Caroline Mathilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Caroline Mathilde af Storbritannien
Portræt udført af Francis Cotes i 1766
Dronning af Danmark og Norge
Kroning 1. maj 1767
Embedsperiode 1766 – 1772
Forgænger Juliane Marie af Braunschweig-Wolfenbüttel
Efterfølger Marie Sophie Frederikke af Hessen-Kassel
Ægtefælle Christian 7. af Danmark
Børn Frederik 6., Konge af Danmark
Louise Augusta, Hertuginde af Augustenborg
Fulde navn Caroline Mathilde
engelsk: Caroline Matilda
Hus Hannover
Far Frederik Ludvig, Prins af Wales
Mor Augusta af Sachsen-Gotha
Født 11. juli 1751
Leicester House, London
Død 10. maj 1775 (23 år)
Celle, Kurfyrstendømmet Hannover
Hvilested 13. maj 1775
Celle, Kurfyrstendømmet Hannover

Caroline Mathilde (engelsk: Caroline Matilda; 22. juli 175110. maj 1775[1]) var dronning af Danmark og Norge fra 1766 til 1772. Hun var datter af Frederik Ludvig, prins af Wales og søster til George 3. af Storbritannien. I 1766 blev hun gift med sin fætter Kong Christian 7. til Danmark og Norge.

Caroline Mathildes ægteskab og tid som dronning blev præget af hendes mands tiltagende sindssygdom. I 1770 indledte hun et kærlighedsforhold til kongens livlæge Johann Friedrich Struensee, der blev den egentlige magthaver i Danmark fra 1770 til 1772. Ved kuppet mod Struensee i 1772 blev hun arresteret, ægteskabet med Christian 7. blev ophævet, og Caroline Mathilde blev forvist fra Danmark. Hun tilbragte sine sidste leveår i Celle i Tyskland.

Liv

Opvækst

Caroline Mathilde som 3-årig i 1754

Caroline Mathilde blev født den 22. juli 1751 på Leicester House i London som det yngste barn af Frederik Ludvig, Prins af Wales og Augusta af Sachsen-Gotha. Hendes far var død pludseligt, cirka tre måneder før hendes fødsel.

Hun blev opdraget af sin mor på afstand af det engelske hof og blev beskrevet som naturlig og uformel. Hun satte pris på udendørs aktiviteter og ridning. Hun lærte italiensk, fransk og tysk, og blev beskrevet som en dygtig sanger med en smuk stemme.

I 1760 døde hendes bedstefar, Kong Georg 2., og Caroline Mathildes bror besteg den britiske trone som Georg 3..

Ægteskab

Caroline Mathilde og Christian 7. danser i Christiansborgs riddersal ved ballet i anledning af deres bryllup.

Som 15-årig blev Caroline Mathilde gift med sin fætter Kong Christian 7. af Danmark-Norge, der var søn af hendes fars søster Louise. Parret var blevet forlovet allerede i 1765 og blev gift den 1. oktober 1766 ved en såkaldt prokurationsvielse i Saint James's Palace i London, hvor brudens storebror var stedfortræder for Christian 7. Herefter rejste Caroline Mathilde til Danmark, hvor hun den 8. november 1766 gjorde sit indtog gennem et jublende København. Senere samme dag bekræftede de deres ægteskab ved en vielse i Christiansborg Slotskirke.

Den 28. januar 1768 fødte Dronning Caroline Mathilde på Christiansborg Slot deres formentlig eneste fælles barn, den senere Frederik 6.

Dronning

Caroline Mathilde malet af Jens Juel.
Dronning Caroline Mathilde. Dronningen red som en mand og optråde også ofte i mandsdragt, her i Dronningens Livregiments uniform.

Den unge dronning mødte i sit ægteskab en (skizofren) ægtemand og blev hurtigt meget isoleret ved hoffet. Caroline Matildes eneste rigtige ven var hendes overhofmesterinde Louise von Plessen.

