Casemodding

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Et X-Dreamer II computerkabinet med LED-blæsere, et vindue og en computer indvendig.

Casemodding (engelsk:Case modding) er et udtryk som bruges om modificering af et computerkabinet, således at den afviger fra standard.

Fænomenet[redigér | redigér wikikode]

Casemodding er et forholdsvist nyt fænomen, der er opstået af samme årsag som alt andet design; menneskets trang til at skille sig ud og eje noget andre ikke har. Direkte oversat bliver det til kassemodificering (kabinetmodificering), hvilket er en del af det. Det handler i bund og grund om at modificere kabinettet som computeren er monteret i. [1]

Det er typisk drenge/mænd, som tager til netværk, der udfører casemods, for i disse fora – som ikke kun er en spilleweekend, men også et computertræf – er det tilfredstillende at vise ens hjemmelavede projekt frem. Casemodding er siden udbredelsen blevet mere og mere kommercielt. Man kan nå at lave mange såkaldte mods og eller opgraderinger uden at udvikle sit helt store håndværkertalent. Dog er det konsensus, i hvert fald blandt de rigtige moddere, at det ikke er et casemod med mindre du har lavet det selv. dvs. casemodding er ikke noget du kan købe i en butik. Netop derfor er det ikke kun kommercielle sider man finder i ovenstående søgning, men også vejledningssider og onlinefora, hvor man kan melde sig til og stille spørgsmål til folk om casemodding, og få hjælp til de mere avancerede dele af konceptet. Så kan du også have computeren der får misundende blikke, eller en computer der passer stilmæssigt i dit hjem.

Andet end design[redigér | redigér wikikode]

Casemodding handler også om ydelse og funktion. Så hvis man har kundskaberne er det æstetiske ikke alt. Nogen ville sige at overclocking, som hæver ydelsen, er en lille del af det, andre at det var et separat emne, men summa summarum er det også en modificering af originalproduktet. En sådan modificering hæver temperaturen i computeren og bringer os derved videre til næste del af casemodding, det værende køling. Her er det nemlig ikke altid nok bare at købe sig til bedre køling, for ofte kræver den rigtige køling en kabinetmodificering. Derudover skal det også se godt, eller simpelthen blæret ud, og sidst men ikke mindst ofte være så lydløst som muligt.

Fremtiden[redigér | redigér wikikode]

Det startede primært med små ændringer på ens egen computer, men er hurtigt blevet til næsten selvstændige kunstværker med computere indeni. Også nærmest skulpturer, der forstiller noget lige fra modelbiler til kulisser fra film, er opstået i casemoddingens verden. Altså ikke bare modificering af kabinettet, men en helt ny konstruktion. Med tiden er vi kommet til en ny æra som kan kaldes formålsmodificering. Det består i at vi i fremtiden får mere end én computer i hjemmet. Den personlige computer forsvinder nok ikke foreløbigt, men bliver suppleret af husserveren, måske i kælderen, til alt ens multimedia og evt. styring af huset, hi-fi computeren i stuen, der samarbejder med fjernsynet og anlægget, måske endda en hel jukeboks, computeren i fx entréen til hurtige internetbesøg og e-mailcheck og lign. Og Siden disse computere ikke alle bare lige kan købes nu, men er på vej, er casemodderne så småt gået i gang med at modificere deres computere, til disse specifikke formål.

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Det er relativt populært i Danmark. Det kan ses på de mange casemodding hjemmesider og de mange onlinebutikker der sælger dertilhørende udstyr. Ved en søgning på Google.dk 2. April 2006 var der ca. 200 enkeltstående resultater, hvor bla. sider som casemodding.dk, capsa casemodding community, Eksperten priser, EDBpriser, Tweak.dk og Tweakup kunne nævnes som værende ifølge google, de mest populære. Prøv samme Søgning nu.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

De 3 casemoddingsider der ligger højest på google.dk: