Catch Me If You Can

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Catch Me If You Can
Overblik
Originaltitel Catch Me If You Can
Genre Dramafilm
Instrueret af Steven Spielberg
Manuskript af Jeff Nathanson
Frank Abagnale (roman)
Stan Redding (roman)
Baseret på Catch me if you can Rediger på Wikidata
Medvirkende Leonardo DiCaprio
Tom Hanks
Christopher Walken
Martin Sheen
Nathalie Baye
Amy Adams
James Brolin
Brian Howe
Frank John Hughes
Steve Eastin
Chris Ellis
John Finn
Jennifer Garner
Nancy Lenehan
Ellen Pompeo
Fotografering Janusz Kaminski
Klip Michael Kahn Rediger på Wikidata
Scenografi Jeannine Oppewall Rediger på Wikidata
Musik af John Williams
Produceret af Steven Spielberg
Walter F. Parkes
Devorah Moos-Hankin
Distributør DreamWorks
Udgivelsesdato 2002
Censur 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Længde 135 min. Rediger på Wikidata
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Catch Me If You Cans hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Catch Me If You Can er en amerikansk spillefilm fra 2002, hvor handlingen forgår i 1960'erne. Filmen blev instrueret af Steven Spielberg, skrevet af Jeff Nathanson, løst baseret på bogen af Frank Abagnale jr. og Stan Redding.

Filmen er inspirert af den sande historie om Frank Abagnale jr., som er den yngste nogensinde, der er havnet i FBIs «Mest eftersøgte»-liste, men afviger fra flere reelle hændelser som beskrives i bogen.

Frank William Abagnale jr. er søn af Frank William Abagnale og Paula Abagnale. Paula Abagnale blev født i Montrichard, Frankrig.

Taglines[redigér | rediger kildetekst]

  • The true story of a real fake.
  • Frank didn't go to flight school...Frank didn't go to medical school...Frank didn't go to law school...because Frank's still in high school!
  • Catch them this christmas.

Handlingen[redigér | rediger kildetekst]

Steven Spielberg, instruktør på filmen.

Frank W. Abagnale jr. (DiCaprio) er en svindler, der før sin 21-års fødselsdag formår at arbejde som læge, advokat, co-pilot og professor. Han anskaffer sig til over 2,5 millioner USD med falske checks, mens han stadig går på high school (Gymnasiet). FBI-agenten Carl Hanratty (Hanks) tager jagten op på ham for at stille svindleren for retten.

Priser[redigér | rediger kildetekst]

Filmen blev nomineret til en Oscar for Bedste originalmusik og Bedste mandlige birolle.

Rolleliste[redigér | rediger kildetekst]

Skuespiller Rolle
Leonardo DiCaprio Frank William Abagnale jr.
Tom Hanks Carl Handratty
Christopher Walken Frank William Abagnale (far)
Martin Sheen Roger Strong
Nathalie Baye Paula Abagnale, Franks mor
Amy Adams Brenda Strong
James Brolin Jack Barnes
Jennifer Garner Cheryl Ann

Forholdet til bogen[redigér | rediger kildetekst]

Uanset det uholdbare i at sammenligne en fortælling på 300 sider nedskrevet af Stan Redding, -baseret på Abagnales hukommelse- med et filmmanuskript på 90 sider (hvoraf halvdelen er scenebeskrivelser),- bør det fremhæves at et filmmanuskript må gøre sammendrag og fokuseringer på enkeltheder. Sammenlignet med de beskrevne hændelser i Abagnales bog, kan filmen beskrives som «løst baseret på virkelige hændelser».

En af hans udskejelser som bliver vist i filmen, hvor han forfalsker checks i Frankrig, viser Abagnale som indleverer checkene selv. I virkeligheden fik han faren til en af sine kærester til at trykke checkene. Faren ejede et trykkeri, men viste ikke at han trykte ulovlige dokumenter. Abagnale havde givet ham en prøve på en ægte Pan Am-løncheck og manden trykte flere af dem, med forskellige numre. Ellers var de helt identiske med den originale løncheck. Abagnale fortalte ham at Pan Am vurderede at bytte checkskrivere og ønskede nogle prøver. «Prøverne» han udstyrede Abagnale med omfattede 10.000 checks. Siden han ikke havde mulighed for at benytte så mange checks, beholdt Abagnale en lille del og skaffede sig af med resten.

Filmen dramatiserer også arrestationen af Abagnale i Frankrig. Filmen viser denne hændelse med mange politifolk og politibiler som kommer tilsyneladende uforvarende mod Abagnale. Det franske politi bliver fremstillet som meget begejstret og klar til at skyde Abagnale hvis han skulle yde modstand, og FBI-agenten er tilstede for at overtale ham til at overgive sig. I virkeligheden blev Abagnale arresteret på en fransk flyveplads af to politimænd. Selv om han prøvede at narre sig ud af det, blev han arresteret uden dramatik. I filmen bliver Abagnale træt af sine 8-4-job efter han bliver løsladt fra fængslet, og tager ud på et nyt eventyr. Der findes ikke noget bevis for dette i bogen (bogen slutter fx Abagnale bliver fanget af FBI efter at være blevet deporteret fra Sverige tilbage til USA). Det skete antagelig ikke i bogen, men er en ny forandring fortaget af filmskaberne.

Forholdet mellem Abagnale og FBI-agenten i filmen er ikke beskrevet i bogen. Bogen afslører ikke nogen forbindelser til nogen agent i det hele taget.

Film og andre arbejder med samme navn/om samme historie[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]