Det ændrede sig, da kong Christian i 1769 fra en rejse bragte en ny livlæge Johann Friedrich Struensee med hjem. Struensee blev snart dronningens fortrolige og snart også hendes elsker. Det vakte forargelse, da prinsesse Louise Augusta blev født i 1771. Alle vidste, at Struensee var faderen. Hun gik endda under den lidet flaterende betegnelsen, la Petite Struensee. Nutidige historikere er enige i, at Struensee var faderen. Ligheden mellem dem var slående, som det ses af deres portrætter. Prinsessen lystes dog i "kuld og køn", det vil sige, at kongen anerkendte faderskabet. Det var en skæbnens ironi, at Louise Augustas datter Caroline Amalie blev dronning af Danmark ved sit ægteskab med Christian 8..

Struensee blev ved sin evne til at styre den sindssyge konge landets mægtigste mand.

Skilsmisse

Slottet i Celle hvor Caroline Mathilde tilbragte sine sidste år.

En paladsrevolutionen 17. januar 1772 anført af enkedronning Juliane Marie og arveprins Frederik styrtede Struensee og Caroline Mathilde. Dronningen blev ført i fangenskab på Kronborg, hvor hun indrømmede sit forhold til ham. 6. april 1772 blev ægteskabet ophævet, og hun blev sendt til den britiske besiddelse Hannover, hvor hun i sine sidste tre år levede i byen Celle, omgivet af sit eget lille hof.

Ved ægteskabets ophævelse beholdt Caroline Matilde sin dronningetitel, men hun mistede retten til at kalde sig dronning af Danmark og Norge. Det afholdt hende dog ikke fra – i Tyskland – fortsat at lade sig titulere af Danmark og Norge.

Hun døde af skarlagensfeber på slottet i Celle den 10. maj 1775. Hun blev begravet i Mariakirken i Celle ved siden af sin oldemor Sophie Dorothea af Braunschweig-Lüneburg.[1]

Eftertid

Monument, Celle

Filmen Caroline - Den sidste rejse med dronning Caroline Mathilde som hovedperson er skrevet af skuespilleren Christine Hermansen, produceret af Lars Valentin og instrueret af Henrik Kolind. Den havde premiere i 2010. Den skildrer hendes forhold til Struensee, men handlingen er omplantet til moderne tid.[2] I marts 2012 havde en dansk film instrueret af Nikolaj Arcel, En kongelig affære, premiere. Denne film handler også om dronningens forhold til Struensee,[3] og havde Mads Mikkelsen i rollen som Struensee og den svenske skuespillerinde Alicia Vikander i rollen som Caroline Mathilde.[4]

Børn

Prinsesse Louisa Augusta, la Petite Struensee, malet af Jens Juel kort efter hendes bryllup med hertug Christian Frederik af Augustenborg. Hertuginden er portrætteret i en moderne gennemsigtig kjole.

Titler

  • 1751-1766 – Prinsesse af Wales
  • 1766-1772 – Af Guds Nåde Dronning af Danmark og Norge, de Venders og Gothers, hertuginde udi Slesvig, Holsten, Stormarn og Ditmarsken, grevinde udi Oldenburg og Delmenhorst
  • 1772-1775 – Prinsesse af Wales og Hannover. Titulær dronning.

Se også

Henvisninger

Litteratur

  • Michael Bregnsbo, Caroline Mathilde : magt og skæbne : en biografi, Aschehoug, 2007. ISBN 978-87-11-11856-6
  • Harald Jørgensen, Den ulykkelige dronning Caroline Mathildes sidste leveår 1772-1775 i:Personalhistorisk Tidsskrift, Årgang 107. 1987:2.

Eksterne henvisninger

Foregående: Dronning af Danmark Efterfølgende:
Juliane Marie af Braunschweig-Wolfenbüttel Marie Sophie Frederikke af Hessen-Kassel