Center for Journalistik (Syddansk Universitet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Center for Journalistik er et center under Institut for Statskundskab ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet. Centret, der er beliggende på universitetets campus i Odense, udbyder forskning og uddannelse inden for journalistik. Det har ca. 310 studerende på bacheloruddannelsen, ca. 200 studerende på kandidatuddannelserne (status: 2010) og ca. 30 studerende på masterniveau (status 2011). Dermed er centret den andenstørste journalistuddannelse efter Danmarks Journalisthøjskole.

Der er omtrent 35 forskere og undervisere ansat på centret, som ledes af Peter Bro. Udover Peter Bro er Erik Albæk og Claes de Vreese professorer ved centret.

Syddansk Universitet oprettede i lighed med Roskilde Universitet journalistuddannelsen i 1998 efter en politisk beslutning om, at Danmarks Journalisthøjskoles monopol på uddannelse af journalister i Danmark skulle brydes med det formål at skabe mere mangfoldighed inden for journalistfaget. Center for Journalistik har siden oprettelsen markeret sig med flere nyskabelser indenfor faget, bl.a. journalistprisen Det Journalistiske Fellowship, samt indførelsen af et journalistløfte efter forbillede fra lægeløftet.

Centret udbyder uddannelser på bachelor-, kandidat- og masterniveau samt en tilvalgsuddannelse, der kombineres med et centralfag inden for humaniora eller samfundsvidenskab.

Centrets øverste myndighed er en styrelse, som chefredaktør for Fyens Stiftstidende, Per Westergård, er formand for.

Center for Journalistik har siden 2006 tilbudt et fellowship, som man kan søge, hvis man vil have et halvt år fordybe sig i et journalistisk produkt. Med denne titel gives 500.000 kroner til diverse udgifter i forbindelse med fellowshippet. Den nyeste fellow på Center for Journalistik er Pernille Tranberg i 2013.

De studerende ved centret udgiver avisen Lixen.

Nuværende og tidligere centerledere[redigér | redigér wikikode]

Nuværende og tidligere studieledere[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]