Cecilia Bartoli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Cecilia Bartoli
Cecilia Bartoli at BOZAR 2007 Cropped.jpg
Cecilia Bartoli i 2008.
Personlig information
Født Cecilia Bartoli
4. juni 1966 (53 år)
Italien Rom, Italien
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Mezzosopran
Aktive år 1987 – nu

Cecilia Bartoli (født 4. juni 1966 i Rom er en italiensk mezzosopran.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Cecilia Bartoli indledte sin karriere i slutningen af 1980'erne med at synge Rossinis store mezzoroller som Rosina og Askepot. I løbet af 1990'erne udvidede hun sit repertoire med Mozartroller som Susanna, Fiordiligi og Despina. Hun har siden udviklet en koloraturteknik, som regnes blandt de fineste, selv om den til at begynde med blev kritiseret for at være for luftig. Flere års selvstudier og eksperimenter har ført til en lang række pladeindspilninger og koncertturneer med sjældent eller aldrig fremført operamusik af Vivaldi, Gluck og Salieri. Hendes toptrimmede stemme spænder over et register på næsten tre oktaver. Det betyder, at hun kan veksle mellem høje og lave partier uden at miste klang og kraft i stemmen.

Hun er medbidragsyder til, at musik skrevet for 1700-tallets store kastratsangere igen er blevet en succes. Hun er en eftertragtet sanger over hele verden og var med til Mozarts 250års fødselsdagskoncert i Salzburg med Wiener Philharmonikerne 27. januar 2006.

I Danmark[redigér | redigér wikikode]

I 2010 modtog hun Léonie Sonnings Musikpris.

Cecilia Bartolis cd Mission blev i uge 39 af 2012 valgt som det første "ugens 'Radio Klassisk' album", da Radio Klassisk introducerede en cd, der blev udloddet i en fortsat ugekonkurrence. Hendes seneste cd fra 2014 med russisk musik blev foretrukket på P2.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]