Carmi Gillon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Carmi Gillon

Personlig information
Født 1950 Rediger på Wikidata
Jerusalem, Israel Rediger på Wikidata
Politisk parti Kadima Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Harvard Universitet,
Det hebraiske universitet i Jerusalem,
Harvard Business School,
Haifa Universitet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Diplomat, politiker, spion Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Carmi Gillon (hebraisk: כרמי גילון, født i 1950 i Jerusalem) er en israelsk politiker og forhenværende israelsk ambassadør i Danmark.

Han aftjente sin værnepligt i et kampvogns- og senere i et artillerikorps og blev såret under den såkaldte "udmattelseskrig", der fulgte efter Seksdageskrigen i 1967.

Han blev rekrutteret til den israelske efterretningstjeneste Shin Bet i 1972, mens han studerede på Det hebraiske universitet i Jerusalem. Senere studerede han på den Nationale Forsvarsskole, hvor han tog en mastergrad i socialvidenskab og offentlig administration, hvorefter han vendte tilbage til Shin Bet, bl.a. som chef for den nordlige region af Israel. I denne funktion deltog han bl.a. i operationer i Libanon.

Gillon blev chef for Shin Bet i 1994, men gik af efter mordet på premierminister Yitzhak Rabin i 1995. Efter et par job i den private sektor blev han i 2000 direktør for Shimon Peres' Center for Fred.

Han var Israels ambassadør i København 2001-2003. Her blev han kendt for sine udtalelser om, at det var acceptabelt at benytte "moderat fysisk pres" under afhøringer af formodede terrorister, hvis det kunne stoppe terroraktioner.

I 2003 blev han valgt til borgmester i byen Mevasseret Zion, der har ca. 24.000 indbyggere.

Han bor med sin hustru, Sari, i Mevasseret Zion. De har tre børn.