Ceres (dværgplanet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Ceres. (Se også artikler, som begynder med Ceres)
Ceres. Billede taget af NASA's rumsonde Dawn den 4. maj
Sammenligning mellem Ceres til venstre og Månen til højre(fotomontage)
Ceres bane

Ceres (mere præcist 1 Ceres) er en dværgplanet og det største og først opdagede objekt i Solsystemets asteroidebælte, der ligger mellem planeterne Mars og Jupiter. Ingen af de andre asteroider i dette bælte kan klassificeres som dværgplaneter. Ceres er opkaldt efter romernes udgave af Zeus' storesøster Demeter (gudinden Ceres).

Dværgplanetens diameter er ca. 950 km, og dens masse ca. 9 × 1020 kg (svarende til 0,0015 gange Jordens masse). Dermed udgør dens masse omkring en tredjedel af asteroidebæltets samlede masse. Selvom Ceres godt nok er den største og tungeste småplanet i bæltet, er den dog ikke den lyseste (det er den halvt så store Vesta), for den reflekterer kun omkring 10% af det visuelle lys, den rammes af.

Ceres blev opdaget den 1. januar 1801 og blev i starten opfattet som en fuldgyldig planet. I løbet af de efterfølgende år blev der opdaget et stort antal andre himmellegemer i samme område som Ceres, og efterhånden opgav man tanken om, at Ceres var en rigtig planet. I stedet blev den lidt forvirrende betegnelse "asteroide" indført for disse nye objekter.

I en kort periode i 2006 var det igen på tale at ophøje Ceres til en planet i forbindelse med diskussioner af en præcis definition på planetbegrebet. Men denne tanke blev dog opgivet igen. Til gengæld fandt man på en ny betegnelse, dværgplanet, for objekter (i bane om Solen), der som i dette tilfælde er store nok til, at deres gravitation gør dem runde, men som ikke har "renset deres nabolag" for andre tilsvarende objekter.

Udforskning af Ceres[redigér | redigér wikikode]

Billede af formationen Occator på Ceres taget af Dawn den 17. oktober 2015 ca. 1.480 kilometer over Ceres' overflade. Occator viser tegn på nylig geologisk aktivitet. Det lyse materiale på overfladen formodes at være salte, der er efterladt efter, at væske er presset op på overfladen for derefter at fryse og senere overgå direkte til luftform i den tynde atmosfære.

Den 27. september 2007 opsendte NASA rumsonden Dawn, der den 6. marts 2015 gik i kredsløb om Ceres. Dawn skal ikke lande på Ceres, men den vil fra kredsløbet gennemfotografere overfladen, så man vil kunne tegne et mere præcist atlas over Ceres. Desuden vil forskellige spektrometre undersøge den. I juli 2015 var Dawns primære mission overstået. En forlænget mission byder på yderligere undersøgelse af Ceres, og da Dawn forventes at have 48 kg ekstra xenon-brændstof i overskud, kan den bruges til at besøge en asteroide. Før Dawn gik i kredsløb om Ceres, havde den besøgt Vesta i 2011-12.

Vand på Ceres[redigér | redigér wikikode]

Ved hjælp af rumobservatoriet Herschel er der konstateret vanddamp på Ceres. Skyer af vanddamp skyder op fra overfladen, når den opvarmes af solen. Ceres er det første himmellegeme i asteroidebæltet, hvor der nu er konstateret vand.[1][2]

I en pressemeddelelse af 16. december 2016 oplyste NASA, at målinger fra rumsonden Dawn har vist, at der findes betydelige mængder af is "overalt" i Ceres ydre lag og i kratere på overfladen.[3]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

AstronomiSpire
Denne artikel om astronomi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.