Cash-flow

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Cash-flow eller cash flow, også kaldet pengestrøm eller kontantstrøm, er en opgørelse over indbetalinger og udbetalinger i en virksomhed.[1] Pengestrøm bruges til at give virksomheden overblik over, hvordan penge bevæger sig i organisationen

Cash-flow er en opgørelse over virksomhedens indbetalinger og udbetalinger over en bestemt tidsperiode. Pengestrømmen kan fungere som en hurtig indikator for, hvordan en virksomheds likviditet ændrer sig, og dermed hvilket betalingsberedskab der er behov for.[1] Pengestrømme kan eksempelvis være ydelser på en langfristet gæld eller indbetalinger fra en varedebitor.

Når en virksomhed analyserer pengestrømmen i organisationen, kan der foretages en pengestrømsopgørelse. Denne giver virksomheden et indblik i dens økonomiske tilstand. Pengestrømmen fortæller om virksomheden er likvid og dermed er i stand til at betale sine kreditorer og udbetale udbytte. Hvis der mangler likviditet i virksomheden, vurderes det, om der er behov for ekstern finansiering.

Værdiansættelse af virksomheder ved cash flow-metoden[redigér | redigér wikikode]

En udbredt metode til at værdiansætte en virksomhed er at anvende den såkaldte cash flow-metode. Den bygger på en tilbagediskontering af virksomhedens fremtidige forventede betalingsstrømme, baseret på virksomhedens budgetter og handlingsplaner. Dermed opnås et skøn for nutidsværdien af virksomhedens fremtidige primære driftsresultater.[2]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b J. Dahlhoff, H. Grell og B.F. Henningsen (2002): Opslagsordet cash flow. Erhvervsøkonomisk minilex. 4. udgave, Gyldendal.
  2. ^ J. Dahlhoff, H. Grell og B.F. Henningsen (2002): Opslagsordet værdiansættelse af selskaber. Erhvervsøkonomisk minilex. 4. udgave, Gyldendal.