Catawbarododendron

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Catawba-Rododendron
Catawba-Rododendron (Rhododendron catawbiense) på sit naturlige voksested i Appalacherne.
Catawba-Rododendron (Rhododendron catawbiense)
på sit naturlige voksested i Appalacherne.
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Ericales (Lyng-ordenen)
Familie Ericaceae (Lyng-familien)
Slægt Rhododendron (Rododendron)
Underslægt Hymenanthes
Art R. catawbiense
Hjælp til læsning af taksobokse

Catawba-Rododendron (Rhododendron catawbiense) er en stedsegrøn busk med en bred, åben vækstform. De få, svære grene er opstigende til nedliggende. Arten er opkaldt efter det oprindelige, lokale folk i Nordamerika, Catawba'erne. Alle dele af planten er giftige, da den indeholder diterpenet grayanotoksin. [1]

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Barken er først grøn og glat. Senere bliver den brun og let stribet. Til sidst er den grå og furet. Knopperne er spredte, men sidder samlet tæt op under skudspidserne. De er ægformede med tydelig spids, tykke og lidt klæbrige.

Bladene er store, elliptiske, helrandede og læderagtige. Oversiden er blank og mørkegrøn, mens undersiden er meget lyst grøn. Blomsterne sidder samlet i store halvskærme ved skudspidserne. Den enkelte blomst er klokkeformet og lys violet. Frugterne er tørre kapsler. Frøene spirer villigt.

Rodnettet består dels af kraftige, højtliggende hovedrødder, og dels af meget fine, tæt forgrenede siderødder helt oppe under jordskorpen. Planten er helt afhængig af at få skabt samliv med én eller flere svampearter, som udvider og styrker rodnettet (mycorrhiza).

Højde x bredde og årlig tilvækst: 4 x 4 m (20 x 20 cm/år).

Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Arten stammer fra Allegheny-bjergene i North Carolina og i Virginia, hvor den vokser omkring 1800 m over havet. Der danner den underskov i de blandede løvskove på østvendte, fugtige bjergskråninger med sur jord.

Hybrider[redigér | rediger kildetekst]

Arten danner naturhybrider med Rhododendron maximum. Desuden krydses den spontant med Pontisk Rododendron, og afkommet er meget hårdført. Nye undersøgelser har vist, at det er denne hybrid, der er skyld i den invasion af europæiske skove, som Pontisk Rododendron har fået skylden for[2].

Sorter[redigér | rediger kildetekst]


Søsterprojekter med yderligere information:Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Answers.com: Grayanotoxin (engelsk)
  2. ^ R.I. Milne og R.J. Abbott: Origin and evolution of invasive naturalized material of Rhododendron ponticum L. in the British Isles i Molecular Ecology, 2000, nr. 9, side 541-556. Se et online sammendrag (engelsk)