien Fyrtårnet fortæller som udkom posthumt i 1943.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]