Caspar Markdanner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gravsten over Casper Markdanner og Sophie Oldeland i Rønninge Kirk

Caspar Markdanner (1533-1618) var en dansk herremand og lensmand.

Hans herkomst kendes ikke, men sagnet fortæller, at han var uægte søn af Christian 3. og en skomagerdatter fra landsbyen Andst ved Kolding[1][2]. Det meget usikre sagn er understøttet af Caspar Markdanners uomtvistelige interesse og omsorg for Andst Kirke.

Sikkert er, at han ikke var født adelig, men kom fra et hjem med huslærer til ham til hans 12. år. Han kom i skole i Roskilde og herfra til Hamborg. I de næste 25 år opholdt han sig i flere europæiske lande, hvor han gjorde krigstjeneste. I Østrig kom han til det kejserlige hof og blev her adlet i 1571.

Den danske rigshofmester Peder Oxe opfordrede ham til at vende hjem til fædrelandet, hvilket han gjorde i 1574 og fik ansættelse ved hoffet. Han var først fanejunker, avancerede til køgemester, hvorefter han i 1585 af kong Frederik 2. blev gjort til lensmand på Koldinghus, en post, han bestred gennem de næste 32 år.

I 1577 havde kongen skænket ham herregården RønningesøgårdFyn, hvor Caspar fik østfløjen opført, og 60 år gammel forøgede han sit gods med VejlegårdFyn ved at gifte sig med den 15-årige Sophie Oldeland. Den første brandforordning i Danmark blev udstedt af Caspar Markdanner: Så snart stormklokken lød som advarsel om brand, skulle borgmestrene og rådmændene straks være klar og lede slukningsarbejdet.Hvis de ikke deltog blev de straffet[3]

Det var Markdanner der efter en stor brand i Kolding forsøgte at forhindre nye brande ved at oprettede et moderne brandvæsen og systematisk sørgede for at få fejet byen skorstene, som på denne tid var en stor brandfælde.[4]

Caspar Markdanner døde som 85-årig i 1618. Hans søn Frederik Casparsen Markdanner overtog Rønningesøgård på Fyn, den forbliver i slægten frem til slutningen af 1600talltet.

Han har sat sit præg på Andst Kirke: Han har bygget tårnet og sammen med præsten Jon Jensen Kolding udstyret kirken med prædikestol og loft. I Andst Kirke hænger en tavle, hvis latinske tekst forfattet af Jon Jensen Kolding berømmer Caspar Markdanner, og på prædikestolens lydhimmel sidder hans adelige våben.

Kilder[redigér | redigér wikikode]