Center for Journalistik (Syddansk Universitet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Center for Journalistik
Syddansk Universitet
Generelle informationer
Sted Odense, Danmark
Grundlagt 1998; 21 år siden (1998)
Centerleder Peter Bro
Studerende ca. 600 (2019)
Ansatte ca. 30 (2019)
Eksterne henvisninger
www.sdu.dk
Oversigtskort

Center for Journalistik er et center under Institut for Statskundskab ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet. Centret, der er beliggende på universitetets campus i Odense, udbyder forskning og uddannelse inden for journalistik.

Indretning og organisering[redigér | redigér wikikode]

Center for Journalistik har ca. 380 studerende på bacheloruddannelsen og ca. 200 studerende (status: 2015) på centrets to kandidatuddannelser, en cand.public. til studerende med en bachelor i Journalistik og en cand.mag. til studerende med andre bacheloruddannelser. Dermed er centret den andenstørste journalistuddannelse efter Danmarks Journalisthøjskole. Desuden udbydes journalistiske efteruddannelseskurser samt journalistiske arbejdspladskurser.

Der er omtrent 25 forskere og undervisere ansat på centret, som ledes af Peter Bro. Ud over Peter Bro er Erik Albæk og Claes de Vreese professorer ved centret. Center for Journalistik har siden 2006 tilbudt et fellowship, som man kan søge, hvis man vil have et halvt år fordybe sig i et journalistisk produkt. Med denne titel gives 500.000 kroner til diverse udgifter i forbindelse med fellowshippet. Den nyeste fellow på Center for Journalistik er Aslak Gottlieb i 2015-2016.

Centrets øverste myndighed er en styrelse, som chefredaktør for Fyens Stiftstidende, Per Westergård, er formand for.

Baggrund for etableringen[redigér | redigér wikikode]

Syddansk Universitet oprettede i lighed med Roskilde Universitet journalistuddannelsen i 1998 efter en politisk beslutning om, at Danmarks Journalisthøjskoles monopol på uddannelse af journalister i Danmark skulle brydes med det formål at skabe mere mangfoldighed inden for journalistfaget. Center for Journalistik har siden oprettelsen markeret sig med flere nyskabelser inden for faget, bl.a. journalistprisen Det Journalistiske Fellowship, samt indførelsen af et journalistløfte efter forbillede fra lægeløftet.

Lixen[redigér | redigér wikikode]

De journaliststuderende på Syddansk Universitet har siden 1999 eller tidligere udgivet en uafhængig gratisavis Lixen, der typisk udkommer otte gange om året i 20-siders tabloid-format. Oplaget er på 600 eksemplarer og bladet distribueres foruden til de journaliststuderende på SDU også til de fleste mediearbejdspladser i Danmark.[kilde mangler] Mange af bladets artikler er tilgængelige via InfoMedia.

I 2009 rejste to journaliststuderende krav om erstatning overfor fagbladet Journalisten, da dette ordret havde kopieret en artikel fra Lixen, som de to journaliststuderende havde skrevet.[1] I kølvandet på sagen lagde Dansk Journalistforbund op til at præcisere reglerne for procedurerne ved medlemshåndtering, og samtidig erkendte forbundet, at der var sket en fejl i den konkrete sag.[2]

Nuværende og tidligere centerledere[redigér | redigér wikikode]

Nuværende og tidligere studieledere[redigér | redigér wikikode]

Nuværende og tidligere fellows[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]